Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Σμαρτ μπίζνες στα έξυπνα κινητά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Σμαρτ μπίζνες στα έξυπνα κινητά

Όχι, οι μεγάλες μπίζνες σήμερα δεν έχουν να κάνουν με πετρέλαια, πλοιοκτησία, βαριές βιομηχανίες ή μεγάλη ιδιοκτησία. Ούτε καν με τράπεζες. Οι μεγάλες μπίζνες είναι σήμερα τα smartphones, τα gadgets, τα tablets, η τεχνο-κοσμογονία του εν δικτύω κόσμου. Το δείχνουν τα στοιχεία και οι αριθμοί: Την Πέμπτη, η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο και στον “χωροχρόνο” του καπιταλισμού που η εμπορική αξία της ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια! Και μαζί μ’ αυτό άφησε πίσω της άλλους ομοειδείς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Amazon.

Το ρεκόρ καταγράφηκε αργά το πρωί στη Wall Street, καθώς η μετοχή της άγγιζε νέο ιστορικό υψηλό άνω των 207 δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία του εμβληματικού κολοσσού της τεχνολογίας καλπάζει το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενόμενου θετικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του χρόνου.

Ναι μεν η Apple πούλησε λιγότερα iPhones αυτό το διάστημα -ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι ανταγωνιστές της που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας-, αλλά οι υψηλότερες τιμές των συσκευών της σημαίνουν πολύ απλά ότι η φίρμα που “επινόησε” στο γκαράζ του σπιτιού του το 1976 ο Στιβ Τζομπς κατάφερε και πάλι να ξεπεράσει και τους πιο αισιόδοξους της Wall Street.

Η εταιρεία πούλησε 41,3 εκατ. iPhones στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, δηλαδή μόλις κατά 1% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η μέση τιμή των συσκευών ανήλθε στα 724 δολάρια, δηλαδή αρκετά πάνω από τη βασική πρόβλεψη των 694. Μάλιστα, το iPhone X αξίας 999 δολαρίων, που κυκλοφόρησε πέρυσι, παρέμεινε το πιο δημοφιλές μοντέλο της για το συγκεκριμένο τρίμηνο και έδωσε τον ρυθμό στις υψηλότερες τιμές πώλησης. Τις επιδόσεις της εταιρείας στήριξε και η ισχυρή αύξηση των εσόδων της, κατά 31%, από τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει, ανάμεσά τους το App Store, το Apple Music και το Apple Pay. Η Apple έχει πλέον έσοδα 10 δισ. κάθε τρίμηνο από πωλήσεις εφαρμογών, διάθεση αποθηκευτικού χώρου και streaming μουσικής. Συνολικά, τα τριμηνιαία έσοδά της σημείωσαν άλμα 17% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 53,3 δισ. δολάρια ενώ τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 11,5 δισ., αυξημένα κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σημειωτέον ότι από την εποχή που κυκλοφόρησε το iPhone, το 2007, μέχρι σήμερα η μετοχή της Apple έχει αυξηθεί κατά 1.100%! Σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της φρενήρους ανόδου είναι “έργο” μόνο της περασμένης χρονιάς. Συνολικά, από την είσοδό της στο χρηματιστήριο το 1980, η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 50.000%, ένα αστρονομικό ποσοστό συγκριτικά με την άνοδο κατά 2.000% που έχει καταγράψει το ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης S&P 500 των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street.

Η Apple και οι συσκευές της άλλαξαν τον κόσμο και τη χρηματιστηριακή Ιστορία λένε οι αναλυτές, όμως οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ευμετάβλητες και όχι μόνο αυτό: μια μικρή, πλην αυξανόμενη απειλή από τους Κινέζους κατασκευαστές smartphones θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια της Apple τα επόμενα χρόνια. Ήδη η Huawei είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της αυξήθηκαν θεαματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 41%, από τις 38,4 εκατομμύρια μονάδες το δεύτερο τρίμηνο 2017, στο ρεκόρ των 54,2 εκατομμυρίων το δεύτερο του 2018. Προφανώς, έπεται συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL