Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
"Κινεζική απειλή" διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κινεζική απειλή" διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου

Ο κινεζικός στρατός "πιθανότατα πραγματοποιεί ασκήσεις για επιδρομές" εναντίον αμερικανικών στόχων στον Ειρηνικό Ωκεανό, προειδοποιεί η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο. Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι τα κινεζικά βομβαρδιστικά έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγαλύτερες πτήσεις χωρίς ανεφοδιασμό.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ενδέχεται να έχει τη "δυνατότητα να χτυπήσει αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις και στρατιωτικές βάσεις στον δυτικό Ειρηνικό, περιλαμβανομένου του Γκουάμ" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Το Πεντάγωνο εστιάζει στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας (190 δισεκατομμύρια δολάρια) αποτελεί το ένα τρίτο του αντίστοιχου αμερικανικού. Η Κίνα αναδιοργανώνει τις χερσαίες δυνάμεις της για να "πολεμούν και να νικούν", αναφέρεται στην έκθεση.

"Σκοπός αυτής της αναδιοργάνωσης είναι η δημιουργία μιας πιο κινητικής, ευέλικτης, θανάσιμης χερσαίας δύναμης, που θα βρίσκεται στον πυρήνα των μεικτών επιχειρήσεων" αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας θα φτάσει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ανησυχίες διατυπώνονται και σε ό,τι αφορά το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας "παρά τη δημόσια θέση (του Πεκίνου) κατά της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος". Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ακόμη σώματος του αμερικανικού στρατού, μιας "διαστημικής δύναμης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL