Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Διασώσεις δύο ταχυτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Διασώσεις δύο ταχυτήτων

Ήταν μια από εκείνες τις ειδήσεις με χάπι εντ που έχουν μεγάλη πέραση το καλοκαίρι. Προβλήθηκε από το CNN, από το Spiegel, από εκατοντάδες εθνικές και τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία κι από τη Νιγηρία μέχρι το Λίχτενσταϊν. Μια Βρετανή επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου σώθηκε από την ακτοφυλακή της Κροατίας μετά από δέκα ώρες που πάλευε με τα κύματα στην Αδριατική. Τηλεοπτικά συνεργεία έσπευσαν να της πάρουν συνέντευξη, δεκάδες ειδικοί σε θέματα θαλάσσιας διάσωσης απέκτησαν βήμα και έδωσαν τις συμβουλές τους για το τι πρέπει να κάνει κανείς για να επιβιώσει στα ανοιχτά, εάν το απαιτήσει η... κακιά η ώρα.

Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ είχαν έναν χαρμόσυνο χαρακτήρα, όπως ακριβώς ταιριάζει στην περίπτωση που σώζεται ένας άνθρωπος από μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Κι ο καπετάνιος της σωστικής λέμβου του λιμενικού δήλωσε ότι είναι ένα “ασύγκριτο” συναίσθημα να σώζεις μια ανθρώπινη ζωή.

Προφανώς, το ίδιο “ασύγκριτο” συναίσθημα νιώθει κι ο καπετάνιος που σώζει από τη θάλασσα γυναίκες και παιδιά από τη Σομαλία, που δεν έκαναν τουρισμό, αλλά προσπαθούσαν πάνω σε σαπιοκάραβα -κι έχοντας πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα στους διακινητές απ’ ό,τι ο επιβάτης μιας “μεσαίας” κρουαζιέρας- να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την πείνα, την έλλειψη μέλλοντος στην πατρίδα τους.

Μόνο που, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αυτός ο δεύτερος καπετάνιος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Όπως έπαθαν οι καπετάνιοι των ναυαγοσωστικών που συνεργάζονται με τους “Γιατρούς χωρίς σύνορα” ή την οργάνωση “Save the Children”, οι οποίοι κλήθηκαν να ανακριθούν ως “συνεργοί σε παράνομη μετανάστευση”. Και οι οποίοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να προσεγγίζουν ιταλικά λιμάνια, εάν έχουν στην πλώρη τους διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Το εξοργιστικό είναι ότι και γι' αυτή την απαγόρευση ισχύει ο μιθριδατισμός. Την πρώτη φορά που ένα πλοίο δεν πήρε άδεια προσέγγισης και γύριζε σαν την άδικη κατάρα στη Μεσόγειο, μέχρι να πάρει το πράσινο φως από την Ισπανία, όλοι γράφαμε γι’ αυτό. Την τέταρτη φορά το παρατήσαμε, επειδή το συνηθίσαμε. Όπως συνηθίσαμε τις ειδήσεις για τα πολύνεκρα ναυάγια έξω από τις ακτές της Λιβύης. Μάλλον θα πρέπει να είναι τριψήφιο το επόμενο δράμα για να γίνει κάτι παραπάνω από μονόστηλο. Ούτε καν ο ενδιάμεσος απολογισμός των πνιγμένων στη Μεσόγειο, 1.800 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Αύγουστο, δεν έφτασε στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων, ούτε έγινε μεγάλο θέμα στις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις. Η συγκίνηση και η συμπόνοια που κυριαρχούσαν το καλοκαίρι του 2015 και κορυφώθηκαν με την εικόνα του πνιγμένου μικρού παιδιού από τη Συρία στην παραλία της Μικράς Ασίας αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αγωνία της διαχείρισης του προσφυγικού, υπό την πίεση της προέλασης αυτών που κάνουν καριέρα ως προσφυγοφάγοι. Για την ακρίβεια ως υπερασπιστές της “σιωπηρής πλειοψηφίας”, που υποτίθεται ότι φοβάται τον Ξένο, σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά, υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τη χαρά μπροστά στη διάσωση της Βρετανίδας τουρίστριας και την αδιαφορία για τη μοίρα των προσφύγων και μεταναστών από τη μαύρη Αφρική. Ο ίδιος λόγος που μας συνταράσσει μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Παρισιού και δεν δίνουμε σημασία στις επιθέσεις στην καρδιά της Καμπούλ ή της Βαγδάτης. Στη θέση της διασωθείσης Βρετανίδας θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς ή κάποιος που ξέρουμε. Όπως στη θέση των θαμώνων των εστιατορίων που σκοτώθηκαν στο Παρίσι. Έχουμε ξεχάσει ότι οι παππούδες μας ήταν στη θέση των προσφύγων που σήμερα θαλασσοπνίγονται.

Υψηλέ μου υδράργυρε

Μπορεί στην Ελλάδα να μη βασανιστήκαμε φέτος από καύσωνες, αλλά στα βόρεια και τα δυτικά της ηπείρου το φετινό καλοκαίρι συνοδεύτηκε από θερμοκρασίες ρεκόρ. Συνολικά στον πλανήτη το 2018 εξελίσσεται ως το τέταρτο πιο θερμό έτος στην ιστορία, πίσω από το 2015, το 2016 και το 2017, ενώ μια νέα έρευνα προειδοποιεί ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πιθανώς θερμότερα, με πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η νέα ανάλυση από τους Φλόριαν Σεβεγιέκ (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας) και Σαϊμπρέν Ντράιφουτ (Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον) προβλέπει ότι από το 2018 έως το 2022 θα υπάρξει μια «θερμότερη από την κανονική περίοδος που θα ενισχύσει προσωρινά τη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωκεανοί της Γης θα σημειώσουν «δραματικές» αυξήσεις θερμοκρασίας. Παρόμοια φαινόμενα έχουν προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν τρομερές και ανεπανόρθωτες απώλειες σε κοραλλιογενείς υφάλους σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης, καθώς και άλλες ζημιές στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Για καλά γεράματα

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και μεταποιημένα κρέατα θα μπορούσε, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Epidemiology", να συμβάλει στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων στις γυναίκες. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Σίντι Λιουνγκ, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διατηρήσουν υγιή τα κύτταρα τους και να αποφύγουν ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL