Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
"Τριεθνής" απεργία στη Ryanair
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τριεθνής" απεργία στη Ryanair

"Η Ryanair απειλεί να φύγει από την Ισπανία εάν δεν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το εργασιακό καθεστώς της Ιρλανδίας κατήγγειλαν χθες τα ισπανικά συνδικάτα USO και Sitepla, ενώ ανάλογες απειλές έχουν εκτοξευτεί από την εργοδοσία τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην... Ιταλία για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους των πληρωμάτων καμπίνας, οι οποίοι έχουν κηρύξει διήμερη απεργία στις 25 και 26 Ιουλίου στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Το μόνο αίτημα των εργαζομένων είναι η εταιρεία να σέβεται την εθνική νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις στις χώρες που δραστηριοποιείται, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Εκπρόσωπος ισπανικού συνδικάτου υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας ζήτησε από την Ryanair “να αποδεχθεί επιτέλους και για πάντα τον σεβασμό του καταστατικού των εργαζομένων και τον νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως κάθε άλλη εταιρεία”.

Η Raynair προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από την ιρλανδική νομοθεσία για να μην εγγυηθεί τον ελάχιστο αριθμό πτήσεων που προβλέπουν οι νομοθεσίες των υπολοίπων χωρών, γιατί πρωτίστως δεν φαίνεται να αναγνωρίζει στους εργαζόμενους το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία. Έτσι, ειδοποίησε ηλεκτρονικά πενήντα χιλιάδες επιβάτες της προς και από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο για την ακύρωση των πτήσεων. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υπολογίζεται στους 100.000 σε όλη την Ευρώπη.

Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπογράμμισε ότι είναι νόμιμη η απόφαση της εταιρείας να ακυρώσει τις πτήσεις για να περιορίσει τις συνέπειες από την απεργία, αλλά και ότι θα ελέγξει από κοντά την κατάσταση για να διαπιστώσει εάν η Ryanair παραβιάζει τα δικαιώματα των επιβατών. Η ιρλανδική εταιρία στοχεύει στην ακύρωση συνολικά 400 πτήσεών της. Διακοσίων στην Ισπανία, ή το 24% του συνόλου, 50 στην Πορτογαλία ή το 27% συνολικά, 50 πτήσεων στο Βέλγιο ή το 31%, και 300 πτήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη ή το 12% του συνόλου. Η Ryanair ελέγχει το 19% της αγοράς αερομεταφορών στην Ισπανία. Η εταιρεία απειλεί μάλιστα να αποχωρήσει από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, μετά την απόφαση των πληρωμάτων καμπίνας να συμμετάσχουν στις στάσεις και απεργίες που προκήρυξαν το πορτογαλικό συνδικάτο SNVPAC, τα ιταλικά Ultraporti και UIL και το βελγικό CNE.

Η Ryanair προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους επιδιώκοντας να αρχίσει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μαζί τους αναλόγως με τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονται, όπως η Workforce, η Crelink και η ίδια η Ryanair, που, σύμφωνα με τα ισπανικά συνδικάτα, “απεχθάνεται το ισπανικό νομικό σύστημα και το καταστατικό των εργαζομένων” και “έχει μια αρκετά σουρεαλιστική και μακριά από την πραγματικότητα αντίληψη για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα”.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL