Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο Τραμπ μιλά για "βία" στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου / "Θα χυθεί αίμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ μιλά για "βία" στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου / "Θα χυθεί αίμα"

Του Μιχάλη Τρίκκα

Για χρόνια οι συντηρητικοί ψηφοφόροι των ΗΠΑ είχαν συνηθίσει να απειλούνται τις παραμονές των εκλογών με αυξήσεις φόρων, φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα υπονόμευαν τα χρηστά ήθη ή με επιθέσεις τζιχαντιστών. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε ότι ήταν καιρός για κάτι καινούργιο.

Έτσι, οι Ευαγγελιστές που συγκεντρώθηκαν χθες για να τον ακούσουν στην άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις κάλπες του Νοεμβρίου άκουσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να τους προειδοποιεί για το κύμα βίας που αναπόφευκτα θα σαρώσει τη χώρα αν οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίσουν την ήττα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές ως "δημοψήφισμα". Ένα δημοψήφισμα που, όπως υποστήριξε, αφορά "τη θρησκεία, την ελευθερία του λόγου και την Πρώτη Τροποποίηση" (σ.σ.: του αμερικανικού συντάγματος, που εγγυάται βασικές ελευθερίες).

Η ομιλία έγινε κεκλεισμένων των θυρών αλλά απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματά της διέρρευσαν γρήγορα στα ΜΜΕ. Έτσι οι ψηφοφόροι πληροφορήθηκαν έκπληκτοι για την επικείμενη Αποκάλυψη. "Δεν έχει να κάνει με προτιμήσεις, θα ανατρέψουν όλα όσα κάναμε. Θα το κάνουν γρήγορα και βίαια. Θα υπάρξει βία. Ρίξτε μια ματιά στους Antifa - μιλάμε για βίαιους ανθρώπους" τόνισε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλούσε με το φάσμα της... αντιφασιστικής βίας. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν οι νοσταλγοί της Κου Κλουξ Κλαν και των Ναζί αιματοκυλούσαν την πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, ο Τραμπ έβλεπε απλώς βία "απ' όλες τις πλευρές" και ανακάλυπτε μερικούς "εξαιρετικούς ανθρώπους" ανάμεσα στους ακροδεξιούς.

Η επιλογή του χθεσινού ακροατηρίου ήταν βέβαια κάθε άλλο παρά συμπτωματική. Κινδυνεύετε να "χάσετε τα πάντα", προειδοποίησε ο Τραμπ τους υπερσυντηρητικούς Ευαγγελιστές, καρδιά της ρηγκανικής "σιωπηρής πλειοψηφίας". Και στη συνέχεια έστειλε τους αποστόλους του στους άμβωνες ή έστω στα τηλεοπτικά στούντιο: "Έχετε τρομερή δύναμη. Σε αυτή την αίθουσα έχουμε ανθρώπους που κάνουν κήρυγμα σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους" σημείωσε.

Η προσπάθεια του Τραμπ να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα τον υποστηρικτών του ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου έρχεται τη στιγμή που οι έρευνες του FBI για σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχους γίνονται όλο και πιο πιεστικές, ενώ διαρκώς και πληθαίνουν οι πρώην συνεργάτες του που τον εγκαταλείπουν.

Μια νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα σημάνει το πολιτικό τέλος του Τραμπ αλλά θα μπορούσε να δυσχεράνει σημαντικά το έργο του κατά το δεύτερο ήμισυ της θητείας του. Και ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο σε μια διαδικασία αποπομπής του, στην περίπτωση που οι πολιτικοί του αντίπαλοι αποκτούσαν την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Οι ενδιάμεσες εκλογές θα κρίνουν τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και την εκλογή 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών. Στις τελευταίες εξελίξεις από τις προκριματικές εκλογές, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών είχε την Τρίτη μια σημαντική επιτυχία καθώς ο δήμαρχος του Ταλαχάσι Άντριου Γκίλαμ που στηρίχθηκε από τον Μπέρνι Σάντερς επικράτησε στη Φλόριντα της Γκουέν Γκρέιαμ, της υποψήφιας του κομματικού μηχανισμού, η οποία και συγκέντρωσε τις περισσότερες χορηγίες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στη Φλόριντα αποκτούν έτσι ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο "ανοιχτά προοδευτικός", σύμφωνα με τη "New York Times", Γκίλαμ, ο οποίος εφόσον εκλεγεί θα γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης στην ιστορία της Φλόριντα, θα αντιμετωπίσει έναν από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της πολιτικής Τραμπ, τον Ρον Ντεσάντις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL