Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Για ενδοτισμό απέναντι στον Πούτιν κατηγορούν τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί: / "Αδύναμος, επικίνδυνος, προδότης"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ενδοτισμό απέναντι στον Πούτιν κατηγορούν τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί: / "Αδύναμος, επικίνδυνος, προδότης"...

Ομοβροντία επικρίσεων και καταγγελιών δέχεται από χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, έπειτα από τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, υιοθέτησε την εκδοχή της Μόσχας για την υποτιθέμενη ανάμειξή της στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, απορρίπτοντας έτσι τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του.

Στην κοινή έκθεση που συνέταξαν τον Ιανουάριο του 2017 η CIA, η ΝSA, το FBI και το γραφείο του διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία" ότι η Ρωσία ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές με τη χρηματοδότηση και την ενορχήστρωση μιας καμπάνιας παραπληροφόρησης, ηλεκτρονικών υποκλοπών και κυβερνοεπιθέσεων.

Ήταν ένα συμπέρασμα που ο Τραμπ δεν αποδέχτηκε ποτέ. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Την ώρα που οι υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιοποιούσαν την έκθεσή τους, έρχονταν στην επιφάνεια απανωτές αποκαλύψεις για σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχους καθώς και καταγγελίες ότι η Μόσχα διέθετε επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του από τις μέρες που ήταν ακόμα ένας απλός... δισεκατομμυριούχος.

Η κατηγορία ότι ο Τραμπ αποτελεί "ενεργούμενο" του Κρεμλίνου επέστρεψε χθες με τον πιο εμφατικό τρόπο. Τη λέξη "προδοσία" ξεστόμισε πρώτος ο Τζον Μπρέναν, επικεφαλής της CIA από το 2013 ώς το 2017. "Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι υπερβαίνει τα όρια των σοβαρών εγκλημάτων. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από προδοσία. Όχι μόνο τα σχόλια του Τραμπ ήταν βλακώδη, είναι εξ ολοκλήρου στην τσέπη του Πούτιν. Ρεπουμπλιανοί πατριώτες: Πού είστε;;;" διερωτήθηκε στο Τwitter.

Ο Μπρέναν δεν ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Τραμπ. Ο πρώην συντονιστής τους Τζέιμς Κλάπερ χαρακτήρισε την απαλλαγή του Πούτιν για την υπόθεση των εκλογών από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου ως "αδιανόητη συνθηκολόγηση".

Σκληρές επικρίσεις διατυπώθηκαν και από προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών. "Τραγικό λάθος" χαρακτήρισε τη συνάντηση του Ελσίνκι ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος Τζον Μακέιν, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ απέτυχε "να υπερασπιστεί την Αμερική" αλλά και να πει την αλήθεια για "έναν εχθρό της χώρας".

"Μήνυμα αδυναμίας"

Για "μήνυμα αδυναμίας" έκανε λόγο ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος χαρακτήρισε "χαμένη ευκαιρία" το ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για τις ενέργειες και δεν έστειλε μια "ισχυρή προειδοποίηση" για να αποθαρρύνει την ανάμειξη της Μόσχας σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες. Από τα φαρμακερά σχόλιά του δεν ξέφυγε ούτε η μπάλα του Μουντιάλ της Ρωσίας που δώρισε ο Πούτιν στον Τραμπ. "Αν ήμουν στη θέση του, θα έλεγχα την μπάλα για συσκευές ακρόασης και δεν θα την επέτρεπα ποτέ στον Λευκό Οίκο" έγραψε στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιν -άλλοτε στενός σύμμαχος του Τραμπ- σημείωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η οποία παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και στα ιδανικά" των Αμερικανών. "Είναι ντροπιαστικό" αποφάνθηκε και ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ.

Οι επιθέσεις των ίδιων των Ρεπουμπλικανών προς τον Πρόεδρό τους ήταν τόσο οξείες, ώστε οι επικρίσεις των Δημοκρατικών να περάσουν σε δεύτερο πλάνο. "Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή δώδεκα νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί... τις δύο χώρες" σχολίασε η επικεφαλής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η λέξη "προδοσία" ακούστηκε βεβαίως και από τη δική τους παράταξη. "Το να συντάσσεσαι με τον Πούτιν απέναντι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αηδιαστικό. Το να αποτυγχάνεις να υπερασπιστείς τις ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα της προδοσίας" σχολίασε ο βουλευτής Τζίμι Γκόμεζ, ενώ ο γερουσιαστής Τσακ Σουμάχερ έκανε λόγο για μια "επικίνδυνη" κίνηση που φανερώνει απερισκεψία και αδυναμία.

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο αμερικανικός Τύπος. "Ο Τραμπ στο πλευρό του Πούτιν αμφισβητεί τις αμερικανικές υπηρεσίες" ήταν το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "New York Times", ενώ το CNN υπογραμμίζει ότι "Τραμπ και Πούτιν διαλύουν τη Δύση".

Καλύτερα κι από το ΝΑΤΟ...

Η πρώτη απάντηση του Αμερικανού Προέδρου ήρθε, όπως θα περίμενε κανείς, με ακόμη μία ανάρτησή του στο Twitter. "Είχα μια σπουδαία συνάντηση με το ΝΑΤΟ μαζεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά, είχα μια ακόμη καλύτερη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Ρωσία" έγραψε ο Τραμπ, κατηγορώντας για ακόμη μία φορά τον Τύπο για παραπληροφόρηση και fake news.

Σε αυτό το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Τραμπ στο δίκτυο Fox News και η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Κάποια αποσπάσματα που βγήκαν προς τα έξω δίνουν μια αρκετά σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις και τους ανταγωνισμούς.

"Πιστεύει ότι η Κίνα, και όχι η Ρωσία, αποτελεί τη βασική απειλή για τις ΗΠΑ" σχολίασε ο δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος και πήρε τη συνέντευξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τραμπ χαρακτηρίζει επίσης στη συνέντευξη "παράλογο το να χαθεί η ευκαιρία" για στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα, ενώ δηλώνει ότι δεν κατανοεί "γιατί το ΝΑΤΟ υπάρχει ακόμα όπως το ξέρουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL