Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Λωρίδα της Γάζας / Ποιος χάλασε τη χούντνα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λωρίδα της Γάζας / Ποιος χάλασε τη χούντνα;

Τη νύχτα της Τέταρτης προς Πέμπτη η Γάζα έζησε έναν από τους χειρότερους βομβαρδισμούς από το μακελειό του 2014, με 150 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αλλά και το νότιο Ισραήλ δέχθηκε βροχή από ρουκέτες που εκτόξευσαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Για τα δεδομένα της περιοχής ο απολογισμός των θυμάτων, αν και τραγικός, είναι μάλλον μικρός εφόσον περιοριστεί κάποιος στους αριθμούς: στην παλαιστινιακή πλευρά 3 νεκροί -ανάμεσά τους μια έγκυος και το ενάμισι έτους κοριτσάκι της- και 12 τραυματίες, ενώ στην ισραηλινή πλευρά αναφέρθηκαν 7 τραυματίες. Οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με αφετηρία τον θάνατο δυο στελεχών της Χαμάς από ισραηλινά πυρά την Τρίτη, κοντά στον "φράχτη" της Γάζας.

Και όμως, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, τα ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ έβριθαν από πληροφορίες για ένα μεγάλο παζάρι μεταξύ της Χαμάς και της κυβέρνησης Νετανιάχου, με μεσολάβηση της Αιγύπτου και του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μη πολέμου, μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, μιας στέρεης "χούντνα" κατά την αραβική παράδοση.

Προφανώς για τον σκοπό αυτόν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επιτρέψει, πριν από μερικές ημέρες, να επιστρέψουν στη Γάζα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, όπως ο Σαλεχ Αλ Αρούρι, που ζούσαν χρόνια στο εξωτερικό, δίνοντας εγγυήσεις πως δεν θα στοχοποιηθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε "προχωρημένο στάδιο": το Ισραήλ ζητούσε να απελευθερωθούν δυο πολίτες του και να παραδοθούν οι σοροί δυο στρατιωτών, ενώ η Χαμάς ζητούσε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δηλαδή την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στο τραπέζι είχε μπει επίσης το άνοιγμα ενός ισραηλινού σταθμού ελέγχου της Γάζας (χαλάρωση του αποκλεισμού) καθώς και το ενδεχόμενο επέκτασης της ζώνης αλιείας.

Οι μεσολαβητές μετέφεραν λίστες με όρους και ονόματα μεταξύ των δυο πλευρών, οι επικεφαλής των οποίων δοκίμαζαν τον αντίκτυπο στο εσωτερικό με ελεγχόμενες διαρροές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κολομβία για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές.

Και ύστερα ήλθε η επίθεση κατά των δυο στελεχών της Χαμάς που άνοιξαν πυρ κατά των ισραηλινών θέσεων, όπως λέει το Τελ Αβίβ. Η Χαμάς επιμένει ότι τα στελέχη της έκαναν "άσκηση" κοντά στον φράχτη. "Δεν θα μπούμε σε συζήτηση αν ήταν άσκηση ή όχι" απάντησε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ενώ οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν χθες το απόγευμα με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Μεταξύ των κτηρίων που χτυπήθηκαν στη Γάζα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι μια ημέρα πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο πρόεδρος της Κολομβίας Σάντος αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης, αλλά ο διάδοχός του Ντούνκε, που ανέλαβε προχθές καθήκοντα, επανεξετάζει την απόφαση. Μήπως φταίει τελικά η... Κολομβία που χάλασε η χούντνα στη Γάζα;

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL