Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ιταλία: "Επιτροπή Κρίσης" για το μεταναστευτικό θέλει ο Κόντε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: "Επιτροπή Κρίσης" για το μεταναστευτικό θέλει ο Κόντε

Τη σύσταση "Επιτροπής Κρίσης" της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό με τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με δεύτερη επιστολή που έστειλε την Τρίτη 17 Ιουλίου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο Κόντε υποστηρίζει ότι η κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες θα πρέπει να μετατραπεί σε μια πρακτική που θα στηρίζεται όχι πλέον στα "τηλεφωνήματα ανάμεσα στους ηγέτες" αλλά σε μια επιτροπή ή ομάδα κρίσης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διαμεσολαβεί ανάμεσα στις διάφορες κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Φίκο, που αντιπροσωπεύει εκ μέρους του Κ5Α το ανθρώπινο πρόσωπο της νέας πλειοψηφίας, τάχθηκε υπέρ του “ναι στις διασώσεις στη θάλασσα, παντού και πάντα”, στηρίζοντας παράλληλα την Ιταλική Ακτοφυλακή “που σώζει ζωές με αυταπάρνηση”. Παράλληλα όμως, συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Σαλβίνι που επιμένει να διαψεύδει την ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms για τη μαρτυρία της νεαρής διασωθείσας Ζοζεφίν από το Καμερούν. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι η ίδια και η γυναίκα και το παιδί που πέθαναν στην θάλασσα ξυλοκοπήθηκαν από τους άνδρες της Ακτοφυλακής της Λιβύης πριν εγκαταλειφθούν στη θάλασσα.

Νέες εντάσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε πυροδότησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μποναφέντε, που ανήκει στο Κ5Α, και ο γερουσιαστής του Κ5Α Ουράρο, γιατί έβαλαν πάγο στις προσπάθειες της Λέγκας να περάσει από τη Βουλή και τη Γερουσία νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της οπλοκατοχής και να αλλάξει τον νόμο περί νόμιμης άμυνας. Αντίθετα, για τη Λέγκα ο νόμος για την απελευθέρωση της οπλοκατοχής αποτελεί “προτεραιότητα” και θα πρέπει να ψηφιστεί “άμεσα”, όπως τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Μορόνε, που ανήκει στη Λέγκα. Ο Σαλβίνι προσπάθησε να περιορίσει την εντύπωση ότι υπάρχουν διενέξεις με το Κ5Α για την απελευθέρωση της οπλοκατοχής, ενώ έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία για συναντήσεις του με εκπροσώπους της βιομηχανίας παραγωγής όπλων πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών ANM Μινίσι εκτιμά ότι ο νόμος που υπάρχει για τη νόμιμη άμυνα είναι πολύ καλός και δεν χρειάζεται κανενός είδους αλλαγή.

ΑΡΓ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL