Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Η Βουλγαρία χαιρετίζει την απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλγαρία χαιρετίζει την απόφαση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

«Τεράστιο βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης. Όπως είπε, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις.

«Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία. «Εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Παραμένει υποψήφια η Τουρκία

Σημειωτέον, τέλος, ότι η κ. Ζαχαρίεβα ανέφερε πως, παρ’ όλο που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και «βασικός εταίρος» σε πολλούς τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL