Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μελανσόν υπό αμφισβήτηση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελανσόν υπό αμφισβήτηση...

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που έχει πολύ εύκολη την κριτική (και μάλιστα στα όρια της ευπρέπειας) κατά του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι στο εσωτερικό του κόμματός του, του Κόμματος της Αριστεράς, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Ιστορικά στελέχη του κόμματος που ίδρυσε πριν από περίπου δέκα χρόνια αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές του, ενώ ο ίδιος απάντησε πριν από λίγες μέρες με μία... δύο ωρών ομιλία, κεκλεισμένων των θυρών. Την ίδια στιγμή, προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, αλλά και βουλευτές του κόμματός του απορρίπτουν την πρόταση συνεργασίας στις ευρωεκλογές - πρόταση που μοιάζει περισσότερο με... τελεσίγραφο παρά με πρόταση ισότιμης σύγκλισης δυνάμεων.

Ο Μελανσόν εδώ και μήνες δέχεται σοβαρές επικρίσεις για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση καθώς και για τον τρόπο που προετοιμάζει τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Δύο γεγονότα είναι χαρακτηριστικά των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει εκείνος που έχει αυτό-ανακηρυχτεί σε υπέρτατο κριτή της Αριστεράς στην Ευρώπη. Πρώτον: ο Φρανσουά Κοκ, εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», ασκεί δριμεία κριτική στις θέσεις του κόμματος της Αριστεράς. Στο μπλογκ του άσκησε κριτική στον Μελανσόν, κατηγορώντας τον για «στρατηγικά λάθη» και «πισωγυρίσματα». «Ξέρω τα πράγματα. Ξέρω πως ό,τι γράφω θα προκαλέσει την οργανωμένη εκδίκηση και πως θα πληρώσω για την ανάλυσή μου, σε σχέση με τις ευρωεκλογές - εκείνο που με πληγώνει δεν είναι η θέση μου στο ψηφοδέλτιο αλλά η μεθοδολογία»... Τα μέλη του κόμματος θα επικυρώσουν τις θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο ώς τις 20 Ιουλίου.

Δεν είναι όμως μόνο εσωτερικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μελανσόν. Οι προτάσεις συνεργασίας του πέφτουν στο κενό. Όπως αυτή προς τον Μπενουά Αμόν, που του απάντησε με αρκούντως καυστικό τρόπο τονίζοντας ότι «δεν κάνει διάλογο μέσω Τουίτερ». «Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν είναι προτεραιότητά μου να κάνω διάλογο με τον Ζαν Λικ Μελανσόν λόγω των βασικών του προσανατολισμών», δήλωσε ο Αμόν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι BFM και προσθέτοντας ότι δεν θέλει «να ρισκάρει την απόρριψη της Ευρώπης». Είχε προηγηθεί, μέσω... Τουίτερ, η πρόταση του Μελανσόν για «φιλόδοξο διάλογο» ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Αμόν κάλεσε «τους οικολόγους, τους ανθρωπιστές, όλους όσοι πιστεύουν στην πρόοδο» να πάρουν μέρος σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, προσθέτοντας ότι δεν διεκδικεί να είναι ο ίδιος επικεφαλής.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς ο τρόπος ηγεσίας του Μελανσόν (μοναχικός και αυταρχικός) έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αντιδράσεις που γίνονται εντονότερες όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται εντός της «Ανυπότακτης Γαλλίας», είτε πρόκειται για στελέχη είτε για συνεργαζόμενους, που καταγγέλλουν έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας και «καπέλωμα» των πολιτικών προσανατολισμών του κόμματος από τις εθνικές βλέψεις του επικεφαλής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κλεμαντίν Οτέν, βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο περιοδικό «Πολίτης», είχε εκφράσει την αντίθεσή της στις επιλογές του Μελανσόν και κυρίως σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τους άλλους αριστερούς σχηματισμούς. «Η στρατηγική συζήτηση πρέπει να γίνει με το ΚΚΓ χωρίς αυτό να ταπεινωθεί ή να περιφρονηθεί», είχε πει στο περιοδικό, προκαλώντας την οργή της ηγεσίας, δηλαδή του Μελανσόν. «Ο πολιτικός πλουραλισμός είναι απαραίτητος για να μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε», είχε παρατηρήσει η ίδια, προσθέτοντας ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» είναι «μια ζωντανή δύναμη και όχι μια σέχτα - πρέπει να σκεφθούμε πώς θα συμβάλουμε στον εσωτερικό πλουραλισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL