Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Πού το πάει ο Τραμπ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πού το πάει ο Τραμπ;

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία. Ο Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφορεί, ως «καμικάζι»... ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα αν δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις και κυρίως τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το είπε: Πρώτα η Αμερική. Και προσπαθεί να το κάνει πράξης από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Στην αρχή απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, μετά τις απέσυρε από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν απειλώντας με κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες που είχαν σπεύσει να αναπτύξουν οικονομικά πάρε δώσε με την Τεχεράνη.

Πολλοί είπαν τότε... Τραμπ είναι, θα του περάσει. Αλλά δεν του πέρασε. Συνέχισε με κάθε ευκαιρία να αναστατώνει, να εκνευρίζει και να ανησυχεί όχι μόνο τους ορκισμένους εχθρούς των ΗΠΑ αλλά και τους πιο πιστούς τους φίλους. Ήρθε σε ρήξη με τους ισχυρούς του πλανήτη στη σύνοδο των G7 στον Καναδά, ενώ μετά από ένα φασαριόζικο τετ α τετ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ στη Σιγκαπούρη, κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη και στην Κίνα και μόλις προχθές λίγο έλειψε να ενεργοποιήσει τα... εκρηκτικά του και στις Βρυξέλλες.

Ειδικά όσα διαδραματίστηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν αρκετά για να ενισχύσουν τις ανησυχίες κυρίως των Ευρωπαίων, που αδυνατούν να καταλάβουν αν απέναντί τους έχουν έναν Τραμπ «θυμωμένο» μεν με την Ευρώπη, αλλά «πιστό» στο ΝΑΤΟ. Ή αν έχουν να κάνουν με κάποιον αποφασισμένο να επιβάλει το δικό του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες ακόμα και στη συνοχή της Συμμαχίας. Τελικά δεν διαφωτίστηκαν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τα έβαλε σχεδόν με όλους, τους πρόσβαλε όλους και απαίτησε από όλους να ευθυγραμμιστούν διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ τους στη Συμμαχία. Κυρίως τα άκουσε η Γερμανία, την οποία κατηγόρησε ευθέως ότι αντί να

«χορηγεί» τα δέοντα στο ΝΑΤΟ, γίνεται... χορηγός αλλά και «όμηρος» του Πούτιν, τα έβαλε ακόμα και με την «πιστή» Βρετανία, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και καλού κακού απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Στο τέλος αποχώρησε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών «φανταστική» και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Όλοι ετοιμάζονται ια τα χειρότερα

Όλοι πλέον αναρωτιούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο: Πού το πάει και τι ακριβώς σχεδιάζει ο Τραμπ; Θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πίστεψε; Απαντήσεις είναι πρόωρο να υπάρξουν αλλά όλοι ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Πολλοί είπαν ότι από την αρχή στόχος του Τραμπ ήταν να «τελειώσει»  με  την  ασύμφορη  για  τις ΗΠΑ παγκοσμιοποίηση, να επαναφέρει το εθνικιστικό μοντέλο των κυρίαρχων εθνών κρατών και να επενδύσει στο δόγμα «πρώτα η Αμερική». Πρόκειται  για  αναλύσεις  μάλλον απλουστευτικές. Ασφαλώς ο Τραμπ δεν είναι ο... τρελός του μεγάλου παγκόσμιου χωριού μας αλλά αυτός που ανέλαβε να υλοποιήσει τα σχέδια των υπερσυντηρητικών οικονομικών και πολιτικών κύκλων των ΗΠΑ, που τον εκτόξευσαν στον Λευκό Οίκο. Σχέδια που στόχο έχουν όχι να καταργήσουν αλλά   να   επαναδιαπραγματευτούν τους  όρους  της  παγκοσμιοποίησης προς όφελος πρωτίστως του αμερικανικού κεφαλαίου και η υλοποίησή τους προϋποθέτει τον επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στον σύγχρονο κόσμο, την αποκατάσταση του κύρους και της παγκόσμιας ηγεμονίας  τους,  που  αμφισβητείται από νέες δυνάμεις που εμφανίζονται ανταγωνιστικά στο προσκήνιο. Αυτό του ζητούν, αυτό κάνει με τον δικό του κυνικό και πολλές φορές αυθάδη τρόπο. Προς το παρόν αυτή η «επιχείρηση» δημιουργεί ανησυχίες και αστάθεια αλλά είναι βέβαιο ότι, αν δεν ελεγχθεί, σύντομα θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές και νέους ανταγωνισμούς στον σύγχρονο κόσμο. Και δεν θα είναι μόνο εμπορικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL