Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Πλαστικοί Παράδεισοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Πλαστικοί Παράδεισοι

Θυμάστε ένα σίριαλ που προέβαλλε η ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του 1970, όταν τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν τη δική τους συσκευή και οι μεγάλοι έτρεχαν στους γείτονες για να δουν τον “Παράξενο Ταξιδιώτη”, ενώ τα παιδιά προτιμούσαν την αμερικανική σειρά με τα εμβληματικά κύματα στους τίτλους και τις χαβανέζικες φούστες να λικνίζονται σε ρυθμούς πολύ εξωτικούς για την Ελλάδα εκείνης της εποχής;

Ήταν το περιβόητο “Χαβάη πέντε - μηδέν”, με τον αστυνομικό Στιβ Μαγκάρετ, και ένα μέρος του ήταν γυρισμένο στην παραλία Καμίλο, σε ένα από τα ανατολικά νησιά της Χαβάης.

Το σκηνικό ήταν μαγευτικό. Καταπράσινοι λόφοι που έσβηναν μαλακά σε μια παραλία με χρυσή άμμο, όπου έσκαγαν τεράστια κύματα, τα οποία δάμαζαν οι σέρφερ. Ήταν ότι πιο κοντινό σε εξωτικό παράδεισο είχαμε δει εκείνα τα χρόνια.

Αυτός ο παράδεισος δεν υπάρχει πια. Και κανείς δεν έχει διάθεση να πατήσει το πόδι του εκεί, εκτός εάν είναι η δουλειά του ή το έχει κάνει αποστολή του. Την παραλία Καμίλο - που περίπου σημαίνει “περιστρεφόμενο ρεύμα”- σήμερα οι ντόπιοι την ονομάζουν plastic beach, πλαστική παραλία, και είναι ένα από τα πιο βρόμικα μέρη του πλανήτη.

Επιστήμονες, ακτιβιστές και εθελοντές προσπαθούν να την καθαρίσουν από τα εκατομμύρια μικρά και μεγάλα πλαστικά σκουπίδια που ξεβράζει καθημερινά ο Ειρηνικός Ωκεανός και που σκεπάζουν την κάποτε χρυσή άμμο. Επτά τόνους πλαστικό μαζεύουν κάθε Σαββατοκύριακο οι εθελοντές του Hawaii Wildlife Fund, της οργάνωσης που δραστηριοποιείται για την προστασία των ωκεανών, κι όταν επιστρέφουν το επόμενο είναι σαν να μη μάζεψαν τίποτε.

Τα ρεύματα είναι τόσο δυνατά ώστε φέρνουν σκουπίδια από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ιαπωνία και τη Ρωσία και το 90% του σκουπιδιαριού είναι πλαστικά.

“Φτάνουν από όλο τον χώρο του Ειρηνικού, καθώς στον ωκεανό δημιουργούνται τεράστιοι πλαστικοί στρόβιλοι και κάποια στιγμή ξεβράζονται σ’ αυτή την ακτή. Εδώ έρχονταν παλιά οι ψαράδες για να μαζέψουν τους τεράστιους κορμούς που έφερνε η θάλασσα από την αμερικανική ακτή και να φτιάξουν τα κανό τους. Τώρα έρχονται οι κάτοικοι της Χαβάης για να διαπιστώσουν πώς η κοινωνία των προϊόντων μιας χρήσης καταστρέφει τον τόπο τους και όχι μόνο” δηλώνει στην "Hawaii News" ο περιβαλλοντολόγος Τσαρλς Μουρ.

Η προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας Καμίλο ξεκίνησε το 2007. Έντεκα χρόνια μετά η προσπάθεια συνεχίζεται, πλην όμως οι εθελοντές καταλαβαίνουν το βάσανο του Σίσυφου. Όσους τόνους πλαστικό και να μαζέψουν, η θάλασσα ξεβράζει κι άλλο. Και μαζί του νεκρά πουλιά και ψάρια που εναγκαλίστηκαν ασφυκτικά με μια σακούλα που πέταξε κάποιος στην Καλιφόρνια, στη Σιβηρία ή στην Οσάκα.

Οικολογικές οργανώσεις έχουν υπολογίσει ότι, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι επί της Γης αποφάσιζαν μια μέρα να καθαρίσουν τις παραλίες του πλανήτη από το πλαστικό, δεν θα είχαν αρκετά χέρια για να το καταφέρουν. Και η καταστροφή συνεχίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας ή να απαγορευτούν -για την ώρα μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση- τα πλαστικά καλαμάκια. Η κοινωνία της... μιας χρήσης υπάρχει εδώ και μόνο λίγες δεκαετίες. Αλλά έχει προκαλέσει αρκετή καταστροφή για τις επόμενες πολλές γενιές.

Η πιο καθαρή σταγόνα

Πανηγυρίζουν στο Πολυτεχνείο της Βιέννης επειδή κατάφεραν, λέει, να δημιουργήσουν την πιο καθαρή σταγόνα νερού στον κόσμο, σχεδόν χωρίς καμία πρόσμειξη. Η περιγραφή του πειράματος που οδήγησε σ’ αυτό το επίτευγμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, περιλαμβάνει μέταλλα, δουλειά σε απόλυτο κενό και θερμοκρασίες περί τους μείον 140 βαθμούς Κελσίου.

Κι ο λόγος που το έκαναν τόσο στη Βιέννη όσο και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ είναι για να κατασκευάσουν επιφάνειες που καθαρίζονται μόνες τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχουν πολύ μέλλον ακόμη μέχρι να τα καταφέρουν, αλλά μπορεί κάποτε οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες του κόσμου να τους ευγνωμονούν.


Σπασίκλες τέλος

Μαύρη στενοχώρια έχει πέσει εδώ και λίγες μέρες πάνω στους θεατές που λατρεύουν τη σειρά "The Big Bang Theory" με τους σπασίκλες επιστήμονες που προσπαθούν εκτός από την έρευνα να μάθουν και τη ζωή.

Το αμερικανικό δίκτυο CBS ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη ότι μόλις τελειώσουν τα γυρίσματα του 12ου (!) κύκλου δεν θα υπάρξει 13ος.

Από τον Μάιο του 2019 ο Λέοναρντ, ο Ρατζ, ο Χάουαρντ, ο Σέλντον, η Πένι, η Έιμι και Μπερναντέτ θα εξαφανιστούν. Το γιατί δεν το αποκάλυψε το CBS, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να το ξανασκεφτεί, παρά την τεράστια επιτυχία της σειράς, που αυξανόταν συστηματικά από κύκλο σε κύκλο. Πάντως, υπόσχονται ένα “επικό, δημιουργικό τέλος”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL