Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Έτοιμη η συμφωνία για τις επιστροφές προσφύγων και μετανάστων από τη Γερμανία στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτοιμη η συμφωνία για τις επιστροφές προσφύγων και μετανάστων από τη Γερμανία στην Ισπανία

Στην τελική μορφή της συμφωνίας για την επιστροφή προσφύγων στην Ισπανία έχουν καταλήξει Βερολίνο και Μαδρίτη, ενώ οι συζητήσεις με την Αθήνα καθώς και με την Ιταλία «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν στη συνέντευξη Τύπου. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος αυτή την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται «σε καλό κλίμα».

Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπογράφηκε με την Ισπανία πριν από τέσσερις ημέρες και θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών» διευκρίνισε η εκπρόσωπος, η οποία πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη δεν «ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία αφορά όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, οι οποίοι όμως έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνίες επιστροφών είχαν συμφωνηθεί επί της αρχής με Ισπανία και Ελλάδα στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Οι συμφωνίες με Ελλάδα και Ιταλία είναι «σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές» επισήμανε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Η Ρώμη δηλώνει μέχρι στιγμής επιφυλακτική, διεκδικώντας την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί στη Γερμανία τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να πείσει τότε τον υπουργό της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων Eurodac.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL