Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Έβδομος πρωθυπουργός τα τελευταία 11 χρόνια / Όλο και πιο δεξιά στρέφεται η Αυστραλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβδομος πρωθυπουργός τα τελευταία 11 χρόνια / Όλο και πιο δεξιά στρέφεται η Αυστραλία

Ο σκληροπυρηνικός Σκοτ Μόρισον και η οικογένειά του μπαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο

O άνθρωπος που ταυτίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Αυστραλία τα τελευταία χρόνια είναι από χθες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο μέχρι τώρα υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον επικράτησε στην έκτακτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος. Έχοντας επιβιώσει οριακά μιας ακόμη προσπάθειας ανατροπής του την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού Μάλκομ Τέρνμπουλ αποφάσισε αυτή τη φορά να υποταχθεί στο μοιραίο. Παραμέρισε επιτρέποντας σε τρεις υπουργούς του να διεκδικήσουν την ηγεσία του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος και κατ' επέκταση της πρωθυπουργίας.

Ο Μόρισον νίκησε τελικά τον υπουργό Οικονομικών Πήτερ Ντάτον και την υπουργό Εσωτερικών Τζούλι Μπίσοπ. Αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας -45 ψήφοι για τον Μόρισον, 40 για τον Ντάτον στον δεύτερο γύρο από τον οποίο είχε αποκλειστεί η Μπίσοπ- επιβεβαίωσε, πέρα από την επικράτηση της ακροδεξιάς τάσης, και τον βαθύ διχασμό του κόμματος.

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και συνολικά για την περίπτωση της Αυστραλίας. Μια χώρα πρότυπο σταθερότητας μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα έχει τα τελευταία χρόνια βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια εξαιτίας των εντεινόμενων διεθνών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Στις αρχές του μήνα, ο ανατραπείς πρωθυπουργός Τέρνμπουλ εξέφραζε την πρόθεση για μια "βαθύτατη και μακροχρόνια" φιλία με την Κίνα, ένα μήνυμα που δεν μπορεί παρά να θορύβησε την Ουάσιγκτον.

Ο Τέρνμπουλ πρόσθεσε έτσι το όνομα του στη λίστα των πρωθυπουργών που ανατρέπονται προτού ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Ο Τζον Χάουαρντ που ηττήθηκε στις εκλογές του 2007 ήταν ο τελευταίος που το κατάφερε. Ο Μόρισον γίνεται τώρα ο έβδομος πρωθυπουργός των τελευταίων 11 χρόνων. Οι έξι προηγούμενοι αναγκάστηκαν σε παραίτηση. Και οι τέσσερις από αυτούς ανατράπηκαν από εσωκομματικά "πραξικοπήματα".

Η παραίτηση του Τέρνμπουλ ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί και από τη βουλευτική του έδρα. Και η κεντροδεξιά κυβερνητική πλειοψηφία στην Αυστραλία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε μία μόλις έδρα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL