Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
H Ουγγαρία εγκαταλείπει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Ουγγαρία εγκαταλείπει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

"Απειλή για τον κόσμο" χαρακτηρίζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και προαναγγέλλει την απόσυρσή της από αυτήν πριν την ειδική σύνοδο για την επικύρωσή της.

"Το έγγραφο αυτό τάσσεται εντελώς κατά των συμφερόντων ασφάλειας της Ουγγαρίας" δήλωσε χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιτζάρτο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Δεκεμβρίου στο Μαρόκο, που θα ολοκληρωθεί με την επικύρωση της συνθήκης από τους συμμετάσχοντες, αλλά και ότι η Ουγγαρία θα αντιταχθεί στη συμφωνία αν στη συνέχεια τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι χώρες - μέλη του ΟΗΕ, εκτός των ΗΠΑ, ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο μια σειρά διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο μιας μη δεσμευτικής Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση. Στόχος είναι "να ενισχυθεί η συνεργασία για τη διεθνή μετανάστευση σε όλες της τις εκδοχές" υπογραμμίζουν το 25σέλιδο προσχέδιο του κειμένου της Παγκόσμιας Συμφωνίας για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση.

Στο προσχέδιο τονίζεται ότι θα διασφαλίζεται "η κυριαρχία των κρατών", ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται ότι "καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μετανάστευσης" και επισημαίνεται ότι "είναι κρίσιμο η διεθνής μετανάστευση να μας ενώνει, παρά να μας διχάζει".

Στη γειτονική Αυστρία, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων με αφορμή τη "σιωπή" της στην "ανάρμοστη" στάση του γενικού γραμματέα των Ελευθέρων απέναντι στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του εκφράζει επίσης τη "μεγάλη λύπη" του για τη θέσπιση δωδεκάωρης εργασίας ημερησίως. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βαν Ντερ Μπέλεν είχε ταχθεί ενάντια σε μια σκληρότερη πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο θέμα του ασύλου, απορρίπτοντας τα σχέδια που αυτή έχει παρουσιάσει στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς να επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνο σε έδαφος εκτός Ε.Ε., ο Αυστριακός Πρόεδρος είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι "όποιος απειλείται με διωγμό έχει το δικαίωμα να ζητά προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL