Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τρολ της Amazon πλημμυρίζουν το Ίντερνετ / Το επάγγελμα του μέλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρολ της Amazon πλημμυρίζουν το Ίντερνετ / Το επάγγελμα του μέλλοντος

Οι απολύσεις προς παραδειγματισμό των υπολοίπων είναι στην ημερήσια διάταξη, με ανώτερα στελέχη της εταιρείας να χαρακτηρίζουν το εταιρικό μοντέλο λειτουργίας "αποφασιστικό δαρβινισμό". Μόνο οι ικανότεροι ή έστω οι πιο ανθεκτικοί επιβιώνουν

Στα τέλη Ιουλίου, η διεθνής κοινή γνώμη άκουγε και πάλι για τα δεινά των εργαζομένων της Amazon. Την αφορμή είχαν δώσει οι συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε αποθήκες του μεγιστάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ακολούθησε πληθώρα δημοσιευμάτων που αποκάλυπταν πως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονταν σαν απλά εξαρτήματα της αλυσίδας διανομής. Στην προσπάθειά της να διαψεύσει την κατηγορία, η εταιρεία μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα...

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για το τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στις αχανείς αποθήκες της Amazon δεν είναι καινούργιο. Το 2015, η "New York Times" είχε επικοινωνήσει με περισσότερους από 100 πρώην και νυν υπαλλήλους της εταιρείας προτού δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ που κατέληγε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η Amazon πειραματίζεται “για να δει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να πιέσει τους εργαζόμενους”. Υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που έσπρωχναν τους αποθηκάριους στο “όριο της κατάρρευσης”.

“Έχω δει σχεδόν όλους τους συναδέλφους μου να ξεσπούν κάποια στιγμή σε κλάματα” ήταν η χαρακτηριστική μαρτυρία ενός από αυτούς. Σύμφωνα με άλλες καταθέσεις, οι “Αμαζόνιοι”, όπως αποκαλούνται οι εργαζόμενοι της εταιρείας, δουλεύουν συχνά για περισσότερο από 80 ώρες την εβδομάδα κάτω από ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης που καταγράφει την κάθε τους κίνηση.

Ακολούθησαν πολλά άλλα δημοσιεύματα. Έτσι, οι αναγνώστες πληροφορήθηκαν ότι οι υπάλληλοι της Amazon απειλούνται με κυρώσεις αν μείνουν πίσω στην καθημερινή κούρσα για τους απλησίαστους στόχους που τους ανατίθενται. Η πορεία της εργασίας παρακολουθείται από συσκευές που μεταφέρουν πάντα μαζί τους -"το πιστόλι"- και οι οποίες τους δίνουν με διάφορα ηχητικά σήματα εντολές για να συλλέξουν αντικείμενα από ράφια.

Οι απολύσεις προς παραδειγματισμό των υπολοίπων είναι στην ημερήσια διάταξη, με ανώτερα στελέχη της εταιρείας να χαρακτηρίζουν το εταιρικό μοντέλο λειτουργίας "αποφασιστικό δαρβινισμό". Μόνο οι ικανότεροι ή έστω οι πιο ανθεκτικοί επιβιώνουν. Αυτοί κερδίζουν από τους χαμένους της κούρσας τον διόλου κολακευτικό τίτλο "Amabot", από τον συνδυασμό των λέξεων Amazon και ρομπότ. Έχουν πια γίνει "ένα με το σύστημα". Είναι κάτι σαν ανδροειδή.

Πολύς λόγος γίνεται και για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Τη στιγμή μάλιστα που ο ιδρυτής της εταιρείας είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι μετοχές της εταιρείας σκαρφαλώνουν διαρκώς σε νέα ύψη, την ώρα που έρευνες αποκαλύπτουν πως ένας στους τρεις εργαζόμενους της εταιρείας στην Αριζόνα εξαρτά την επιβίωσή του από κουπόνια τροφίμων.

Σ' ευχαριστώ, ω εταιρεία

Στα χρόνια της ηλεκτρονικής ενημέρωσης αλλά και της εταιρικής ευθύνης, μια τέτοια δυσφημιστική εκστρατεία δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Όμως ο τρόπος που επέλεξε η Amazon για να απαντήσει μάλλον εξέπληξε καθώς στην ουσία επιβεβαίωνε τις κατηγορίες περί Amabots.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από "πρεσβευτές" της Amazon στο Διαδίκτυο που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια. "Πηγαίνω στην τουαλέτα όποτε θελήσω" διαβεβαιώνει ο πρεσβευτής Φιλ διαψεύδοντας έτσι κατηγορηματικά την κατηγορία ότι πολλοί εργαζόμενοι κατουρούν σε πλαστικά μπουκάλια προκειμένου να μη χάσουν ούτε λεπτό από τον καθημερινό αγώνα για να πιάσουν τους στόχους.

Ο πρεσβευτής Στηβ αναλαμβάνει τον ρόλο να διαλύσει τον μύθο για τους μισθούς πείνας. "Γνωρίζατε ότι η Amazon πληρώνει τους αποθηκάριους 30% περισσότερο από τις άλλες εταιρείες του χονδρικού εμπορίου;" ρωτά τους χρήστες του Twitter.

Κάποιοι άλλοι χάνουν το μέτρο στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν ακόμη πιο ενθουσιώδεις. "Μπορώ να πω με σιγουριά ότι καμιά από τις ιδέες μου δεν έφτασε ούτε καν κοντά σε αυτό που κατόρθωσε ο Τζεφ Μπέζος. Είμαι κάτι περισσότερο από ευτυχισμένη να εργάζομαι εδώ. Λαμβάνω έναν περισσότερο από δίκαιο μισθό και δουλεύω στο πλευρό πολύ καλών ανθρώπων. Κάθε μέρα γράφουμε ιστορία" σημειώνει εκστασιασμένη η πρέσβειρα Κάρολ.

Σχόλια όπως αυτά οδήγησαν κάποιους κακεντρεχείς να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς πρεσβευτών υμνώντας τον "Πατέρα Μπέζος" για τη δουλειά και τους μισθούς που τους παρέχει διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία τούς εξασφαλίζει "τρίλεπτα διαλείμματα υπό επίβλεψη" ανάμεσα στις βάρδιες τους.

Επιμίσθια και σάντουιτς για τους πρέσβεις

Ποιοι είναι όμως τελικά οι πρεσβευτές της Amazon; "Είναι υπάλληλοι που κατανοούν τι πραγματικά σημαίνει να δουλεύουν στις αποθήκες μας" δηλώνει στην εφημερίδα "Guardian" ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τάι Ρότζερς. "Το πιο σημαντικό, είναι μαζί μας αρκετό διάστημα ώστε να μοιράζονται πραγματικά τα γεγονότα βασισμένοι σε προσωπική εμπειρία" σημειώνει.

Ο ιστότοπος Yahoo Finance επικοινώνησε με πρώην εργαζόμενο της Amazon που έδωσε τη δική του εκδοχή για το όλο πρόγραμμα. "Δεν είναι μια δουλειά που κάνεις καθημερινά, είναι κάτι που εκπαιδεύεσαι να κάνεις" τονίζει ο Κρις Γκράνθαμ που δούλεψε για τρία χρόνια στις αποθήκες της Amazon στη Φλόριντα. "Το να γίνεις πρεσβευτής ήταν ένας τρόπος να ξεφύγεις από τη φόρτωση ή το πακετάρισμα για 10 με 12 ώρες. Μπορεί να είσαι πρεσβευτής τη μια μέρα και να ξεφορτώνεις φορτηγά τις τρεις επόμενες" διηγείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρεσβευτές λαμβάνουν ένα μικρό επιμίσθιο και 50 δολάρια σε "κάρτα δώρων" που μπορούν να ξοδέψουν σε προϊόντα της εταιρείας μέσα σε τρεις εβδομάδες. "Επιπλέον, μας έδιναν σάντουιτς. Σε γενικές γραμμές, οι πρεσβευτές είναι οι γλείφτες του κάθε τμήματος", καταλήγει.

Ισως να παραείναι σκληρός. Σε κάθε κάτεργο θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την εξουθένωση. Πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 αποθηκάριοι της Amazon -"κέντρα εκπλήρωσης" τις αποκαλεί η εταιρεία στο πλαίσιο της γενικότερης οργουελικής ορολογίας της- αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς υπέφεραν από κατάθλιψη ενώ οκτώ σκέφτηκαν κάποια στιγμή την αυτοκτονία. Είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς κατέληξαν να γίνουν πρεσβευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL