Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Μετά την S & P και οι οίκοι UBS και Fitch αποτιμούν θετικά / "Σήμα" ESM για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την S & P και οι οίκοι UBS και Fitch αποτιμούν θετικά / "Σήμα" ESM για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Συνεχίζονται οι “καλές ειδήσεις” για την ελληνική οικονομία μετά και την αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s. Χθες, ήρθε η σειρά του ESM να στείλει το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης ομολόγων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να βγαίνει κανονικά στις αγορές. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε χθες ότι μετά τη συμφωνία και την έξοδο από το Μνημόνιο θα αυξηθεί και ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.

Στην τελευταία απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η χώρα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο ESM ενημερώνει τους επενδυτές για τα «καλά νέα», ότι δηλαδή «η Ελλάδα πέρασε τις τελικές εξετάσεις» του τρίτου προγράμματος και «σύντομα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

«Από το 2015, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη και έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Τώρα η χώρα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, θα γίνει ακόμα ΜΙΑ ιστορία επιτυχίας του ESM» σημειώνει.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τις αγορές

Αναφορικά με το χρέος, αναφέρεται ότι «για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα τύχει περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, με τη μορφή παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF, αναβολών επιτοκίων και ακόμα μερικά βήματα».

Από εκεί και πέρα, ο ESM επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει επίσης μια τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο ταμειακό απόθεμα της χώρας για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το έτος 2020.

«Η χώρα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα θα καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης» τονίζει το σημείωμα του ESM προς τους επενδυτές και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε βιώσιμη βάση».

Θετική αξιολόγηση από οίκους

Εν τω μεταξύ, η UBS αναφέρει σε σχετική της έκθεση για τα αποτελέσματα του Eurogroup ότι το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τη χώρα για δύο χρόνια, ενώ η δομή χρέους της χώρας παραμένει πολύ ελκυστική.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο οίκος, η αποσύνδεση από την πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία αποτελεί ένδειξη της υποκείμενης θετικής δυναμικής, ενώ η αναβάθμιση από την S&P είναι προάγγελος περαιτέρω θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης από τους οίκους.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο ελβετικός οίκος σημειώνει ότι κινήθηκε όπως αναμενόταν παρ’ όλα αυτά συνιστά θετικό βήμα. Εξετάζοντας τη μακροοικονομική εικόνα υπό το πρίσμα της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,3% το α’ τρίμηνο, επισημαίνει ότι με τη δημοσιονομική πολιτική περιοριστική ακόμα και την εμπιστοσύνη να εξομαλύνεται, η πιθανότητα βραχυπρόθεσμης θετικής έκπληξης είναι αναμφίβολα μεγάλη.

Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που ελήφθησαν για το χρέος βελτιώνουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες του, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β/Positive τον Φεβρουάριο.

Η Fitch επισημαίνει ότι δεν περίμενε μείωση στο ονομαστικό ύψος των χρεών που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, και τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%). Ωστόσο, το «μαξιλάρι» ρευστότητας και η παράταση στις ωριμάνσεις περιορίζουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης και θα στηρίξουν τη μεταμνημονιακή πρόσβαση στις αγορές και την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο οίκος εκτιμά πως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αναμένεται να βελτιωθεί μέσω τέτοιων μέτρων, σε συνδυασμό με διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, μειωμένα πολιτικά ρίσκα, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν ώς το 2020.

Ευ. Τσακαλώτος:

Εντός Ιουλίου οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Μέσα στον Ιούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδώσει στον πρωθυπουργό μελέτη για το πού θα στοχεύουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση των κοινωνικών εισφορών κ.λπ.) ύψους 700 εκατ. για το 2019, προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι μετά τη συμφωνία και την έξοδο από το Μνημόνιο θα αυξηθεί και ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του Έλληνα πολίτη.

Την ίδια ώρα, «τώρα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, είναι καιρός να συζητήσουμε για το μέλλον» ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η έμφαση για την επόμενη περίοδο στρέφεται στην ανάπτυξής της οικονομίας, τονίζοντας τη σημασία της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικό ότι ο Ρ. Γκουαλτιέρι είναι εισηγητής για τη νέα φάση του «Juncker plan» από το 2020 και μετά («InvestEU»), καθώς διανοίγονται νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Ο Ρ. Γκουαλτιέρι συνεχάρη την Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση που αποφασίστηκε για το χρέος το καθιστά βιώσιμο, προσφέροντας την προβλεψιμότητα που χρειάζονται οι αγορές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL