Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ / Ο Τραμπ επέβαλε την αύξηση των αμυντικών δαπανών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ / Ο Τραμπ επέβαλε την αύξηση των αμυντικών δαπανών

“Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, είναι μια καλολαδωμένη μηχανή” υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού είχε γκρινιάξει πρώτα ότι “οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν μας φέρθηκαν δίκαια”. Κι αποχώρησε από τις Βρυξέλλες με κατεύθυνση το Λονδίνο, έχοντας σε μεγάλο βαθμό ανατρέψει τον λόγο της γκρίνιας του: τη μοιρασιά του κόστους λειτουργίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Χρησιμοποιώντας ύφος απειλητικό -του στιλ “εάν θέλετε να συνεχίσω να σας προστατεύω, θα πρέπει να πληρώνετε περισσότερα για τις αμυντικές σας δαπάνες”-, ο Τραμπ πέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για αύξηση των κονδυλίων. Μεγαλύτερη και ταχύτερα απ' όσο θα ήθελαν οι περισσότεροι, αλλά μικρότερη απο όσο ήθελε ο ίδιος. Φρόντισε δε να τους προειδοποιήσει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλιώς “θα δυσαρεστηθεί πολύ”.

Το ύφος του Τραμπ είναι γνωστό στους περισσότερους εταίρους του -και όχι μόνο- τουλάχιστον από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Σ’ αυτή τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όμως, ανέβηκε... πίστα και τους άφησε άφωνους. Ειδικά όταν υποστήριξε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της Συμμαχίας, την ώρα που οι μισοί και παραπάνω παζάρευαν να καθυστερήσει η υλοποίηση του υπεσχημένου 2%.

Αλλά στη μνήμη θα μείνει αυτή η σύνοδος του ΝΑΤΟ για την επίθεση Τραμπ στη Γερμανία, τη χώρα που ξοδεύει ποσοστιαία λιγότερο από κάθε άλλη για τις αμυντικές της δαπάνες και που διατηρεί προνομιακές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι Γερμανοί χρυσώνουν τη Μόσχα για να έχουν φυσικό αέριο -φθηνότερο από το αμερικανικό LNG- και εκλιπαρούν για τα χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου, ώστε το ΝΑΤΟ να τους προστατεύει από τη Ρωσία. Με τη διασταλτική ερμηνεία Τραμπ αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί είναι “όμηροι” των Ρώσων - και καλά θα κάνουν να αλλάξουν πορεία. Η πάλαι ποτέ ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, η Γερμανίδα καγκελάριος, προσπάθησε με τη θρυλική ψυχραιμία της να αποκρούσει την επίθεση, τελικά όμως ύστερα από μια «έντονη συζήτηση», όπως τη χαρακτήρισε, δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για τις αμυντικές της δαπάνες, όπως διακαώς επιθυμούσε ο Τραμπ.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών - μελών χθες “φανταστική” και “με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα”. “Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας” επισήμανε και η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις πιέσεις του Τραμπ για αλλαγή της κατανομής βαρών μέσα στη Συμμαχία. “Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο” σχολίασε η Μέρκελ. Όσο για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι “μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο”.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL