Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Ανάποδος Κόσμος / Ο Ντάνιελ Χ. στην πόλη του Καρλ Μ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο Ντάνιελ Χ. στην πόλη του Καρλ Μ.

Όταν ήλθε στον κόσμο ο Ντάνιελ Χ., πριν από 35 χρόνια, η Γερμανία ήταν ακόμα χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική. Καρπός της ένωσης μιας Γερμανίδας και ενός Κουβανού, ο Ντάνιελ Χ. έμελλε να γίνει άθελά του ο πρωταγωνιστής του κύματος της ρατσιστικής βίας, του πογκρόμ κατά αλλοδαπών που εξαπέλυσαν φασιστικά στοιχεία στο Κέμνιτς, μια πόλη 250.000 κατοίκων στη Σαξονία, προπύργιο της Ακροδεξιάς στην ενωμένη Γερμανία.

Ο Ντάνιελ Χ. μεγάλωσε στο Κέμνιτς, που ονομαζόταν Πόλη του Καρλ Μαρξ (Karl Marx Stadt) από το 1953 μέχρι την πτώση του Τείχους το 1989. Σε άλλες πόλεις της Γερμανίας γκρεμίστηκαν μνημεία της σοβιετικής εποχής αλλά στο Κέμνιτς παρέμεινε όρθια η γιγάντια χάλκινη προτομή του Καρλ Μαρξ, βάρους 40 τόνων και ύψους 13 μέτρων (μαζί με τη γρανιτένια βάση) και το σύνθημα "Προλετάριοι Όλων των Χωρών Ενωθείτε!" σε τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, ρωσικά, αγγλικά και γαλλικά). Στο κέντρο του Κέμνιτς, σε μια συμπλοκή κοντά στο μνημείο, έπεσε νεκρός από μαχαίρι ο ξυλουργός Ντάνιελ Χ. τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Στη συμπλοκή, στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, τραυματίσθηκαν ακόμα δύο άτομα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία που συνέλαβε ως υπόπτους έναν Σύρο και έναν Ιρακινό.

Πριν ακόμα κρυώσει η σορός του Ντάνιελ Χ. άρχισαν να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα για την «άγρια δολοφονία» ενός Γερμανού από «λαθρομετανάστες», για τον Γερμανό που μπήκε στη μέση για να σώσει μια γυναίκα από βιασμό, για την ύπαρξη ακόμα ενός νεκρού Γερμανού που «έκρυβαν» οι αρχές και τα «ΜΜΕ του ψεύδους». Πρωτεργάτες της διάδοσης των fake news και των εκκλήσεων στους πολίτες να «καθαρίσουν την πόλη» ήταν μια συμμορία χούλιγκαν που έχουν αποκλειστεί από το γήπεδο της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και το ρατσιστικό κίνημα Pegida. Ακολούθησε ο βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μάρκους Φρονμάιμερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι αποτελεί «καθήκον» των πολιτών να σταματήσουν τη «μετανάστευση των μαχαιροβγαλτών» και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αφού «δεν τους προστατεύει το κράτος».

Λίγες ώρες μετά τον φόνο του Ντάνιελ Χ., εκατοντάδες φασίστες εξαπέλυαν πογκρόμ κατά αλλοδαπών, επιχειρούσαν να λιντσάρουν και κάποιους που «έμοιαζαν με αλλοδαπούς» στους δρόμους του Κέμνιτς. Μεταξύ των θυμάτων τους ένας Αφγανός, ένας Σύρος και ένας Βούλγαρος. Η αστυνομία -ως συνήθως- «αιφνιδιάστηκε», η καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε τη βία που δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου, όπως η Γερμανία. Την επομένη, μπροστά στην προτομή του Καρλ Μαρξ, περίπου δύο χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τριπλάσιο αριθμό ακροδεξιών. Η αστυνομία απέτρεψε τις μάχες «σώμα με σώμα» αλλά τραυματίστηκαν είκοσι άτομα.

Στη σελίδα του στο Facebook ο Ντάνιελ Χ. αποκαλούσε την πατρίδα του Πόλη του Καρλ Μαρξ. Φίλοι του που μίλησαν στον γερμανικό Τύπο τον περιέγραψαν ως αριστερό, οπαδό της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας FC Chemnitzer αλλά όχι χούλιγκαν. Δεν είχε, είπαν, την παραμικρή σχέση με την AfD και γενικά με την Ακροδεξιά. Άφησε πίσω του μια σύζυγο και έναν επτάχρονο γιο. Οι έρευνες της γερμανικής αστυνομίας συνεχίζονται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL