Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το Ισραήλ ανακηρύσσεται "έθνος - κράτος του εβραϊκού λαού" / Απαρτχάιντ και με τη βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισραήλ ανακηρύσσεται "έθνος - κράτος του εβραϊκού λαού" / Απαρτχάιντ και με τη βούλα

Μια άτυπη, αλλά συστηματική πολιτική διακρίσεων, που το συνόδεψε από την ίδρυσή του πριν εβδομήντα χρόνια, αποτελεί πλέον θεσμό του ισραηλινού κράτους. Το νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες η Κνεσέτ ορίζει το Ισραήλ ως "έθνος - κράτος του εβραϊκού λαού", υποβιβάζοντας ακόμη περισσότερο τα πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων. Για "σημείο καμπής στα χρονικά του σιωνισμού" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 62 ψήφους υπέρ, 55 ψήφους κατά και δύο αποχές, καταργεί την αναγνώριση της αραβικής ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με την εβραϊκή, υποβαθμίζοντάς τη σε ένα "ειδικό καθεστώς". Αναφέρει ότι η ίδρυση "εβραϊκών κοινοτήτων", τα γνωστά οικιστικά συγκροτήματα των εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υπηρετούν το "εθνικό συμφέρον", ορίζει ότι "το Ισραήλ είναι η ιστορική πατρίδα του εβραϊκού λαού με αποκλειστικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης" και υπογραμμίζει ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί την "ενιαία και αδιαίρετη" πρωτεύουσα της χώρας.

"Ζήτω το κράτος το Ισραήλ" αναφώνησε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ρόλο εθνάρχη. Οι αναφορές στον σιωνισμό ήταν κάθε άλλο παρά συμπτωματικές, αφού στη συνέχεια ανέφερε ότι "122 χρόνια αφότου ο Χερτσλ έκανε γνωστό το όραμά του, ορίζουμε με αυτό τον νόμο τη θεμελιώδη αρχή της ύπαρξης μας. Το Ισραήλ είναι το έθνος - κράτος του εβραϊκού λαού και σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του".

Όπως υποστήριξε, το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής που σέβεται σήμερα τα πολιτικά δικαιώματα. "Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να το υπονομεύσουν αυτό και να αμφισβητήσουν τις αρχές της ύπαρξής μας. Σήμερα το κάναμε νόμο: Αυτή είναι η χώρα, η γλώσσα, ο ύμνος και η σημαία".

"Ο θάνατος της δημοκρατίας"

Όπως ήταν επόμενο, ο νόμος προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των Παλαιστινίων. Οι βουλευτές της Αραβικής Ενιαίας Λίστας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση κυματίζοντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό: "Ψηφίσατε έναν νόμο - απαρτχάιντ, έναν ρατσιστικό νόμο".

"Πέρασε ένας νόμος που θεσμοποιεί την εβραϊκή υπεροχή. Μας λένε ότι θα είμαστε πάντοτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας... Δεν μας θέλουν πια εδώ" τόνισε ο Αιμάν Οντέ, επικεφαλής του συνδυασμού. Ο βουλευτής Αχμέντ Τίμπι περιορίστηκε να αναγγείλει "με σοκ και θλίψη τον θάνατο της δημοκρατίας" στο Ισραήλ. Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί Άραβες αριθμούν περίπου 1,8 εκατομμύρια και αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι προηγούμενες εκδοχές του νομοσχεδίου ήταν ακόμα σκληρότερες. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, από το τελικό κείμενο απαλείφθηκαν, έπειτα από αντιδράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, διατάξεις που προέβλεπαν την εγκαθίδρυση αποκλειστικά εβραϊκών κοινοτήτων και έδιναν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται με βάση το εβραϊκό θρησκευτικό και εθιμικό δίκαιο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο.

Η αραβική μειονότητα στη χώρα αποτελείται κυρίως από απόγονους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους παρά τη σύγκρουση μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που κορυφώθηκε με τον πόλεμο του 1948 αμέσως μετά την ίδρυση του Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Όσοι παρέμειναν θεωρητικά απολαύουν ίσα δικαιώματα, αλλά αντιμετωπίζουν συνεχείς διακρίσεις, δημόσιες υπηρεσίες κατώτερου επιπέδου και άδικη κατανομή πόρων για την Παιδεία, την Υγεία, τη στέγαση.

"Βασικά στοιχεία απαρτχάιντ"

Το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ (Adalah) σχολίασε την ψήφιση του νομοσχεδίου ως μια προσπάθεια προώθησης "της εθνικής υπεροχής μέσω ρατσιστικής πολιτικής". "Ο νόμος για το εβραϊκό έθνος - κράτος περιλαμβάνει βασικά στοιχεία απαρτχαϊντ, κάτι που δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο" δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Χασάν Τζαμπαρίν.

"Με το να ορίζει ότι η κυριαρχία και η δημοκρατική αυτοδιάθεση ανήκουν αποκλειστικά στον εβραϊκό λαό -όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο-, το Ισραήλ θεσμοθετεί τις διακρίσεις και αποδεικνύει την προσήλωσή του στην προώθηση της εβραϊκής υπεροχής ως θεμελίου των θεσμών" πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με το Adalah, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 65 ισραηλινοί νόμοι που περιλαμβάνουν διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων κατοίκων του Ισραήλ και των κατεχομένων.

Στη Μααλότ Ταρσίχα, έναν δήμο στο βόρειο Ισραήλ, που δημιουργήθηκε με την ένωση της εβραϊκής πόλης Μααλότ και της αραβικής πόλης Ταρσίχα, το κυρίαρχο αίσθημα μεταξύ των Αράβων ήταν η οργή. "Νομίζω ότι αυτός είναι ένας ρατσιστικός νόμος από μια ακροδεξιά κυβέρνηση που θεσπίζει ριζοσπαστικούς νόμους και φυτεύει τον σπόρο για να δημιουργηθεί ένα κράτος απαρτχάιντ" σχολίασε στο δίκτυο Al Jazeera ο γιατρός Μπασάμ Μπισάρα.

Οι ανησυχίες των Ισραηλινών για τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων στην κοινότητα των Ισραηλινών Αράβων σε συνδυασμό με τη λύση των "δύο κρατών" για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που προωθεί -θεωρητικά τουλάχιστον- η διεθνής κοινότητα τα τελευταία χρόνια είχαν στρέψει εδώ και χρόνια την ισραηλινή Δεξιά σε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης του εβραϊσμού.

Οι προσπάθειες για την κατάρτιση αντίστοιχου νομοσχεδίου είχαν αρχίσει από το 2011. Το Ισραήλ δεν διαθέτει σύνταγμα, αλλά μια σειρά "θεμελιωδών νόμων" με συνταγματική ισχύ. Ο νόμος για το εβραϊκό έθνος - κράτος που ψηφίστηκε χθες είναι ο 14ος θεμελιώδης νόμος στην Ιστορία του Ισραήλ.

Την ανησυχία της για τον νόμο εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της στη λύση των δύο κρατών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν νόμο που "καταπατά τις αρχές του οικουμενικού δικαίου και εξευτελίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ".

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL