Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Ιταλοποίηση" της ισπανικής πολιτικής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ιταλοποίηση" της ισπανικής πολιτικής;

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε “πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης” από την Κομισιόν για να αντιμετωπίσει η Ισπανία την αύξηση των αφίξεων μεταναστών, ενώ ο επίτροπος για το μεταναστευτικό Δ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε ήδη με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Γκράντε Μαρλάσκα υπογραμμίζοντας τη διάθεση της ευρωπαϊκής κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει την Ισπανία. Πάνω από 1.800 άτομα πέρασαν το τελευταίο σαββατοκύριακο τα στενά του Γιβραλτάρ και βρίσκονται στην Ανδαλουσία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μεταναστών να φτάνει τα 22.082 άτομα από τις αρχές του έτους, δηλαδή σχεδόν όσοι έφτασαν το 2017 (όταν είχαν καταγράψει άνοδο 132% σε σχεση με το 2016).

Οι νέες αφίξεις μεταναστών κινδυνεύουν να οδηγήσουν την Ισπανία σε ένα είδος “ιταλοποίησης” της εσωτερικής πολιτικής της, με τον νέο, ακροδεξιών αντιλήψεων, ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο να μετατρέπεται στον “Ισπανό Σαλβίνι”, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι “εκατομμύρια Αφρικανοί” θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι “ο καλοθελισμός λειτουργεί μόνο σαν κάλεσμα” να έρθουν μετανάστες και ότι “εάν θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα”. Ο Σάντσεθ την Παρασκευή δεν κατάφερε να περάσει την αύξηση των δημοσίων δαπανών στον προϋπολογισμό που κατέθεσε, γιατί τα κόμματα που τον στήριξαν εναντίον του Ραχόι απείχαν, με αποτέλεσμα να ισχύει ο προϋπολογισμός της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτής του Λαϊκού Κόμματος, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ράπισμα στον Σάντσεθ από Δεξιά και Αριστερά

Ο Σάντσεθ έμεινε την Παρασκευή μόνος του στη Βουλή με τους σοσιαλιστές και τους βουλευτές του δεξιού εθνικιστικού βασκικού PNV, αφού αρνήθηκε τον διάλογο με το Unidos Pomemos και το αριστερό Compromis της Βαλένθια και τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα ERC και PdeCAT, που τον στήριξαν εναντίον του Ραχόι. “Η αποχή μας δεν είναι ένα 'όχι', αλλά μια χειρονομία που αφήνει ανοιχτή μια πόρτα” τόνισε ο Γκαρθόν, ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς. Η υπουργός Οικονομικών Μοντέρο απάντησε ότι “το 'όχι' είναι ένα 'όχι'”. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι σοσιαλιστές στόχευαν στην ψήφο της Δεξιάς για να μην απορρίψει τον προϋπολογισμό στη Γερουσία. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης έλαβε μόλις 88 ψήφους, ενώ 86 βουλευτές απείχαν και 173 ψήφισαν κατά. Μετά την ήττα, η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για τον προϋπολογισμό του 2019.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο προειδοποίησε τα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Σάντσεθ ότι η αποδυνάμωσή της θα αποτελεί αποδυνάμωση και των ίδιων και τους ζήτησε να συνεργαστούν και να μην απογοητεύσουν τους προοδευτικούς πολίτες.

Γκαρθόν προς σοσιαλιστές: Εγκαταλείψτε τον νεοφιλελευθερισμό

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς και ηγετικός στέλεχος του Unidos Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν προειδοποίησε από την πλευρά του τον Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι “εάν θέλετε την στήριξή μας, θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική”, εκτιμώντας ότι οι σοσιαλιστές κάνουν λάθος να μη διαπραγματεύονται με τα κόμματα που τους οδήγησαν στην κυβέρνηση. Ο Γκαρθόν σημείωσε μάλιστα ότι το άρθρο 135 του συντάγματος για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Θαπατέρο. Για τον ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς, η αύξηση των δαπανών που πρότεινε ο Σάντσεθ ήταν απαράδεκτη γιατί υπολειπόταν της ανόδου του ΑΕΠ και ως εκ τούτου δεν ήταν πραγματική.

Οι Σοσιαλιστές “κερδίζουν” τις δημοσκοπήσεις, αλλά “χάνουν” την κυβέρνηση

Τριες δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο όμως δεν θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Unidos Podemos. Το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Κασάδο φαίνεται να ανακάμπτει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους μετά τη βουτιά που είχε καταγράψει επί Ραχόι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 26,2% θα κέρδιζε το Λαϊκό Κόμμα, που φτάνει στο 24,4%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της "El Pais". Οι Πολίτες με 20,1% θα έρχονταν τρίτο κόμμα και το Unidos Podemos τέταρτο με 16,1%.

Προβάδισμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνουν και οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις δεξιές εφημερίδες "ABC" και "Razon". Η δημοσκόπηση του GAD3 για την "ABC" δίνει στο Λαϊκό Κόμμα 26,2% και 104 βουλευτές, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 27,9% και 113 βουλευτές, οι Πολίτες υποχωρούν στο 19,6% και στους 66 βουλευτές, ενώ το Unidos Podemos θα είχε 6 βουλευτές περισσότερους από τη δημοσκόπηση του Ιουνίου. Η δημοσκόπηση του NC Report για τη "Razon" δίνει 26,7% στο Λαϊκό Κόμμα και τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μεταξύ 105 και 109, με το κόμμα του Σάντσεθ να παίρνει 27,4%, ενώ οι Πολίτες υποχωρούν στο 19,2% και το Unidos Podemos διολισθαίνει στο 15,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL