Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ιταλία: Διαψεύδεται η ύπαρξη "σχεδίου Β"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Διαψεύδεται η ύπαρξη "σχεδίου Β"

“Θα κατεβούν δεμένοι με τις χειροπέδες, είναι εγκληματίες, δεν είναι πρόσφυγες”. Αυτή ήταν χθες η υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι για τους ναυαγούς που θα έφθαναν σε λίγες ώρες στο Τράπανι της Σικελίας, ενώ έξω από το υπουργείο Μεταφορών δεκάδες ακτιβιστές και διασώστες φορώντας σωσίβια και κρατώντας πανό με συνθήματα “Ας παραμείνουμε άνθρωποι” και “Όχι άλλα ναυάγια από το κράτος” διαμαρτυρήθηκαν για τη ρατσιστική πολιτική του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών. Αστυνομικοί και πυροσβέστες έκοψαν τις αλυσίδες με τις οποίες είχαν δεθεί στα κάγκελα του υπουργείου Μεταφορών και οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς... σηκωτοί. Ο υπουργός Μεταφορών Τονινέλι αρνήθηκε πάντως να μιλήσει με εκπροσώπους τους και να τους ακούσει.

“Πριν να δώσω οποιοδήποτε άδεια, περιμένω τα ονόματα, τα επίθετα και την εθνικότητα των βίαιων ατόμων που διέπραξαν ανταρσία, που θα κατεβούν από το πλοίο Ντιτσιότι με τις χειροπέδες”, απειλούσε χθες ο Σαλβίνι, γιατί κάποιοι ανάμεσα στους 67 ναυαγούς που σώθηκαν από ένα μικρό ιταλικό ρυμουλκό, στοιβαγμένοι στην ουσία, “στασίασαν” όταν έμαθαν ότι καμία χώρα δεν ήθελε να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της χώρας νηολόγησης του ιταλικού ρυμουλκού Vos Thalassa.

Ο Σαλβίνι συνάντησε τον πρωθυπουργό Κόντε για να χαράξουν μια “κοινή γραμμή για το μεταναστευτικό”, που πήρε ακόμη χειρότερα χαρακτηριστικά όταν ο Κόντε μετά την “ανταρσία” των ναυαγών άρχισε να μιλά για τον κίνδυνο άφιξης... τζιχαντιστών στην Ιταλία. “Οι απειλές στο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία είναι πολύ σημαντικές. Από τη μετανάστευση μπορούν να εμφανιστούν κίνδυνοι ξένων μαχητών”, τόνισε ο Κόντε μόλις έφθασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Για την ιστορία της θεσμικής παραπληροφόρησης, ο τελευταίος πιθανός τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Ιταλία δεν είχε έρθει με τα καρυδότσουφλα από τη Λιβύη, αλλά από τη γειτονική... FYROM.

Δεν είμαστε... Βίσεγκραντ

“Χάρη σε μένα είχαμε 21 χιλιάδες μετανάστες λιγότερους”, πανηγύριζε χθες ο Σαλβίνι μετά τη συνάντησή του με τον Κόντε, δηλώνοντας ότι “δεν ικανοποιούμε, θέλω να κάνω ακόμη περισσότερα γιατί λιγότερες αφίξεις σημαίνει λιγότεροι θάνατοι”, εκτοξεύοντας απειλές για τη χθεσινοβραδινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Ίνσμπρουγκ εναντίον της άφιξης “700 χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία χρόνια”.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών Μοαβέρο προσπάθησε από τις Βρυξέλλες να... διορθώσει τον Σαλβίνι υποστηρίζοντας ότι “εμείς δεν ανήκουμε στην ομάδα του Βίσεγκραντ ούτε κατά το ελάχιστο. Ούτε σε ό,τι αφορά την αντίληψη και την πολιτική γραμμή του υπουργού Εσωτερικών”. Η υπουργός Αμύνης του Κ5Α Τρέντα από τις σελίδες της εφημερίδας της ιταλικής καθολικής εκκλησίας “Avvenire” υπογράμμισε ότι τα λιμάνια δεν πρέπει να κλείσουν.

Σε ανάλογη... διόρθωση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα αναγκάστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Μ5Α Ντι Μάιο ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση Κόντε δεν εξετάζει κανένα "Σχέδιο Β" εξόδου από το ευρώ. “Μπορώ να πω ότι ούτε εγώ ούτε η κυβέρνηση εργάζεται γι' αυτό. Δεν μπορούμε να το φανταστούμε ούτε για μια στιγμή. Η κυβέρνηση δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ”, τόνισε ο Ντι Μάιο στον μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό La7. Έντονη κριτική εναντίον του υπουργού Ευρωπαϊκής Πολιτικής άσκησε τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πάντοαν όσο και ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων Μπότσια.

“Εμείς έχουμε ως συνομιλητή τον υπουργό Οικονομικών Τρία, ο οποίος μας διασφάλισε ότι η Ιταλία προετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2019 με την πλήρη θέληση να σεβαστεί τους κανόνες και τις πλήρεις δεσμεύσεις της Ευρωζώνης. Δεν μας φοβίζουν. Η Ιταλία είναι μια χώρα - μέλος στην καρδιά της Ευρωζώνης, είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη και οι κάτοικοί της θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη”, σχολίασε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL