Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Τουρκία: Ο γαμπρός και η λίρα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Ο γαμπρός και η λίρα...

Συνεχίζει να κάνει τσουλήθρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση την τουρκική οικονομία αφότου ο Ερντογάν μετέτρεψε τη διαχείρισή της σε "οικογενειακή υπόθεση" διορίζοντας τον γαμπρό του υπερυπουργό Οικονομικών. Η λίρα έχασε προχθές άλλο ένα 3,5% της εναπομείνασας αξίας της έναντι του δολαρίου, λίγες ώρες αφότου ο πανίσχυρος Πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών στη δεκαεπταμελή νέα κυβέρνησή του.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τον νέο υπουργό, που καλείται να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 15%, την αξία του νομίσματος να βουλιάζει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών να διογκώνεται. Όμως, δεν ήταν αυτή η μοναδική αιτία της νέας κατρακύλας της ισοτιμίας της λίρας. Του διορισμού του γαμπρού ακολούθησε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο Ερντογάν "παραχώρησε" στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει τους αναπληρωτές του διοικητή της κεντρικής τράπεζας χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του τελευταίου! Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν αποπειράται όλο και πιο ανοιχτά να επέμβει πλαγίως στον τρόπο λειτουργίας του θεσμικού πιστωτικού ιδρύματος.

Οι καταστάσεις αυτές τράβηξαν βεβαίως την προσοχή των επενδυτών, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να προειδοποιεί ότι ο διορισμός του προεδρικού γαμπρού στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι η εξουσία στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική. Η S&P κατατάσσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα "BB-", χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους -Moody's και Fitch- μετά την υποβάθμιση που έκανε τον Μάιο, ενώ ένας από τους υψηλόβαθμους αναλυτές της, ο Φρανκ Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής μετά τις τελευταίες πολιτικές αλλαγές. "Όταν στα κράτη λειτουργούν οι θεσμοί, υπάρχει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που μπορεί να παίρνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνονται σε μη πολιτικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά. Ο Γκιλ εξέφρασε μάλιστα έντονο σκεπτικισμό για τη δυνατότητα περαιτέρω συνέχισης της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι η ικανότητα χρηματοδότησής της μέσω των τραπεζών έχει σχεδόν εξαντληθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL