Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Τα βρόντηξε" ο υπουργός Περιβάλλοντος του Μακρόν / Οι διακοπές του κυρίου Ιλό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τα βρόντηξε" ο υπουργός Περιβάλλοντος του Μακρόν / Οι διακοπές του κυρίου Ιλό

Περιστοιχισμένος από τραπεζίτες, οικονομολόγους και πολιτικούς της Δεξιάς και του Κέντρου, ο Νικολά Ιλό αποτελούσε αναμφισβήτητα την πιο θεαματική "μεταγραφή" της προεδρίας Μακρόν. Αρκετοί προηγούμενοι Πρόεδροι είχαν προτείνει στον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο του περιβαλλοντικού κινήματος στη Γαλλία το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά εκείνος δεν είχε ενδώσει. Το έκανε μόνο έπειτα από την πρόταση του "νέου και άφθαρτου" Μακρόν. Αλλά η συνεργασία τους έμελλε να κρατήσει κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης υπέβαλε χθες αιφνιδιαστικά την παραίτησή του. Η ζημιά για την κυβέρνηση Μακρόν θα ήταν μικρότερη αν επέλεγε να επικαλεστεί λόγους υγείας ή κάτι συναφές. Δεν το έκανε. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αποκάλυψε ότι οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί. Όπως είπε, αισθανόταν "τελείως μόνος" στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της κυβέρνησης.

"Θα λάβω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, δεν θέλω πια να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο ύψος των προκλήσεων" δήλωσε ο πρώην τηλεπαρουσιαστής της εκπομπής Ushuaia και ιδρυτής του Ιδρύματος Ιλό για το Περιβάλλον.

"Κάνουμε μικρά βήματα, και η Γαλλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από τις άλλες χώρες, αλλά τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι όχι" συνέχισε διευκρινίζοντας ότι έλαβε την απόφασή του χωρίς να έχει ειδοποιήσει ούτε τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. "Το ξέρω ότι δεν είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο" παραδέχθηκε ο 62χρονος οικολόγος εξηγώντας όμως ότι φοβόταν ότι "για μία ακόμη φορά" θα επιχειρούσαν να τον μεταπείσουν.

Ευχαρίστησε τους δύο παραπάνω για τη "στοργή" και την "εμπιστοσύνη" με την οποία τον αντιμετώπισαν αλλά δεν παρέλειψε να καταγγείλει συνολικά την κυβέρνησή τους. "Δεν μπόρεσε να δώσει την προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά προβλήματα" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Ιλό αναγκάσθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στην αναθεώρηση του στόχου μείωσης στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2025, στην αναβολή της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά (CETA). Και μόλις τη Δευτέρα, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε τη δραστική μείωση στην τιμή της άδειας κυνηγιού.

Όπως ήταν επόμενο, η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευθεί την παραίτηση για να επιτεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι "μπορεί να καταλάβει ότι ο Νικολά Ιλό αισθάνεται προδομένος από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πολλοί Γάλλοι".

Για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, η αποχώρηση συνιστά "ψήφο μομφής" προς τον Γάλλο Πρόεδρο ενώ για τους οικολόγους του EELV, "η αποχώρηση του Νικολά Ιλό αποτελεί συνέπεια της απουσίας οικολογικής πολιτικής της κυβέρνησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL