Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ισπανία, η νέα "πύλη εισόδου" των μεταναστευτικών ροών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία, η νέα "πύλη εισόδου" των μεταναστευτικών ροών

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν διά θαλάσσης στην Ισπανία από τον Ιανουάριο είναι πλέον μεγαλύτερος από όσους έφτασαν στην Ιταλία την ίδια περίοδο, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο αριθμός όσων έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου εφέτος ξεπέρασε το φράγμα των 50.000, δύο φορές περισσότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, 1.443 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων και ακτών Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου πως η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει σιγά-σιγά το νέο σημείο άφιξης των προερχόμενων από την Αφρική μεταναστών, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής Ακτοφυλακής.

Στο μεταξύ, η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms κατήγγειλε χθες ότι η λιβυκή Ακτοφυλακή άφησε να πεθάνουν μια γυναίκα και ένα παιδί που επέβαιναν σε πλεούμενο το οποίο βυθίστηκε. Ο ιδρυτής της MKO Όσκαρ Κάμπς έγραψε στο Twitter ότι η λιβυκή Ακτοφυλακή διέσωσε όντως 158 ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν, αλλά «αυτό που δεν είπαν είναι ότι άφησαν στο πλεούμενο δυο γυναίκες και ένα μικρό παιδί, διότι δεν ήθελαν να ανέβουν στα λιβυκά ταχύπλοα, και στο τέλος βύθισαν το πλεούμενο». Ο Καμπς αποφάσισε να αναρτήσει και φωτογραφίες με τις σορούς των δύο θυμάτων και ό,τι απέμεινε από το πλωτό μέσο με το οποίο ταξίδευαν. Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι το εμπορικό πλοίο Triades εγκατέλειψε στη θάλασσα τη Δευτέρα το βράδυ μια βάρκα σε κίνδυνο. Για τον Καμπς η Λιβύη δεν αποτελεί ασφαλές λιμάνι και η Ευρώπη κάνει λάθος να θεωρεί ότι η χώρα “έχει κυβέρνηση”.

"Η μείωση των αναχωρήσεων και των αποβιβάσεων σημαίνει ότι μειώνουμε τους θανάτους, μειώνοντας και τα κέρδη αυτών που σπεκουλάρουν στην παράνομη μετανάστευση. Εγώ κρατάω γερά. Κλειστά λιμάνια και ανοιχτές καρδιές”, απάντησε από το Facebook ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι στις καταγγελίες της Proactiva. “Ματέο Σαλβίνι, η Open Arms διέσωσε τη μοναδική επιζώσα, ενώ οι φίλοι σου από τη Λιβύη σκότωσαν μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί Τουλάχιστον σήμερα έχε την ευπρέπεια και τον σεβασμό να σιωπήσεις και να ανοίξεις τα λιμάνια”, απάντησε ο Ιταλός αριστερός βουλευτή των Ελεύθερων και Ίσων Παλατζότο, που είναι στο πλοίο της Proactiva και ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL