Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Νέα εκατόμβη στη Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εκατόμβη στη Μεσόγειο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ, ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τρία μωρά παιδιά πνίγηκαν, άλλοι εκατό άνθρωποι αγνοούνται και μόλις δεκαέξι διασώθηκαν από την Ακτοφυλακή της Λιβύης ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ανήκουν και στον ευρωπαϊκό Νότο. Ένα ισπανικό αεροπλάνο είχε ειδοποιήσει το πλοίο της ΜΚΟ Open Arms για βοήθεια. Η βάρκα με τους μετανάστες βρισκόταν μόλις 80 χλμ. και θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης δεν είχε καύσιμα, γιατί η Μάλτα δεν του επιτρέπει τον ανεφοδιασμό. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι το ισπανικό αεροπλάνο είχε προειδοποιήσει για άλλη βάρκα με 150 πρόσφυγες, που φαίνεται να την κατάπιαν και αυτή η θάλασσα και η αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Σαλβίνι προκαλεί...

“Οι ΜΚΟ θα βλέπουν τα ιταλικά λιμάνια σε καρτ ποστάλ. Τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά όλο το καλοκαίρι για τα πλοία των ΜΚΟ. Η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη... Τα πλοία των ΜΚΟ βοηθούν τους διακινητές, όπως μου λένε οι Ιταλοί στρατιωτικοί και αυτοί της Λιβύης” τόνισε ο αρχηγός της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι, προεξοφλώντας με το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών νέα πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, ενώ στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος για το μεταναστευτικό με τις αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε και του... ισχυρού άνδρα που κυβερνά τη Ρώμη από το υπουργείο Εσωτερικών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι αρνείται να δεχθεί τους εκπροσώπους οργανώσεων που συγκέντρωσαν 24.000 υπογραφές και ζητούν ανοιχτά λιμάνια για τους ναυαγούς και τα πλοία των ΜΚΟ.

...ο Κόντε αντιφάσκει

Οι πανηγυρισμοί του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό ότι “η Ιταλία δεν είναι μόνη” περιορίστηκαν μπροστά στην αδιαλλαξία του Σαλβίνι που εξανάγκασε τον Κόντε να... διορθώσει ότι “τα πράγματα μπορούσαν να είναι και καλύτερα”, ειδικά σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση των αιτούντων ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής. Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν ότι “η υποδοχή αφορά και εσάς” (δηλαδή την Ιταλία και τον Κόντε) δημιούργησαν νέες τριβές στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να περάσει στην αντεπίθεση: “Ο Μακρόν; Ήταν κουρασμένος. Τον διαψεύδω” τόνισε ο Κόντε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής σε ό,τι αφορά τη δημιουργία hotspots μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου. Μετά από 13 ώρες διαπραγματεύσεων, όπου η Ιταλία δεν ήταν πραγματικά “μόνη”, ο Κόντε μπορεί να μην είχε κατανοήσει ότι είχε συντονιστεί με τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL