Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γαλλία / Το πρωί σωματοφύλακας του Προέδρου, το βράδυ "βοηθός" στα ΜΑΤ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Το πρωί σωματοφύλακας του Προέδρου, το βράδυ "βοηθός" στα ΜΑΤ...

Άφωνη έχει μείνει η κοινή γνώμη στη Γαλλία μετά την αποκάλυψη ενός απίστευτου περιστατικού αντιποίησης αρχής και κατάχρησης εξουσίας από στενό συνεργάτη του Προέδρου Μακρόν.

Στο επίκεντρο της πρωτοφανούς υπόθεσης βρίσκεται ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ένα πρόσωπο στο οποίο αποδίδονται διάφορες ιδιότητες, μεταξύ αυτών και του βοηθού επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου. Το κύριο καθήκον του πάντως είναι να διασφαλίζει την ασφάλεια του Γάλλου Προέδρου. Ο Μπεναλά ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και στη συνέχεια διορίστηκε στο προεδρικό μέγαρο έχοντας αναλάβει να τον συνοδεύει σε όλες τις μετακινήσεις του.

Βίντεο από κινητό τηλέφωνο που κυκλοφόρησε χθες στο Διαδίκτυο δείχνει τον προεδρικό σωματοφύλακα να παριστάνει τον αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων, φορώντας όμως μόνον κράνος, όχι στολή, και να χτυπά άγρια έναν νεαρό άνδρα στο τέλος μιας από τις διαδηλώσεις που έγιναν την Πρωτομαγιά στο Παρίσι. Στο βίντεο που τράβηξε ένα φοιτητής, φαίνεται καθαρά ο Μπεναλά να τρέπεται σε φυγή μόλις γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι αστυνομικός.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε δημοφιλή τουριστική περιοχή του Παρισιού, την Πλας ντε λα Κοντρεσκάρπ, στην πέμπτη συνοικία του Παρισιού, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περίπου εκατό ατόμων την Πρωτομαγιά. Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε αρχικά στα κοινωνικά μέσα από τον 21χρονο Ταχά Μπουχάφς, δείχνει έναν σωματώδη άνδρα με γένια, φορώντας πολιτικά ρούχα και κράνος της αστυνομίας, να παρεμβαίνει στις αψιμαχίες μεταξύ “κανονικών” αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων και διαδηλωτών, να “συλλαμβάνει” έναν νεαρό και να βιαιοπραγεί εναντίον του. Φαίνεται καθαρά να χτυπά το θύμα του στο κεφάλι και στο στομάχι πριν το ρίξει στο έδαφος ενώ εκείνο σφαδάζει απ’ τον πόνο. Όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι αυτός που βιαιοπραγεί κατά του νεαρού δεν είναι πραγματικός αστυνομικός, ο Μπεναλά τρέπεται σε φυγή. Το βίντεο έφτασε στα γραφεία της "Le Monde" οι δημοσιογράφοι της οποίας ταυτοποίησαν τον πρωταγωνιστή του επεισοδίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Μπεναλά, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σωματοφύλακας, ουδέποτε όμως υπήρξε αστυνομικός, είχε ζητήσει ρεπό την ημέρα της Πρωτομαγιάς προκειμένου, όπως αναφέρθηκε από επίσημες πηγές, να “παρατηρήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις” στις πορείες και τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι. Κατά τις πληροφορίες της "Le Monde", μετά το συμβάν το γραφείο του προέδρου έπαυσε των καθηκόντων του τον Μπεναλά για δύο εβδομάδες αλλά στη συνέχεια του επέτρεψε να παραμείνει στο πόστο του, αναθέτοντάς του όμως περισσότερο διοικητικά καθήκοντα.

Το θέμα κυριάρχησε χθες στα γαλλικά ΜΜΕ και το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από το κανάλι BFM, ο Μπεναλά ενεπλάκη πριν λίγες ημέρες και στην επιχείρηση ασφαλείας των πανηγυρικών εκδηλώσεων που έγιναν στα Ηλύσια Πεδία για τη νίκη της Εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ. Σημειωτέον ότι με την υπόθεση ασχολείται ήδη η γαλλική Δικαιοσύνη διερευνώντας τη διάπραξη των αδικημάτων βιαιοπραγίας από δημόσιο αξιωματούχο και της αντιποίησης αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL