Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Βενεζουέλα / Άρση ασυλίας βουλευτών για την απόπειρα κατά Μαδούρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Άρση ασυλίας βουλευτών για την απόπειρα κατά Μαδούρο

Η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ANC ψήφισε ομόφωνα την άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών του Εθνικού Κοινοβουλίου Α.Ν. Μπόρχες και Ρεσκουέσενς, οι οποίοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση και το Ανώτατο Δικαστήριο, φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο. Η απόφαση αυτή οφείλεται στην ομολογία του πρώην λοχία της Εθνικής Πολιτοφυλακής Βανέγκας ότι οι δύο βουλευτές τον βοήθησαν να περάσει παράνομα στην Κολομβία για να προετοιμάσει την απόπειρα.

“Αισθάνομαι ασφαλής στην Κολομβία... Δεν υπήρξε απόπειρα. Αυτό που κατασκεύασε η κυβέρνηση είναι μια βόμβα καπνού για να απειλεί και να καταστέλλει” απάντησε ο 48χρονος βουλευτής, πρώην πρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος του κόμματος της αντιπολίτευσης P.J. Μπόρχες από την Μπογκοτά.

Ο βουλευτής Ρεσκουέσενς έχει συλληφθεί από την αστυνομία έπειτα από υπόδειξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης TSJ, που έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμμετοχή του στην απόπειρα. Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από το TSJ και για τον Μπόρχες. Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της Βουλής Α.Ν., που αρνήθηκε να διαλυθεί για να διεξαχθούν οι εκλογές για τα μέλη της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, απέρριψε ως αντισυνταγματική την απόφαση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ρεσκουέσενς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αρεάθα δήλωσε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας και ζήτησε την έκδοση του Ταμπόσκι ως χρηματοδότη της απόπειρας και της επίθεσης σε στρατόπεδο το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον Αρεάθα, στην απόπειρα συμμετείχαν άμεσα 19 άτομα, ενώ 3 από αυτά παρουσιάστηκαν ήδη στις δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και ηγετικό στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας PSUV Καβέγιο ανακοίνωσε ότι “οι επαναστατικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Δευτέρα μια πορεία για την ειρήνη και την απόρριψη της τρομοκρατίας ως μέσο άσκησης της πολιτικής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL