Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη - φρούριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη - φρούριο

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χθες την τόλμη να ξεστομίσει την αλήθεια, όταν διαπίστωνε ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα έχει γίνει πολιτικό. Όλη η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όλοι οι καυγάδες εντός των πολιτικών οικογενειών εν έτει 2018 δεν γίνονται για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που συνοδεύουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση σήμερα - πώς, δηλαδή, θα ενταχθεί στις νέες του πατρίδες το ένα και πλέον εκατομμύριο των κατατρεγμένων που ήδη έχει πάρει άσυλο στην Ευρώπη.

Γίνονται για τις νέες αφίξεις, οι οποίες το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έφτασαν τον... αστρονομικό αριθμό των 32.800, σε όλη την Ευρώπη κυρίως στα ιταλικά λιμάνια, αλλά και στα ελληνικά νησιά, στη Μάλτα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η γερμανική κυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης επειδή φτάνουν κάθε μέρα στα βαυαρικά σύνορα από 2 έως 5 άνθρωποι, είναι προφανές ότι ο καυγάς μέσα στη γερμανική χριστιανοδημοκρατική οικογένεια στήθηκε από το δεξιότερο σκέλος της πρώτον για να δείξει ότι αυτό είναι πιο “προσφυγοφάγο” από τη γνήσια Ακροδεξιά -που του παίρνει ψήφους-, και δεύτερον για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της και μαζί γύρισε την πλάτη στις αξίες της.

Κι ενώ στο Βερολίνο συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική αναταραχή για τις ζώνες - τράνζιτ, που ετοιμάζονται στα σύνορα της Βαυαρίας, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πήγε χθες στη Βιέννη, στον προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ελπίζοντας να τον πείσει να τον διευκολύνει στις επαναπροωθήσεις των προσφύγων που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα - κι έχουν καταγραφεί μέσω του συστήματος EURODAC σε άλλα κράτη - μέλη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κουρτς δεν είχε καμία τέτοια διάθεση, προσφέρθηκε όμως να διοργανώσει την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. που θα γίνει στο Ίνσμπουργκ. Άλλωστε, εάν δεν δεχθεί η Ιταλία να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που φεύγουν από 'κεί με κατεύθυνση τη Γερμανία, οι τράνζιτ ζώνες του Ζέεχοφερ δεν έχουν νόημα.

Ωστόσο ο Ιταλός ομόλογος του Ζέεχοφερ, ο Σαλβίνι, είναι πολύ πιο “προσφυγοφάγος” -και δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τη δική του καριέρα στον βωμό διάσωσης της βαυαρικής ηγεσίας.

Κι αν όλα αυτά είναι παντελώς αδιάφορα για οποιονδήποτε εκτός Βαυαρίας, αυτό που έχει σημασία από τη συνάντηση Ζέεχοφερ - Κουρτς είναι ότι Γερμανία και Αυστρία επιθυμούν το ερμητικό κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο οποίος σε τεράστιο ποσοστό είναι ήδη κλειστός. Και ο Κουρτς δηλώνει αποφασισμένος να εργαστεί σκληρά ως προεδρεύων της Ε.Ε. για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση της Frontex.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL