Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πρόστιμο 4,34 δισ. από την Κομισιόν για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. σε σχέση με το λειτουργικό Android / Στενός "κορσές" Made in E.U. στην Google
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμο 4,34 δισ. από την Κομισιόν για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. σε σχέση με το λειτουργικό Android / Στενός "κορσές" Made in E.U. στην Google

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, Ιούλιο μήνα, η Κομισιόν έριξε τη νέα της "καμπάνα" στην Google ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρ' όλα αυτά όμως η αίσθηση είναι ότι προκάλεσε μια γερή ψυχρολουσία στον κολοσσό της τεχνολογίας και γενικότερα στην αμερικανική μονοκρατορία επί του ψηφιακού κόσμου.

Και μπορεί οι ουδέτεροι αναλυτές να βλέπουν σ' αυτή την κίνηση το μέσο με το οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές "πιέζουν επιθετικά" για ισχυρότερη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας, το ότι όμως αυτή η ρύθμιση επιζητείται μόλις μία μέρα μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Ε.Ε. - Ιαπωνίας υπό τη συνοδεία αιχμών Τουσκ και Γιούνκερ κατά Τραμπ και προστατευτισμού δημιουργεί αναπόφευκτα άλλους συνειρμούς.

Οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται ασύμμετρα και ασύγχρονα κι αυτό είναι τελικά που δίνει τον ρυθμό σε κάθε δράση και αντίδραση. Η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να χτυπήσει αλύπητα την Αμερική του Τραμπ, αντιδρώντας με τη σειρά της στο εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τα συμφέροντά της, από την απειλή δασμολόγησης των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά ώς το αναγκαστικό "ξεσπίτωμα" των ευρωπαϊκών εταιρειών από το Ιράν λόγω των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Οπωσδήποτε έχει τις ικανότητες να καταφέρει καίρια πλήγματα στην αμερικανική μηχανή του χρήματος τα γρανάζια της οποίας βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο και την αποκαλούμενη ψηφιακή οικονομία - άλλωστε εκεί έχει εστιάσει την προσοχή της. Άλλοι πάντως επιμένουν ότι τα ευρωπαϊκά πλήγματα δεν είναι και τόσο "καίρια", μάλλον "προειδοποιητικές βολές" είναι. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στα τέλη Μαρτίου το απόθεμα της Google σε μετρητά ήταν 103 δισεκατομμύρια δολάρια (!) το "πρόστιμο - μαμμούθ" των 5 δισ. αντιστοιχεί μάλλον σε... φραγκοδίφραγκα.

Βέβαια, δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Αντίθετα, βλέπουν το δένδρο, όχι το δάσος. Τα χθεσινά σχόλια αναγνωστών αμερικανικών ειδησεογραφικών sites είναι ενδεικτικά: "Εν τέλει, τα δικαστήρια της Ε.Ε. το μόνο που κάνουν είναι να αρπάζουν λεφτά για να πληρώνουν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης"... "Ένας ακόμη λόγος να αντιπαθείς την Ε.Ε., ίσως ο Τραμπ έχει δίκιο"... "Οι χρεοκοπημένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προσπαθούν να μαζέψουν όσα δισεκατομμύρια μπορούν για να σώσουν την πάρτη τους και τους παχυλούς μισθούς τους"... "Η Ευρώπη δεν έχει ισοδύναμα της Google, της Apple ή της Microsoft, οπότε η στρατηγική τους είναι να χτυπήσουν τις εταιρείες αυτές με αστρονομικά πρόστιμα για να εξισορροπήσουν τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να μαζέψουν επιπλέον μετρητά για τη συντήρηση του στρατού των γραφειοκρατών τους"...

Όχι τρικ παρακαλώ, είμαστε Ευρωπαίοι

Την επιβολή του προστίμου ανακοίνωσε η ίδια η "σιδηρά κυρία" της Κομισιόν, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει τίποτε εναντίον των ΗΠΑ, αντιθέτως, όπως συμπλήρωσε, της "αρέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες". Σύμφωνα με την απόφαση, από το 2011 η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας κατηγορείται πως παραβίασε την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων όπως η HTC, η Huawei και η Samsung, απαιτώντας οι υπηρεσίες του, όπως η γραμμή αναζήτησης και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, να ευνοούνται έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Οι ευρωπαϊκές αρχές έκριναν ότι οι συμφωνίες αυτές συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Google πρέπει πλέον να θέσει οριστικά τέλος σε αυτή την πρακτική εντός ενενήντα ημερών, ειδάλλως θα της επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της.

Σύμφωνα με τη Βεστάγκερ, η Google χρησιμοποίησε το λειτουργικό Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στις μηχανές αναζήτησης σε μια πρακτική που στέρησε από άλλες εταιρείες του κλάδου την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να την ανταγωνιστούν σε αξιοκρατική βάση. "Έχουν στερήσει από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε." τόνισε η επίτροπος. Κατά την Κομισιόν, η Google κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στις εθνικές αγορές γενικής διαδικτυακής αναζήτησης σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή και στα 31 κράτη - μέλη του, με μερίδια αγοράς άνω του 90% στα περισσότερα εξ αυτών.

Την επιβολή του προστίμου έσπευσε να χαιρετίσει η γαλλική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη σχετική απόφαση ως "εξαιρετική" και, αξιοποιώντας την ευκαιρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό έστειλε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: "Ουδείς βρίσκεται υπεράνω των νόμων που είναι κοινοί για όλους, ούτε η Google ούτε καμία άλλη οντότητα".

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL