Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Τα δάκρυα της υπουργού και ο νόμος κατά της φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δάκρυα της υπουργού και ο νόμος κατά της φτώχειας

Μπορεί ο Πρόεδρος Μακρόν να επιχείρησε, λίγα 24ωρα πριν από τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Μόσχα, με την βαρύγδουπη ομιλία του ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών στις Βερσαλλίες, να δώσει την εικόνα μίας κυβέρνησης που κάνει ό,τι μπορεί σε όλα τα μέτωπα, αλλά το στοίχημα της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων μάλλον, προς το παρόν τουλάχιστον, το χάνει. Στη μεγάλης διάρκειας ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, ο Μακρόν ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα έλθει προς ψήφιση νομοσχέδιο “κατά της φτώχειας” το φθινόπωρο. Η εξαγγελία αυτή θα μπορούσε να καταγραφεί ως μια θετική προοπτική και κυρίως ως απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται ο Γάλλος Πρόεδρος ότι είναι “Πρόεδρος των πλουσίων”. Φευ! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για το -προσωρινό- τέλος μιας σειράς πολιτικών και επικοινωνιακών λαθών που “φορτώθηκαν” στην αρμόδια υπουργό Ανιές Μπιζέν.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη διέπραξε μια σημαντικών διαστάσεων γκάφα. Καλεσμένη στις 4 Ιουλίου σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε: “Θεωρητικά θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αλλά αυτό εξαρτάται από τους αγώνες της Εθνικής Γαλλίας, κανονικά επρόκειτο να κατατεθεί γύρω στις 10 (Ιουλίου) αλλά θα δούμε αν η ομάδα περάσει στους ημιτελικούς”! Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν δριμύτατα αυτή τη στάση, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε πανικός (ο Μακρόν βρισκόταν σε ταξίδι στη Νιγηρία). Η υπουργός, κληθείσα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του πρωθυπουργού, ξέσπασε σε κλάματα! Από την πλευρά του, ο Μακρόν, μόλις έμαθε για τα της τηλεοπτικής της παρέμβασης, έγινε, όπως ήταν φυσικό, έξαλλος, θεωρώντας απαράδεκτη τη σύνδεση του θέματος του αγώνα κατά της φτώχειας με τους... αγώνες της Εθνικής ποδοσφαίρου. Μιλώντας λίγες ημέρες αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο, προσπάθησε να μετριάσει τις κακές εντυπώσεις, τονίζοντας ότι το “σημαντικό δεν είναι η μέρα της εξαγγελίας αλλά το πότε θα αρχίσουν τα μέτρα να υλοποιούνται στις αρχές του 2019”. Αυτή ήταν άλλωστε και η τοποθέτησή του κατά την ομιλία του στις Βερσαλλίες.

Η αλήθεια είναι ότι ούτως ή άλλως, δηλαδή έστω κι αν η υπουργός δεν έκανε την τηλεοπτική της γκάφα, υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τον χρόνο εξαγγελίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στο οποίο ο Μακρόν έχει επενδύσει πολλά αναφορικά με την εικόνα του. Δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που εντός κυβέρνησης συμβούλευαν τον Πρόεδρο να πάει προς φθινόπωρο η σχετική ανακοίνωση, λόγω των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και του υπό εξέλιξη Γύρου της Γαλλίας. Η ανακοίνωση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν θα είχε τον αντίκτυπο που επιθυμεί η κυβέρνηση. Έτσι, με τη “βοήθεια” του στραβοπατήματος της υπουργού, αυτές οι φωνές εισακούστηκαν. Μένει τώρα να δουν οι πολίτες αν τελικά άξιζε τον κόπο όλη αυτή η επικοινωνιακή -προς το παρόν- φασαρία και αν πραγματικά θα υπάρξει κάποια στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά τμημάτων της κοινωνίας. Γιατί οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για... ημίμετρα και επιφανειακή προσέγγιση. Ίδωμεν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL