Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Φράνκο Ούντα, ηγετικό στέλεχος του ARCI: / Φράνκο Ούντα: Να απαντήσουμε μαζικά και δημοκρατικά στη βαρβαρότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φράνκο Ούντα, ηγετικό στέλεχος του ARCI: / Φράνκο Ούντα: Να απαντήσουμε μαζικά και δημοκρατικά στη βαρβαρότητα

“Στις 7 Οκτωβρίου η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία θα βγει μαζικά στους δρόμους και θα περπατήσει στο όνομα της ειρήνης και της συμβίωσης από την Περούτζια στην Ασσίζη, όπως βγήκε αυτές τις ημέρες στους δρόμους του Μιλάνου εναντίον του Σαλβίνι και του Όρμπαν, όπως βγήκε στην Κατάνια στο πλευρό των μεταναστών.

Βρισκόμαστε σε μια διαρκή προεκλογική εκστρατεία μίσους, φόβου, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ο πρωθυπουργός είναι ένα φάντασμα, ενώ το κοινοβούλιο και οι υπουργοί είναι υποτελείς των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, που χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ως 'μαζικό όπλο απόσπασης της προσοχής των μαζών' για να εκβαρβαρίσουν την κοινή γνώμη και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά τους προβλήματα, που η κυβέρνηση δεν τολμά να αντιμετωπίσει”, τόνισε στην "Αυγή" ο Φράνκο Ούντα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του μεγάλου πολιτιστικού και κοινωνικού οργανισμού της Αριστεράς ARCI και πρωταγωνιστής του Αντιρατσιστικού και Αντιφασιστικού Μανιφέστου των 11 μεγάλων κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

*Το καλοκαίρι επιφύλαξε πολλές και άσχημες εκπλήξεις για την Ιταλία...

Είχαμε ένα καλοκαίρι γεμάτο με εκπλήξεις, από τους θανάτους των μεταναστών στη θάλασσα έως και την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι και τις βροχοπτώσεις. Κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, ότι ορισμένοι υπουργοί αυτοί της κυβέρνησης, και κυρίως οι δύο αντιπρόεδροι Ντι Μάιο και Σαλβίνι, θα μας οδηγούσαν στη σημερινή κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια μάς είχαν συνηθίσει στις πιο εξτρεμιστικές δηλώσεις, ακόμη και με νεοφασιστικά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε να περιμένει κανείς ότι, από τη στιγμή που έφθασαν στην κυβέρνηση, ορισμένες διακηρύξεις τους που έμοιαζαν να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα θα μετριούνταν με την πραγματικότητα της διακυβέρνησης, την ευθύνη τους προς τη χώρα και τους πολίτες και την ευθύνη τους έναντι των άλλων χωρών και κυρίως των ευρωπαϊκών.

Αντίθετα η προεκλογική εκστρατεία δεν τελείωσε ποτέ. Κάθε μέρα που περνά, στην κυριολεξία “πυροβολούν” με τις πιο απίθανες αθλιότητες, μερικές φορές λες και θέλουν να ξεπεράσουν ακόμη και αυτά που είπαν την προηγούμενη ημέρα, με μοναδικό σκοπό να γίνουν είδηση και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

Η αναζήτηση της συναίνεσης των δύο πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν έχει αρχή και τέλος. Λες και προετοιμάζουν νέες εκλογές, στις οποίες τα κόμματα που κυβερνούν θέλουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την ίδια αδύναμη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που έχουν απέναντί τους.

Αυτούς τους μήνες από την αντιπολίτευση είχαμε μια σιωπή, που απογοήτευσε πολύ κόσμο, γιατί, παρ' όλο που η προοδευτική αντιπολίτευση μειώθηκε πολύ, περιμέναμε να κάνει κάτι παραπάνω.

Το κοινοβούλιο μοιάζει υποτελές στην εκτελεστική εξουσία, με μια κυβέρνηση και ένα υπουργικό συμβούλιο εκ των οποίων μιλούν μόνο οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός είναι ένα φάντασμα που τριγυρίζει στις αίθουσες της έδρας της κυβέρνησης υποτελής των πολιτικών πρωτοβουλιών των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

*Στο τέλος όμως αυτές οι πολιτικές και αυτές οι πρωτοβουλίες σκοτώνουν κόσμο στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Στη νότια Ευρώπη οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 95% και στη Ρώμη μιλάνε για νέες εισβολές αλλάζοντας την ίδια την ιδέα της συμβίωσης...

Στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε πολύ μικρές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Τις παρουσιάζουν όμως λες και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και τραγωδίες, όπως αυτή της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, γιατί το βασικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους μετανάστες. Μια ιδεολογική θεώρηση που δεν επαληθεύεται από τα στοιχεία των αφίξεων.

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα συνεχίζουν μια στρατηγική που ξεκίνησαν πριν από χρόνια καλλιεργώντας το μίσος και τον φόβο κατά των μεταναστών. Δύο παράγοντες που μπαίνουν βαθιά μέσα στη συνείδηση των πολιτών και αλλάζουν την αντίληψη των πραγμάτων.

Κάποτε υπήρχε ένα φρένο για το τι λέγεται στον δημόσιο λόγο. Σήμερα απελευθερώθηκαν το πιο ακραίο λεξιλόγιο και οι πιο ακραίες συμπεριφορές βγάζοντας έξω τα πιο μαύρα αισθήματα της χώρας, τα πιο ρατσιστικά και ξενοφοβικά αισθήματα. Φαίνεται ότι αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, ότι δεν πιάσαμε ακόμη τον πάτο.

Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν αποδεχθεί πολιτιστικά τις ιδέες του Σαλβίνι. Το 85% των καθολικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε, συμφωνεί με τις θέσεις του Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, ενώ ο Πάπας κάνει ό,τι είναι δυνατόν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να στηρίξει τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έχει εκβαρβαριστεί μόνο πολιτιστικά η χώρα μας, παρ' όλη την παράδοση υποδοχής που είχαμε ως χώρα μεταναστών, ως μια χώρα ανθρώπων που έδειχναν αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Σπάζοντας αυτή την παράδοση διαγράφουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν τις τραγωδίες. Στη Μεσόγειο οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν και αυτοί που προσπαθούν να φύγουν από τους πολέμους και τις κακουχίες της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής δεν μπορούν να βρουν μια βάρκα για να σωθούν.

*Το Κ5Α και η Λέγκα μήπως προσπαθούν διαμέσου της αντιμεταναστευτικής πολιτικής τους να στρέψουν αλλού τις ανησυχίες και τον θυμό των πολιτών για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Κάποιοι μιλούν για το μεταναστευτικό ως “όπλο απόσπασης της προσοχής των μαζών”. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα πρώτα πραγματικά προβλήματα όταν θα πρέπει να αποφασίσει την οικονομική πολιτική της. Δεν θα μπορούν να πουλήσουν ιδεολογία, όπως έκαναν στην προεκλογική εκστρατεία. Θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στη χώρα και στην υλική φτωχοποίηση των ανθρώπων.

Ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών όχι μόνο δεν έχει τα χρήματα για να φθάσει στο τέλος του μήνα, αλλά ούτε και στα μισά του. Μιλάνε για την “κρίση της τρίτης εβδομάδας”, που τελειώνουν τα χρήματα σε ένα νοικοκυριό. Πολύς κόσμος δεν φθάνει ούτε μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Έχουμε μια γενιά πτυχιούχων, τους καλύτερους στην ιστορία της δημοκρατίας μας, που δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά.

Πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα θέματα. Πώς θα αντιδράσει η ιταλική κοινωνία όταν καταλάβει ότι αυτά που της έλεγαν στην προεκλογική εκστρατεία και το καλοκαίρι ήταν ψέματα; Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα συνεχίσουν να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από τα πραγματικά της προβλήματα, κυρίως με ιδεολογικά επιχειρήματα, ενώ τα προβλήματα θα παραμένουν ανοιχτά.

*Στο Μιλάνο δεκαπέντε χιλιάδες άτομα είπαν όχι στον Σαλβίνι και τον Όρμπαν, ενώ στην Κατάνια εκατοντάδες άτομα πάσχισαν στο λιμάνι με τους μετανάστες...

Στο Μιλάνο ένας απλός υπουργός συνάντησε τον πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας χωρίς την παρουσία του δικού μας πρωθυπουργού. Δεν είχε ξαναγίνει. Στο Μιλάνο ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν έθεσαν τις βάσεις μιας ρατσιστικής, ξενοφοβικής και ακροδεξιάς συμμαχίας για τις επόμενες ευρωεκλογές. Είδαμε μια εξαιρετική, για μέσα στον Αύγουστο, κινητοποίηση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Απέδειξε ότι έχει συνείδηση του κινδύνου.

Το ARCI συμμετείχε μαζί με πάρα πολλές κοινωνικές, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες και συνδικάτα. Η κινητοποίηση στο Μιλάνο απέδειξε ότι υπάρχει στη χώρα μας ένα προοδευτικό και δημοκρατικό τμήμα, υπερήφανο για το σύνταγμά μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν ανέχεται την πολιτική της κυβέρνησης. Ακόμη και στο Κ5Α άρχισαν να εμφανίζονται αυτοί που δεν συμφωνούν με τον Σαλβίνι.

Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνει ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος. Στο Μιλάνο και την Κατάνια είδαμε ότι υπάρχει αυτός ο κόσμος και ότι περιμένει κάτι. Πρέπει να διοργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο. Το Αντιρατσιστικό και Αντιφασιστικό Ντοκουμέντο που υπέγραψαν 11 μεγάλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως της CGIL, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή. Στην πράξη δημιουργείται ένας συντονισμός ανάμεσα σε διαφορετικές οργανώσεις του κοσμικού, αριστερού και καθολικού κόσμου για να διεκδικήσουν την ειρηνική, πολιτισμένη και δημοκρατική συμβίωσή μας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι προτείνεται η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο, που τουλάχιστον στο πολιτιστικό και συμβολικό επίπεδο θα αντιπαρατεθεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Θα διοργανώσουμε στις 7 Οκτωβρίου την πορεία από την Περούτζια στην Ασσίζη. Δεν θα τελειώσουμε όμως εκεί, γιατί φοβάμαι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το καταστροφικό έργο της.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια περίοδο μεγάλων κινητοποιήσεων. Πρέπει να κατακτήσουμε τις πλατείες και τον ρόλο της δημοκρατικής και προοδευτικής Ιταλίας για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της με άξονα τα δικαιώματα των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL