Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ο αρχηγός της Λέγκας υποδέχεται στο Μιλάνο τον Ούγγρο πρωθυπουργό / "Απόβαση" Όρμπαν στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αρχηγός της Λέγκας υποδέχεται στο Μιλάνο τον Ούγγρο πρωθυπουργό / "Απόβαση" Όρμπαν στην Ιταλία

“Θέλω να δικαστώ. Δεν θέλω τη βουλευτική ασυλία. Ευχαριστώ την εισαγγελέα, γιατί θα είναι ένα μπούμερανγκ” τόνισε ο Μ. Σαλβίνι σηκώνοντας το γάντι της εισαγγελίας του Αγκριτζέντο, που ερευνά εάν διέπραξε “απαγωγή, κατάχρηση εξουσίας και παράνομη σύλληψη ατόμων”, κλείνοντας επί μια εβδομάδα 177 μετανάστες στο πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής “Ντιτσιότι” στο λιμάνι της Κατάνια.

Κατηγορίες θα αντιμετωπίσει και ο επικεφαλής του γραφείου του, γιατί με ένα τηλεφώνημα από το κινητό του απαγόρευσε την αποβίβαση των μεταναστών καθώς και την παροχή βοήθειας από τις υγειονομικές και άλλες υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας θα συναντηθεί σήμερα στο Μιλάνο με έναν από τους “γκουρού” του, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν, γεγονός που δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στις σχέσεις του ρατσιστή Σαλβίνι με τους λαϊκιστές του Κ5Α και τον άλλο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντι Μάιο.

Ο επικεφαλής του Κ5Α εδώ και ημέρες υπερασπίζεται τον Σαλβίνι ζητώντας παράλληλα να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για χώρες (όπως η Ουγγαρία) που δεν συμμετέχουν στην υποδοχή μεταναστών ενώ απειλεί ότι η Ιταλία θα σταματήσει να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό από τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και υψώνει σύνορα και φράκτες.

"Σαλβίνι, μείνε στο υπουργείο σου” δήλωσε ο Ντι Μάιο απειλώντας ότι “δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ στην Ε.Ε.”. Την επομένη όμως ο λαϊκιστής ηγέτης του Κ5Α, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι “ο Όρμπαν είναι πολύ διαφορετικός από εμάς και πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια δύναμη της Δεξιάς, ενώ το Κ5Α δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά”.

Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Κ5Α στη Γερουσία και στη Βουλή υπογράμμισαν πως η συνάντηση του Σαλβίνι και του Όρμπαν είναι “μόνο και αποκλειστικά πολιτική και όχι θεσμική ή κυβερνητική”.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σαλβίνι απειλεί ήδη ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, ενώ στις δημοσκοπήσεις το ρατσιστικό και ξενοφοβικό του άστρο επισκιάζει τα πέντε αστεράκια του κόμματος του Ντι Μάιο και του Γκρίλο. Το 47% των ψηφοφόρων του Κ5Α υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών “α λα Σαλβίνι”, σε σχέση με το 27% που ήταν πριν από έναν περίπου χρόνο.

“Εάν τους πάω για εκλογές, θα πάρω τη χώρα στα χέρια μου” φέρεται να δήλωσε ο Σαλβίνι σε συνεργάτες του όταν έμαθε ότι η εισαγγελέας του Αγκριτζέντο ερευνά πιθανή του δίωξη. Αύριο οι δικαστικές αρχές του Παλέρμο, όπου υπάγεται το Αγκριτζέντο, θα αποφασίσουν για τη δίωξη ή μη του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών.

Ο Σαλβίνι και η κυβέρνηση Κόντε δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους να υποδεχθούν τους 150 ενήλικους και τους 27 ανήλικους μετανάστες του “Ντιτσιότι”. Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις η Ιρλανδία δέχθηκε να φιλοξενήσει 20, τη στιγμή μάλιστα που ο Πάπας ετοιμαζόταν όλως τυχαίως να φύγει από το Δουβλίνο, ενώ άλλους 20 θα δεχθεί η Αλβανία (η οποία δεν ανήκει στην Ε.Ε., ούτε υπάγεται στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου), δημιουργώντας αντιδράσεις ανάμεσα στους μετανάστες που δεν θέλουν να βρεθούν στην άλλη πλευρά της Αδριατικής.

Τους περισσότερους από τους πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 100 άτομα, θα τους αναλάβει η Καθολική Εκκλησία εξευτελίζοντας στην πράξη την ιταλική κυβέρνηση.

Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL