Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αρκτική / Το τέλος των αιώνιων πάγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρκτική / Το τέλος των αιώνιων πάγων

Του Μιχάλη Τρίκκα

Η θάλασσα που εκτείνεται πέρα από τη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας ήταν γνωστή εδώ και χρόνια ως "ο τελευταίος παγετώνας". Οι περιβαλλοντολόγοι πάντοτε υπέθεταν ότι θα αποτελούσε την τελευταία νησίδα πάγου σε έναν πλανήτη που γίνεται ολοένα και θερμότερος. Απ' ό,τι φαίνεται έκαναν λάθος.

"Σχεδόν όλος ο πάγος στα βόρεια της Γροιλανδίας έχει σήμερα θρυμματιστεί και διαλυθεί" δηλώνει στην εφημερίδα "Guardian" η Ρουθ Μότραμ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας. "Τα ανοιχτά νερά στη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας είναι κάτι το ασυνήθιστο" προσθέτει.

Είναι κάτι το ασυνήθιστο επειδή πρόκειται για το παλαιότερο και παχύτερο στρώμα πάγου στην Αρκτική. Τόσο παχύ και συμπαγές ώστε να μη χάνει τη στερεή μορφή του ούτε το καλοκαίρι. Κομμάτια πάγου είχαν ξεκολλήσει από εκεί και στο παρελθόν. Ποτέ όμως σε αυτή την έκταση.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που κατεγράφησαν τον φετινό Φεβρουάριο και στις αρχές Αυγούστου προκάλεσαν την αποκόλληση μεγάλων κομματιών πάγου. Τα κομμάτια αυτά απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από τις ακτές από ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να λιώνουν όλο και πιο γρήγορα. Για πρώτη φορά από το 1970, όταν η περιοχή άρχισε να παρατηρείται από δορυφόρους, η θάλασσα είναι ανοικτή στην ακτοπλοΐα.

"Είναι τρομακτικό" σχολιάζει στο Twitter ο Τόμας Λαβέρν από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Στη θέση των πάγων οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πια γαλάζια νερά. "Δεν γνωρίζω για πόσο διάστημα η θάλασσα θα παραμείνει ανοιχτή. Ακόμη όμως και αν είναι για λίγες μέρες, το κακό θα έχει γίνει: ο παχύς παλιός πάγος θα έχει σπρωχτεί μακριά από την ακτή σε μια περιοχή όπου θα λιώνει πιο εύκολα" σημειώνει.

Οι μετρήσεις της Νορβηγικής Υπηρεσίας Παγετώνων δείχνουν ότι ο πάγος της Αρκτικής στην περιοχή του Σβάλμπαρντ είναι 40% κάτω από τον μέσο όσο που καταγράφεται από το 1981. Επιβεβαιώνεται έτσι η δυσμενής πρόβλεψη ότι κάποια στιγμή στο διάστημα από το 2030 έως το 2050 δεν θα υπάρχουν πια πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό κατά το καλοκαίρι.

Δεν πρόκειται άλλωστε για το πρώτο σήμα κινδύνου από την περιοχή της Αρκτικής. Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντολόγους είναι αν η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση ή ακόμη και την κατάρρευση της λεγόμενης "πολικής δίνης", του ισχυρότερου μονωτικού υλικού που διαθέτει η φύση για να κρατά τους παγωμένους ανέμους στην περιοχή της Αρκτικής.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πανηγυρίζουν καθώς βλέπουν στο λιώσιμο των πάγων ευκαιρίες για μπίζνες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κάτω από την Αρκτική κρύβονται τεράστια κοιτάσματα ενεργειακών πόρων. Πολλοί ειδικοί μιλούν για “δεύτερη Μέση Ανατολή”.

Και βέβαια υπάρχει το λεγόμενο “Βορειοανατολικό Πέρασμα”, ένας θαλάσσιος διάδρομος που, αν ελευθερωνόταν κάποτε από τους πάγους, θα μπορούσε να συνδέσει την Ασία με τις ΗΠΑ αλλάζοντας για τα καλά το πρόσωπο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Πριν από μερικά χρόνια ο Γιόνας Γκαρ Στορ, τότε υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για όλα αυτά. “Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική είναι διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σύντομα δεν θα υπάρχουν πάγοι το καλοκαίρι. Και αυτό θα ανοίξει νέες διαδρομές και στρατηγικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL