Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μόναχο / "Σουβλάκι αντί Ζέεχοφερ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόναχο / "Σουβλάκι αντί Ζέεχοφερ"

Της Κάκης Μπαλή

Τα συνθήματα προφανώς δεν έκαναν ρίμα στα ελληνικά -κάποια ούτε και στα γερμανικά. Αλλά αξίζει τον κόπο να μεταφράσουμε μερικά από αυτά, καθώς αποτυπώνουν το κλίμα της μεγάλης διαδήλωσης υπό καταρρακτώδη βροχή, που έγινε την Κυριακή στο Μόναχο, ενάντια “στην πολιτική του φόβου”: “Μέτρο αντί μίσους”, Γέφυρες αντί Ζέεχοφερ”, “Σουβλάκι αντί Ζέεχοφερ”, “Κανείς άνθρωπος δεν είναι παράνομος”, “Να απελαθούν οι επικίνδυνοι της CSU στην Ουγγαρία” και “Ακόμη κι ο καιρός είναι καλύτερος από τη CSU”.

Πράγματι ήταν ωσάν να είχαν συμμαχήσει θεοί και δαίμονες για να μη γίνει αυτή η διαδήλωση, στην οποία είχαν καλέσει συνδικάτα και εκκλησίες, τα προοδευτικά τοπικά κόμματα στη Βαυαρία και δεκάδες οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα και το προσφυγικό. Ο ουρανός είχε ανοίξει από το πρωί, ενώ επί μέρες η CSU, το αιώνια κυβερνών κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία, είχε αφισοκολλήσει όλη την πόλη καλώντας τους κατοίκους του Μονάχου να μην κατέβουν στη διαδήλωση, επειδή, λέει, ήταν “ενάντια στην αξιοπρέπεια”.

Ποτέ άλλοτε η CSU δεν είχε φοβηθεί διαδήλωση, δεκάδες χρόνια τώρα αντιμετώπιζε... στωικά κάθε είδους προοδευτική κινητοποίηση στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Ούτε οι θεοί ούτε οι δαίμονες, πάντως, κατάφεραν να ανακόψουν την ορμή των ανθρώπων της διπλανής πόρτας που έσπευσαν στην πλημμυρισμένη πλατεία για να διαδηλώνουν ενάντια στο συνδαύλισμα του φόβου, ενάντια στη γλώσσα του υφέρποντος μίσους που χρησιμοποιούν τον τελευταίο μήνα όχι οι ακροδεξιοί της AfD, αλλά οι κυβερνώντες της CSU.

Ένα μήνα έκαναν υπομονή, ένα μήνα έλεγαν “προεκλογική όξυνση είναι, θα περάσει”, αλλά έστω και μέσα στο κατακαλόκαιρο αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν να συνεχιστεί -και να μείνει αναπάντητη- η τοξική και επικίνδυνη ρητορική των Ζέεχοφερ και σία.

Ο συναγερμός της αξιοπρέπειας

Αυτόν τον τελευταίο μήνα όλες εκείνες οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τους νεοναζί και τους όψιμους νεοδεξιούς της AfD εμβαπτίστηκαν στην χριστιανοκοινωνική κολυμβήθρα του Σιλωάμ κι έγιναν αίφνης όχι απλά “αποδεκτές”, αλλά “αλήθειες”:

“Τουρισμός ασύλου” -ώστε να μπερδεύει κανείς τα σαπιοκάραβα που ξεχειλίζουν πρόσφυγες και βυθίζονται στη Μεσόγειο με τα κρουαζιερόπλοια. “Βιομηχανία ενάντια στις απελάσεις” -ώστε να διαβάλλονται εκ των προτέρων οι δικηγόροι που ασκούν εφέσεις στις αποφάσεις για απέλαση ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο.

Και το κορυφαίο “Στα 69α μου γενέθλια απελαύνονται 69 μετανάστες”, που ξεστόμισε χασκογελώντας ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ λίγες ώρες πριν αυτοκτονήσει ο ένας από τους 69 και πριν αποδειχθεί ότι απελάθηκε παρανόμως ένας δεύτερος.

Ενάντια σε όλες αυτές τις εκφράσεις διοργανώθηκε η διαδήλωση - και είχε τον διπλάσιο κόσμο απ’ όσο υπολόγιζαν οι διοργανωτές. Έναν κόσμο πολύχρωμο, όλων των ηλικιών, από αυτούς που δεν κατεβαίνουν συχνά στον δρόμο, αλλά που θέλουν να υπερασπιστούν το δικό τους Μόναχο, μια πόλη που θέλει να είναι ανοιχτή, πολυπολιτισμική, φιλόξενη και χαρούμενη.

Κι επειδή η “πολιτική του φόβου” φαίνεται ότι φοβίζει κι αυτούς που την ασκούν, η ηγεσία της CSU έχασε τον ύπνο της. Είναι άλλο να σε κατηγορούν οι -σχεδόν ανύπαρκτοι- αριστεροί στη Βαυαρία ότι σέρνεσαι πίσω από τοξικά συνθήματα της Ακροδεξιάς κι είναι άλλο μαζί τους να σε κατηγορούν -και να διαδηλώνουν εναντίον σου- οι “φυσικοί τους σύμμαχοι”, η καθολική και η ευαγγελική Εκκλησία. Ειδικά όταν διεκδικείς να εκφράζεις εσύ το “κέντρο της κοινωνίας” -κι αυτό σου λέει ότι έχεις στραφεί ανεπίτρεπτα προς τα ακροδεξιά.

Οι εκλογές στη Βαυαρία θα γίνουν τον Οκτώβριο -και η κάποτε αυτονόητη αυτοδυναμία για τη CSU εγγράφεται στον χώρο του αοράτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL