Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σύνοδος του ΝΑΤΟ / Ψυχροπολεμικό κλίμα για τα μάτια της Μόσχας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος του ΝΑΤΟ / Ψυχροπολεμικό κλίμα για τα μάτια της Μόσχας

Αυτή η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε με μια σκληρή επίθεση -από τον Αμερικανό Πρόεδρο εναντίον της Γερμανίας, που “είναι όμηρος της Ρωσίας”- συνεχίστηκε με διάφορα σουρεαλιστικά στιγμιότυπα και πολλά “άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε” και κατέληξε με ένα κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων για το ύψος των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας, που ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει.

Τονίζεται, λοιπόν, στην κοινή δήλωση των 29 κρατών μελών ότι “η δίκαιη κατανομή των βαρών υποστηρίζει τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την αξιοπιστία και την ικανότητα της Συμμαχίας να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις μας βάσει του άρθρου 3 και του άρθρου 5... Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την ισορροπία της κατανομής του κόστους και των ευθυνών της συμμετοχής της Συμμαχίας".

Η διατύπωση αυτή επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει ότι οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν να αυξήσουν έως το 2024 τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, όπως επιμένει από τότε που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ. Επιτρέπει, όμως, και στις χώρες που ξοδεύουν σήμερα πολύ λιγότερα -με πιο... τσιγκούνα τη Γερμανία, που δίνει μόλις το 1,24% για τις στρατιωτικές της δαπάνες- να την ερμηνεύσουν ως δέσμευση να κινηθούν “σε βάθος χρόνου” στην κατεύθυνση του 2%. Και βεβαίως περιέχει το σπέρμα της επόμενης σύγκρουσης εντός της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι το 2018 οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ που οι δαπάνες τους φτάνουν ή ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ τους είναι η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής - χώρες που σίγουρα έχουν πιεστικότερες ανάγκες να καλύψουν με αυτά τα κονδύλια.

Το μέτωπο στη Ρωσία

Στην κοινή δήλωση περιλαμβάνεται ακόμη μια σκληρή παράγραφος για τη Ρωσία -λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι- καθώς και μια λεπτομερής περιγραφή για τις “επιβλαβείς δραστηριότητες” της Μόσχας σε βάρος μελών της Συμμαχίας: “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε”, γράφεται στο ανακοινωθέν των “29”, “ότι μια εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας... θα έχει στρατηγική αξία. Αλλά δεν μπορούμε -και δεν θα συμβιβαστούμε- να εγκαταλείψουμε τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία και η ασφάλειά μας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, λυπούμαστε που, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Συμμάχων και της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία να αλλάξει πορεία, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτής της σχέσης”.

Επίθεση και... γλύκες

Το εν λόγω ανακοινωθέν ελάχιστα περιγράφει το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της συνόδου. Όλα ξεκίνησαν με μια σφοδρή επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερμανία, μπροστά σε ανοιχτές κάμερες. Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ του έπλεκε το εγκώμιο για το πώς ενισχύει τη Συμμαχία με την επιμονή του να αυξηθούν οι δαπάνες, προσπαθώντας να τον καλοπιάσει, ο Τραμπ έριξε τη βόμβα του: “Είναι λυπηρό που η Γερμανία κλείνει μεγάλες συμφωνίες με τη Ρωσία, την ώρα που περιμένει από μας να την υπερασπιστούμε έναντι της Ρωσίας. Εμείς προστατεύουμε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, πολλές χώρες που κλείνουν συμφωνίες για αγωγούς με τη Ρωσία και γεμίζουν με δισεκατομμύρια τις τσέπες της Μόσχας”.

Προφανώς αυτό που “καίει” τον Τραμπ είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream 2, που κατασκευάζεται από τη ρωσική Gazprom με τη συμμετοχή γερμανικών και γαλλικών εταιρειών, για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι έτσι αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης από τη Ρωσία, απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στις εταιρείες που φτιάχνουν τον αγωγό, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν αγορές για το δικό του υγροποιημένο αέριο (LNG).

Και για να έχουν μια ακόμη δυνατότερη ατάκα οι ρεπόρτερ, ο Τραμπ συνέχισε: “Η Γερμανία ελέγχεται απολύτως από τη Ρωσία, είναι όμηρος της Ρωσίας”.

Μετά από αυτό το στιγμιότυπο ο Τραμπ συναντήθηκε τετ α τετ με τη Γεμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για να δηλώσει αμέσως μετά ότι “ήταν μια εξαιρετική συνάντηση” κι ότι έχει μια “πολύ, πολύ καλή σχέση με την καγκελάριο”, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μια “υπέροχη” σχέση με τη Γερμανία. Η Μέρκελ από την πλευρά της, με το γνωστό συκρατημένο της ύφος, υποστήριξε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι “καλοί εταίροι”, ενώ δήλωσε “χαρούμενη” για την ανταλλαγή απόψεων που είχαν.

Σημαίνει αυτό ότι τα βρήκαν; Μάλλον όχι, εάν κρίνει κανείς από το... τιτίβισμα του Τραμπ μερικές ώρες αργότερα: “Είναι καλό για το ΝΑΤΟ να πληρώνει η Γερμανία στη Ρωσία δισεκατομμύρια για αέριο; Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης και χάνουν δισεκατομμύρια από το εμπόριο. Όλοι πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να δίνουν το 2%, όχι το 2015”.

Και μερικές στιγμές σουρεαλισμού

Την ώρα που οι... σφιχτοχέρηδες παζάρευαν τη διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου για το 2% του ΑΕΠ, που πρέπει να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες, ο Τραμπ άφησε τους πάντες άφωνους προτείνοντας να αυξηθεί το 2% σε 4%. Κι επειδή κανείς δεν το πίστευε από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις εργασίες της συνόδου, πίσω από τις κλειστές πόρτες, έσπευσε να το επιβεβαιώσει επισήμως ο Λευκός Οίκος.

Μπροστά στις κάμερες, τώρα, στήθηκαν Τραμπ και Μακρόν, μετά το τετ α τετ που είχαν μεταξύ τους οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Κι αφού είπαν πόσο “υπέροχη” είναι η σχέση μεταξύ τους, ο Μακρόν άρχισε να μιλάει γαλλικά. Για να τον διακόψει ο Τραμπ λέγοντας: “δεν καταλαβαίνω τίποτε, αλλά ακούγεται τόσο όμορφα”.

Όσο για τον ντε φάκτο οικοδεσπότη της συνόδου, τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ προσπάθησε να ελαφρύνει τη βαριά ατμόσφαιρα με μια ποδοσφαιρική μπηχτή προς τον Εμανουέλ Μακρόν: “Χθες η γαλλική ομάδα μάς νίκησε επειδή είχε την τύχη με το μέρος της” είπε, προκαλώντας τα γέλια της ομήγυρης.

ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL