Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ισπανία / Με τα σκάνδαλα του Βασιλιά, τους φοροφυγάδες και τη... Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Με τα σκάνδαλα του Βασιλιά, τους φοροφυγάδες και τη... Δεξιά

Το Λαϊκό Κόμμα, που ανήκε κάποτε στον Ραχόι, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, με την αποχή των Πολιτών, μπλόκαραν στο προεδρείο της ισπανικής Βουλής την πρόταση του Unidos Podemos για να παρέμβει η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο και να εξηγήσει τις ενέργειες που έχει κάνει για “τις πιθανές αδιαφανείς φορολογικές δομές" που επέστρεψαν στον πρώην μονάρχη της χώρας Χουάν Κάρλος Ντε Μπορμπόν να μεταφέρει κρυφά χρήματα στην Ελβετία.

Την πρόταση του Unidos Podemos ψήφισαν όλα τα κόμματα που είχαν στηρίξει τον Σάντσεθ εναντίον του Ραχόι στη Βουλή, όπως η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC, το δεξιό καταλανικό PDeCAT, η ριζοσπαστική Αριστερά των Βάσκων EH Bildu και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV. Με άλλα λόγια, ο Σάντσεθ επέλεξε να πάει εναντίον όλων των κομμάτων που τον οδήγησαν στην πρωθυπουργία.

“Τα κόμματα που υποστηρίξαμε τη μομφή κατά της κυβέρνησης Ραχόι είμαστε πολύ διαφορετικά μεταξύ μας, αλλά συμμεριζόμαστε τις αρχές και την παράδοσης του ρεπουμπλικανισμού (της Δημοκρατίας). Μια συμμαχία ρεπουμπλικανών - δημοκρατικών σάς έκανε πρωθυπουργό. Μην μας εγκαταλείπετε, μην εγκαταλείπετε αυτή την αρχή, ζητάμε μόνο την αλήθεια, τη διαφάνεια”, τόνισε ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν.

Τα κόμματα που στήριξαν τον Σάντσεθ ζήτησαν από την υπουργό Αμύνης Ρόμπλες να καταθέσει στη Βουλή, μαζί με την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών CNI, για τις πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις της βασιλικής οικογένειας να μεταφέρει πόρους της στην Ελβετία. Το ισπανικό σύνταγμα πάντως διασφαλίζει το “απαραβίαστο” της μορφής του μονάρχη και την πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας.

Το Unidos Podemos στιγμάτισε την αλλαγή στάσης του Σάντσεθ, που το 2015 υποστήριζε την ανάγκη διαφάνειας και δημοκρατική αναγέννησης της χώρας, ενώ τώρα όχι μόνο καλύπτει το σκάνδαλο του πρώην βασιλιά, αλλά αρνείται επίσης να δημοσιεύσει, όπως είχε δεσμευτεί τουλάχιστον δέκα φορές δημοσίως, τα ονόματα των φοροφυγάδων που εκμεταλλεύτηκαν τη φορολογική αμνηστία του πρώην υπουργού Οικονομικών Μοντόρο για να επαναπατρίσουν κεφάλαια που είχαν μεταφέρει σε τρίτες χώρες. Ο Σάντσεθ αρνήθηκε την αποκάλυψη της λίστας με τους φοροφυγάδες υποστηρίζοντας ότι αποτελεί “μυστική πληροφορία” του κράτους, αρνούμενος ότι η λίστα αυτή έχει σχέση με τους πρωταγωνιστές των τεράστιων σκανδάλων διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος και όχι μόνο.

Το Unidos Podemos κατέστησε πάντως σαφές ότι οι 67 βουλευτές του “δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην ομερτά”, αλλά ότι θα βρεθούν δίπλα στην κυβέρνηση όταν “αγωνιστεί κατά των περικοπών, εναντίον της διαφθοράς και υπέρ της δημοκρατικής αναγέννησης”, όπως τόνισε ο Ραφαέλ Μαγιοράλ του Podemos, προειδοποιώντας τον Σάντσεθ ότι “εάν μας θέλεις για τον νόμο της σιωπής, θα πρέπει να βρεις άλλες πολιτικές δυνάμεις”.

Ο Σάντσεθ πάντως έχει βρεθεί σε άμεση σύγκρουση με τους απογόνους του φρανκισμού υποστηρίζοντας ότι “πολύ σύντομα” θα μεταφερθεί η σορός του Φράνκο και του ιδρυτή της Φάλαγγας από το επαίσχυντο μαυσωλείο που οικοδόμησε χρησιμοποιώντας δημοκρατικούς κρατούμενους και μικρά παιδιά ως σκλάβους.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL