Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία / "Το Brexit είναι Brexit"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία / "Το Brexit είναι Brexit"

Πάγια πρακτική του Ντόναλντ Τραμπ τείνει να γίνει η προσβολή του εκάστοτε οικοδεσπότη του. Έναν μήνα αφότου αποκάλεσε προδότες τους Καναδούς που τον φιλοξένησαν κατά την τελευταία σύνοδο των G7, ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε στη Βρετανία της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών αμφισβητώντας με το "καλημέρα" τις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών.

"Το Brexit είναι Brexit" δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος αβαντάροντας έτσι ανοιχτά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που αποχώρησε από την κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας, διαμαρτυρόμενος για τον "ενδοτισμό" της Μέι απέναντι στις Βρυξέλλες.

Ο Τραμπ έδειξε να τον κατανοεί απόλυτα. "Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ψήφισαν. Ο κόσμος ψήφισε να διακοπούν" οι δεσμοί με την Ε.Ε., σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να δώσει και τη δική του εξήγηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. "Βλέπετε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τη μετανάστευση... Νομίζω γι' αυτό συνέβη το Brexit" σημείωσε. Έπειτα από όλα αυτά, ο Τραμπ εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον βρετανικό λαό και τόνισε ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται εναντίον του.

Οι Βρετανοί θα υποδεχτούν σήμερα και αύριο τον Τραμπ με διαδηλώσεις από το Λονδίνο μέχρι τη Γλασκώβη. Τη στιγμή μάλιστα της συνάντησής του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ομάδα ακτιβιστών θα αφήσει ελεύθερο πάνω από το Γουεστμίνστερ ένα τεράστιο μπαλόνι που θα παρουσιάζει τον Τραμπ ως οργισμένο μωρό.

Λίγο πριν από την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, η κυβέρνηση Μέι παρουσίασε στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. μετά το Brexit. Αν και εγκρίθηκε αρχικά από το σύνολο της κυβέρνησης, το σχέδιο προκάλεσε μια μικρή εξέγερση στις τάξεις των αντιευρωπαίων Τόρις, που εκδηλώθηκε, μεταξύ άλλων, και με τις παραιτήσεις δύο υπουργών και ενός υφυπουργού.

Παρουσιάζοντας τη "Λευκή Βίβλο" για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Ντόμινικ Ράαμπ, νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit έκανε λόγο για ένα "καινοτόμο" σχέδιο. Βάσει του σχεδίου, το Λονδίνο θα δημιουργήσει μια νέα "ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά" με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο "χωρίς τριβές" στις δύο όχθες της Μάγχης.

Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας "απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης", να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες. Καθώς το κυβερνητικό σχέδιο αναφέρεται μόνο στη διακίνηση αγαθών και όχι στις υπηρεσίες, το Σίτι του Λονδίνου έσπευσε να καταγγείλει "ένα σκληρό πλήγμα" για το βρετανικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Ο Ράαμπ κατέληξε δηλώνοντας ότι όλα εξαρτώνται τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Τώρα, είναι ώρα για την Ε.Ε. να απαντήσει, προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας. Ελπίζω, πιστεύω ότι η Ε.Ε. θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα" τόνισε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα "αναλύσει" τη βρετανική πρόταση "υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού συμβουλίου". "Ανυπομονώ για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL