Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Αργεντινή: Συμμαχία της δεξιάς κυβέρνησης με την καθολική εκκλησία / Το μέτωπο της συντήρησης μπλόκαρε τις αμβλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή: Συμμαχία της δεξιάς κυβέρνησης με την καθολική εκκλησία / Το μέτωπο της συντήρησης μπλόκαρε τις αμβλώσεις

Στις 2.43 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Μπουένος Άιρες η Γερουσία, έπειτα από μια συνεδρίαση που κράτησε 17 ώρες, απέρριψε τον νόμο που είχε ψηφίσει η Βουλή για τη νομιμοποίηση της δημόσιας, εθελοντικής και δωρεάν διακοπής της κύησης. 38 γερουσιαστές ψήφισαν κατά, 31 υπέρ και 2 απείχαν. Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, περίπου δύο εκατομμύρια άτομα πέρασαν από την Πλατεία των Δύο Κοινοβουλίων για να στηρίξουν την αλλαγή του νόμου ή να ζητήσουν τη διατήρηση της νομοθεσίας του 1921.

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, από τη "γαλάζια" πλευρά της πλατείας ξεκίνησε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων, κάποιες γυναίκες έκαναν τον σταυρό τους, άλλες προσεύχονταν επικαλούμενες την Παναγία.

"Θα γίνει νόμος"

"Ο μέσος όρος ηλικίας των γερουσιαστών είναι 57 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών με τα πράσινα μαντίλια που πλημμύρισαν την Πλατεία των Δύο Κοινοβουλίων είναι 18" τόνιζε η γνωστή δημοσιογράφος Πέκερ, που είναι υπέρ των εκτρώσεων, ενώ κάτω από τις ομπρέλες μπορούσε κανείς να διακρίνει ακόμη και κορίτσια 13 και 14 ετών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο. Όχι όμως και η απάντηση της Πλατείας. Χιλιάδες χέρια ύψωσαν τα πράσινα μαντίλια συνεχίζοντας να διεκδικούν την ελευθερία τους: "Θα γίνει νόμος".

Ακόμη και οι γερουσιαστές που ψήφισαν κατά παραδέχθηκαν τη δυναμική του φεμινιστικού κινήματος αναγνωρίζοντας ότι τίποτε δεν θα είναι όπως πριν στην Αργεντινή σε ότι αφορά τις εκτρώσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. "Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κερδίσαμε γιατί κάναμε την κοινωνία να μιλήσει για ένα απαγορευμένο θέμα" τόνισε ο γερουσιαστής Σολάνας σε χιλιάδες νεαρά κορίτσια και αγόρια που βρίσκονταν τα ξημερώματα έξω από το κοινοβούλιο.

"Το νομοθετικό σώμα (σ.σ.: η Γερουσία) θα απορρίψει το σχέδιο που ψήφισε η Βουλή και στην Αργεντινή θα συνεχίσουν να γίνονται εκτρώσεις. Δεν αφορά την πίστη, αλλά ένα υπαρκτό πρόβλημα", είχε τονίσει νωρίτερα η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής Κίρτσνερ. Ορισμένες από τις γυναίκες γερουσιαστές δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους στις ομιλίες τους. 60 από τα 72 μέλη της Γερουσίας πήραν τον λόγο.

"Ο αγώνας κατά της υποκρισίας θα συνεχιστεί. Διεκδικούμε να ελέγχουμε το σώμα μας και θα τα καταφέρουμε. Δεν θα κρυβόμαστε για να κάνουμε παράνομες και επικίνδυνες εκτρώσεις" τόνισε μια 30χρονη ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος, εκτιμώντας πως το επόμενο έτος "θα έχουμε το δικαίωμα να ξαναθέσουμε σε ψηφοφορία τις δημόσιες, εθελοντικές και δωρεάν εκτρώσεις".

Οι γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαχρονικούς θεσμούς της συντήρησης στην Αργεντινή και γενικότερα τη Λατινική και Κεντρική Αμερική, την ολιγαρχία και την Καθολική Εκκλησία.

Ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μακρί, που δεν δίστασε να επαναφέρει την Αργεντινή στην κόλαση του ΔΝΤ, αμέσως μετά την ψηφοφορία προσπάθησε να εμφανιστεί με το γνωστό υποκριτικό - δημοκρατικό και υπεράνω όλων προφίλ του. "Ποτέ δεν θα σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο. Είμαι χαρούμενος γιατί κάναμε βήματα μπροστά για την οικοδόμηση του διαλόγου και της ανοχής. Έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περισσότερο διάλογο και παιδεία. Το πρόβλημα δεν θα αλλάξει με έναν νόμο περισσότερο ή λιγότερο" τόνισε ο Μακρί, που με το κίνημα "Υπέρ της ζωής" ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της απελευθέρωσης των εκτρώσεων.

Ο Πάπας συνέκρινε τις αμβλώσεις με τους... ναζί

Ο Νικολάς Φούστερ, ένας νεαρός φοιτητής από την Αργεντινή, έδωσε προ ημερών ένα πράσινο μαντίλι και μια επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο ζητώντας του να κάνει το μεγάλο βήμα και να υποστηρίξει τις εκτρώσεις, δείχνοντας το θάρρος που είχε επιδείξει υπερασπιζόμενος τους ομοφυλόφιλους.

Πώς όμως ο πρώην επίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα έστελνε ένα τέτοιο μήνυμα στους πιστούς του στην Κεντρική και Λατινική Αμερική; "Τον προηγούμενο αιώνα όλος ο κόσμος είχε αγανακτήσει από αυτά που έκαναν οι ναζί για να πετύχουν την καθαρότητα της ράτσας... Σήμερα κάνουμε το ίδιο, αλλά με λευκά γάντια... Είναι της μόδας, είναι συνηθισμένο όταν μια έγκυος βλέπει ότι καμιά φορά το παιδί δεν είναι καλά ή ότι έρχεται με κάτι, η πρώτη προσφορά να είναι 'να το αποβάλουμε'... Είναι δολοφονία παιδιού, αποβάλλουμε ένα αθώο άτομο για να έχουμε μια ήσυχη ζωή" είχε τονίσει τον Ιούνιο ο Πάπας, καθιστώντας σαφές ότι την Εκκλησία του σε πολλά πράγματα τη χωρίζουν αιώνες από τις σημερινές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL