Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Unidos Podemos - Σοσιαλιστές / Συμφωνία για τις συντάξεις, διάλογος για το φορολογικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidos Podemos - Σοσιαλιστές / Συμφωνία για τις συντάξεις, διάλογος για το φορολογικό

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών και την Αριστερά αρχίζουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς τους, με μια συμφωνία για τις συντάξεις, ενώ φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την Υγεία και να έχει αρχίσει ένας ουσιαστικός, ανοικτός και χωρίς αμοιβαία βέτο διάλογος για το φορολογικό. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το Unidos Podemos κατεβάζει τον πήχη στα 120.000 ευρώ.

Στην πρώτη συνάντηση την Τετάρτη το Unidos Podemos εξασφάλισε την αλλαγή του Νόμου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και την κατάργηση του βέτο της Γερουσίας στο ύψος του προϋπολογισμού και του ελλείμματος, γεγονός που επέτρεψε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο μια συνολικότερη κοινή πολιτική ανάμεσα στις δύο προοδευτικές δυνάμεις μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής.

Η διαδικασία για την κατάργηση του βέτο της Γερουσίας φαίνεται ότι συμφωνήθηκε απευθείας από τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Την Παρασκευή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Unidos Podemos, το “συμμαχικό” Compromis και η καταλανική Δημοκρατική Αριστερά ERC κατέθεσαν την πρόταση νόμου για την κατάργηση του βέτο.

Την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση της Αριστεράς για αύξηση των συντάξεων για το 2018 και το 2019 με βάση την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού και όχι με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Ραχόι.

Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών κρατά χαμηλούς τόνους για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά φαίνεται ότι αυτές έχουν προχωρήσει ήδη σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, η φορολογία και η εξάρτηση κ.ά. Πιο προβληματική είναι η συμφωνία για τη δημοσιονομική πολιτική, γιατί το Unidos Podemos απορρίπτει τη συμφωνία του Σάντσεθ με τις Βρυξέλλες για έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2018.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL