Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Open Arms Proactiva: Η Ιταλία του Σαλβίνι δεν είναι ασφαλές λιμάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Open Arms Proactiva: Η Ιταλία του Σαλβίνι δεν είναι ασφαλές λιμάνι

Η ισπανική ΜΚΟ Open Arms Proactiva έδωσε οδηγίες στο πλοίο της Astral που μεταφέρει τη Ζοσεφίν, τη διασωθείσα γυναίκα από το Καμερούν, να μην ελλιμενιστεί στην Κατάνια της Σικελίας διότι “δεν είναι ασφαλές λιμάνι” όσο υπάρχει ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η γυναίκα αναμένεται να δώσει κατάθεση για τη συγκέντρωση στοιχείων εναντίον της Ακτοφυλακής της Λιβύης, που κατηγορείται από την ισπανική ΜΚΟ για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας και ενός μικρού παιδιού και ότι “στρατολογήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για να σκοτώνει μετανάστες”. Ο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία της ισπανικής ΜΚΟ είναι “ψευδή”.

Η απόφαση της ΜΚΟ να ανακοινώσει ως “μη ασφαλή" τα ιταλικά λιμάνια ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Σαλβίνι να επιτρέψει την αποβίβαση της Ζοζεφίν σε ιταλικό λιμάνι, αλλά όχι και των σορών της γυναίκας και του παιδιού που πνίγηκαν για να ταφούν στην Ιταλία.

Σε πλοίο της Open Arms Proactiva, που πραγματοποιεί διασώσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα, βρέθηκε και ο αστέρας των Memphis Grizzlies Μαρκ Γκασόλ, μεταφέροντας στην καρδιά του ΝΒΑ τη φυγή των απελπισμένων ανθρώπων από τους πολέμους και τη φτώχεια. Σε φωτογραφία του στο Twiteer o Γκασόλ μαζί με άλλα άτομα της ομάδας διάσωσης βοηθούν μια γυναίκα που βρίσκεται σε σωσίβια λέμβο.

“Έχω δυο παιδιά, την Τζούλια και τον Λούκα. Θέλω να τους δώσω το παράδειγμα. Φαντάζομαι την αγωνία των γονιών που προσπαθούν να διασχίσουν με τα παιδιά τους τη Μεσόγειο από την Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τι εκβιασμούς, δολοφονίες, απειλές δέχονται διακινδυνεύοντας τα πάντα για να φτάσουν σε μια χώρα όπου μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια”, τόνισε ο Γκασόλ στην "El Pais".

Την ίδια στιγμή, η Τυνησία αρνείται τον ελλιμενισμό και αποβίβαση 40 προσφυγών και μεταναστών δηλώνοντας ότι τα λιμάνια της είναι κλειστά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL