Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παραιτήθηκαν υπουργός και υφυπουργός Brexit!

ΑΜΠΕ

«Η πολιτική που ακολουθεί η Τ.Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση», δηλώνει στην επιστολή παραίτησής του ο Ντ.Ντέιβις. Ντόμινικ Ράαμπ, ο νέος υπουργός Brexit

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υφυπουργός Στιβ Μπέικερ διότι «η πολιτική που ακολουθεί η Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση».

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντ.Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Τ.Μέι από την πλευρά της «ευχαρίστησε θερμά» τον πρώην πλέον υπουργό για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντ.Ντέιβις.

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή για το Brexit και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Τ.Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντ.Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση -συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις- να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει να συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ και τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Υποστηρικτές του «καθαρού» Brexit επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο Μέι θα σήμαινε μόνον κατ' όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε από την πλευρά του ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στη διαπραγματευτική στάση για το Brexit και θα προχωρήσει στις συνομιλίες με την ΕΕ, καλώντας τις Βρυξέλλες να «σοβαρευθούν».

«Η πρωθυπουργός ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του για αυτή τη θέση. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και τώρα προχωράμε να διαπραγματευτούμε αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο ίδιος.

«Όπως δήλωσε η Τ.Μέι, έχουμε καθορίσει τη θέση μας και τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να κάνει κάποια κίνηση. Η ίδια επιθυμεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ντόμινικ Ράαμπ, ο νέος Βρετανός υπουργός Brexit

Τον Ντόμινικ Ράαμπ όρισε στη θέση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit η Τερέζα Μέι μετά την παραίτηση Ντέιβις.

Ο 44χρονος Ράαμπ εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2010 και έχει θητεύσει σε μια σειρά υπουργείων. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση ως κοινοβουλευτικό κόμμα, και ως χώρα, είναι να δείξουμε ότι είμαστε μεγαλύτεροι από το σύνολο των συνιστωσών μας. Εάν έχουμε λίγη παραπάνω από αυτή την προσέγγιση, λίγη παραπάνω ομοψυχία, θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από το Brexit. Και επίσης θα ενώσουμε τη χώρα», δήλωσε στο περιοδικό «The House», προσθέτοντας ότι οι βουλευτές υπέρ του Brexit θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία σε ό,τι αφορά την τελική συμφωνία.

Σπούδασε νομική στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ και στη συνέχεια εργάστηκε για τη νομική εταιρία Linklaters. Πριν γίνει μέλος του κοινοβουλίου, εργάστηκε επίσης στο υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.

Έχει διατελέσει υπουργός Στέγασης, σε έναν πολύκροτο διορισμό ύστερα από την πυρκαγιά στο συγκρότημα κατοικιών Γκρένφελ, όπου έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα. Έχει θητεύσει επίσης στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτικών Ελευθεριών.

Ενισχύεται η στερλίνα 

Ράλι κατέγραφε σήμερα η στερλίνα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πρωθυπουργό και αντ’ αυτού επικεντρώνονται στο σχέδιο που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που οι αγορές θεωρούν ότι καθιστά πιο πιθανό ένα «ήπιο Brexit».

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και μισό τοις εκατό στο 1,3363 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 14 Ιουνίου. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι του ευρώ στις 88,17 πένες ανά ευρώ, πριν περιορίσει την άνοδό της.

Δείτε όλα τα σχόλια