Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις...

Η επιστροφή στα θρανία, υπό τις ευχές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσκεψή του σε ένα σχολείο της πόλης Ντενέν, στη βόρειο Γαλλία, θα περνούσε απαρατήρητη -πλην βεβαίως των μαθητών, που είδαν στις 3 Σεπτεμβρίου να τους καλωσορίζει στην τάξη ο... πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επίσκεψη όμως πήρε μια εντελώς διαφορετική, από την αναμενόμενη, τροπή εξαιτίας μιας ελάχιστα κολακευτικής φωτογραφίας, που ανέβηκε για λίγες ώρες στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η φωτογραφία εικόνιζε τον Ολάντ να χαμογελά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ελάχιστα ταιριαστό με τον τίτλο του, μπροστά από έναν πίνακα όπου ήταν γραμμένη η φράση «Σήμερα ξεκινά η σχολική χρονιά» (βλ. φωτό).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρόεδρος θα αναφερόταν στη σχολική μεταρρύθμιση, γι' αυτό συνοδευόταν από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Βενσάν Πεγιόν. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και λίγο αργότερα το AFP ανέβαζε στο διαδίκτυο το «πακέτο» των φωτογραφιών από την επίσκεψη. Και ίσως η συγκεκριμένη φωτογραφία να μην τραβούσε την προσοχή, αν η διεύθυνση του Πρακτορείου δεν έστελνε μήνυμα στους συνδρομητές του ότι την αποσύρει (φωτό 2). Όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε θέμα και η φωτογραφία αναπαρήχθη στο Διαδίκτυο.

Το Πρακτορείο επικαλέστηκε «λόγους σύνταξης» και απέρριψε, διά στόματος Φιλίπ Μασονέ, διευθυντή Ενημέρωσης, ότι ασκήθηκε σχετική πίεση από την Προεδρία, η οποία, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας του 2010, χρηματοδοτεί ετησίως το Πρακτορείο με 110 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μασονέ εξήγησε ότι η αποσυρθείσα φωτογραφία δεν προσέφερε καμία επιπλέον πληροφορία σε σχέση με τις άλλες και γι' αυτό την καταργήσαμε». «Προσέχουμε επίσης η φωτογραφία να μην είναι υποτιμητική για το πρόσωπο που φωτογραφίζεται» συνέχισε ο ίδιος. Είναι γεγονός πάντως ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν συνάδει με το στιβαρό προφίλ αρχηγού ισχυρού κράτους, που μάλιστα ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε σοβαρή πολεμική επιχείρηση εκτός των συνόρων...

Πάντως, αν τα περί παρέμβασης ισχύουν, δεν θα είναι η πρώτη. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Καρίμ Ρισουλί στην εκπομπή Grand Journal του Canal+, σύμβουλοι του προέδρου προσπάθησαν να αλλάξουν τον τίτλο της συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη βδομάδα στη "Μοντ", επί το... σκληρότερο. Ο τίτλος της εφημερίδας παρέμεινε τελικά ο ίδιος - «Δεν πρόκειται για την ανατροπή του Σύρου δικτάτορα». Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι ο πρωτοσέλιδος τίτλος συνοδευόταν από μία φωτογραφία του Ολάντ να σηκώνει ψηλά τα χέρια, δίνοντας την αίσθηση ότι ο πρόεδρος αμύνεται ή παραδίδεται.

Όπως και να 'ναι, η σχολική χρονιά ξεκίνησε ανάποδα για τον πρόεδρο Ολάντ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL