Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Το σκάνδαλο «Μπεναλά» η πρώτη «σκιά» για τον Μακρόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σκάνδαλο «Μπεναλά» η πρώτη «σκιά» για τον Μακρόν...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Η υπόθεση ή, ακριβέστερα, το σκάνδαλο Μπεναλά αποτελεί την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της προεδρίας Μακρόν στη Γαλλία. Πρόκειται για σοβαρή κρίση, που είναι σίγουρο ότι θα αφήσει σημάδια σε εκείνον που επιδίωξε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του να αποστασιοποιηθεί από το «παλιό». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη της λειτουργίας του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Μια λειτουργία «ιδιωτικοποιημένη» και αδιαφανής σε μεγάλο βαθμό.

Η «ιδιωτικοποίηση» αφορά συγκεκριμένα την ασφάλεια της προεδρίας - ένα θέμα στο οποίο εμπλέκονται και σκοτεινοί «χαρακτήρες», ιδιωτικοί αστυνομικοί και άλλοι. Μια πτυχή που δεν έχει τίποτε να κάνει με την εικόνα διαφάνειας και άνεσης που θέλει να δώσει το ζεύγος Μακρόν, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό και ιδιωτικό του βίο... Αίφνης τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, με τον πιο αρνητικό μάλιστα τρόπο, στους ανεπίσημους «εντεταλμένους» της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δεν πληρούν τις υποχρεώσεις των δημοσίων λειτουργών, όπως τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων, το θέμα της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων κ.ο.κ. Ωστόσο θα όφειλαν να υπαχθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το σχετικό νόμο περί διαφάνειας. Μόλις πριν από τρεις ημέρες ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας ανακοίνωσε ότι η κατάστασή τους θα «εξομαλυνθεί»... Το σκάνδαλο όμως έχει πολλές πτυχές και η φωτιά που άναψε δεν πρόκειται να σβήσει εύκολα.

Φανερώθηκε μια εικόνα ενός προέδρου που περιφρονεί τους πολίτες, την ελευθερία του Τύπου, τη Βουλή, τη διάκριση των εξουσιών... Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες μέχρις ότου, την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος να λύσει τη σιωπή του.

Φευ! Δεν απευθύνθηκε στους Γάλλους, που δικαιούνταν κάποιες εξηγήσεις για τον ρόλο του «ειδικού» στα της ασφάλειας συμβούλου του, που ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής σε ξυλοδαρμό διαδηλωτή την Πρωτομαγιά φέτος. Δεν απευθύνθηκε στη Βουλή. Δεν διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου. Απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τους υπουργούς του, στους οποίους ανέλυσε τον τρόπο άσκησης εξουσίας του, στηρίζοντας ουσιαστικά τον Αλεξάντρ Μπεναλά. Τόνισε ότι ο Πρόεδρος έχει ευθύνη «ενώπιον του γαλλικού λαού και του κυρίαρχου λαού, σε κανέναν άλλον». Κατηγόρησε τον Τύπο ότι δήθεν δεν αναζητά την αλήθεια και στράφηκε κατά της Βουλής, την οποία χαρακτήρισε «λαϊκό δικαστήριο».

Έκλεισε την ομιλία του μιλώντας σε τρίτο ενικό: «Αν θέλουν έναν υπεύθυνο, αυτός βρίσκεται μπροστά σας, ας έλθουν να τον βρουν»! Μικρή λεπτομέρεια: η προεδρική ασυλία...

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η παρέμβαση δείχνουν ότι το θέμα, προς μεγάλη απογοήτευση της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, δείχνοντας ότι η απαλλαγή από το «παλιό» δεν μπορεί να είναι θέμα «εικόνας» και επικοινωνιακής διαχείρισης: έχει να κάνει με την ουσιαστική προτύπου εξουσίας, κάτι από το οποίο απέχει πολύ, ακόμη, ο νυν Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να κινείται στην «αυτοκρατορική» παράδοση των προκατόχων του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL