Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Γερμανία / Αντίστροφη μέτρηση για την καγκελάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Αντίστροφη μέτρηση για την καγκελάριο

Την ατάκα της ημέρας χθες στη Γερμανία την ξεστόμισε ο πρώην πρόεδρος του SPD και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: “Έχουν τρελαθεί εντελώς; Δεν θα περίμενα ποτέ ως σοσιαλδημοκράτης ότι θα ευχόμουν να μείνει η Μέρκελ καγκελάριος”. Οι τρελοί, κατά Γκάμπριελ, είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, αδελφό κόμμα της Μέρκελ και κυβερνητικοί εταίροι, που δίνουν τη μητέρα όλων των μαχών για να αποδείξουν ότι είναι πιο “προσφυγοφάγοι” από τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής της Γερμανίας (AfD), μήπως και περιορίσουν τις απώλειες προς τα δεξιά στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας το φθινόπωρο.

Στον βωμό της πολυπόθητης αυτοδυναμίας σ’ αυτές τις εκλογές εμφανίζονται διατεθειμένοι να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, εάν η Μέρκελ δεν καταφέρει μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να φέρει ένα αποτέλεσμα στο προσφυγικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Τα οποία είναι ίδια με τα μέτρα του φίλου τους του Όρμπαν στην Ουγγαρία, του Κουρτς στην Αυστρία και του Σαλβίνι στην Ιταλία: “Καμία ανοχή”, “κλειστά σύνορα”, “όχι στον τουρισμό του ασύλου”.

Μειωμένες προσδοκίες

Αλλά η Μέρκελ δεν πρόκειται -δεν μπορεί, κι έως ένα βαθμό δεν θέλει κιόλας- να φέρει τα επιθυμητά για τη CSU αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε στην άτυπη σύνοδο της Κυριακής, αλλά το ξεκαθάρισε και χθες στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ: “Χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο”, είπε, για να συμφωνήσουμε τόσο σε μια κοινή οδηγία ασύλου, όσο και σε μια νέα εκδοχή της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε τη Μέρκελ ότι θα έχει τη στήριξή του στη σύνοδο της Πέμπτης, καθώς “πρέπει να δώσουμε μια αποτελεσματική και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση” στο ζήτημα. Ωστόσο η καγκελάριος -και υπό την πίεση του εσωτερικού του κόμματός της- ποντάρει και σε διμερείς συμφωνίες με χώρες προέλευσης αλλά και χώρες τράνζιτ. Περίπου στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά αυτή τη φορά αφενός με χώρες της Αφρικής, αφετέρου με χώρες “πρώτης υποδοχής”, όπως π.χ. η Ιταλία. Το βέβαιο είναι ότι η Ιταλία του Σαλβίνι δεν έχει καμία διάθεση για μια τέτοια συμφωνία.

Η ώρα της αλήθειας

Συνεπώς, μετά τη σύνοδο, οπότε λήγει το τελεσίγραφο που έθεσε στη Μέρκελ ο πρόεδρος της CSU και υπουργός της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεφοχερ, έρχεται η ώρα της αλήθειας. Θα κάνει πράξη την απειλή του ο Ζέεχοφερ; Θα στείλει την ομοσπονδιακή αστυνομία να διώχνει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα κόντρα στη θέληση της καγκελαρίου; Κι αν ναι, η Μέρκελ θα το καταπιεί ή θα τον απολύσει;

Ποτέ στα εβδομήντα χρόνια της “αδελφοσύνης” των δύο χριστιανικών κομμάτων η κρίση δεν ήταν τόσο βαθιά - και η πιθανότητα να τα σπάσουν τόσο μεγάλη. Κι όσο κι αν προσπάθησαν χθες οι Βαυαροί να ρίξουν λίγο τους τόνους και να χαρακτηρίσουν “ανοησίες” τα περί διάλυσης της 70χρονης συμμαχίας, επί της ουσίας δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω.

Δημοσκοπική μιζέρια

Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τη Μέρκελ, δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους να περιορίσουν την AfD. Στις δημοσκοπήσεις οι ακροδεξιοί μένουν σταθερά ισχυροί στη Βαυαρία, ενώ ευχαριστημένο με τον νέο “προσφυγοφάγο” πρωθυπουργό της CSU Μάρκους Ζέντερ στο κρατίδιο είναι μόλις το 38% του συνόλου των Βαυαρών, την ώρα που τη Μέρκελ δηλώνει ότι εκτιμά το 43%.

Ακόμη και στους κόλπους της CSU η δημοφιλία της Μέρκελ (61%) είναι μεγαλύτερη από αυτή του Ζέντερ (56%). Στο ερώτημα τι θα ψηφίσετε αν γίνονταν την Κυριακή οι εκλογές οι Βαυαροί απάντησαν: 40% CSU, 14% Πράσινους κι από 13% AfD και Σοσιαλδημοκράτες! Για το κόμμα που θεωρεί αυτονόητο να κυβερνά μόνο του -και συχνά κατάφερνε να ξεπερνά και το 50%- οι δημοσκοπήσεις είναι δραματικές. Και ίσως φέρουν ακόμη πιο κοντά την ώρα του επώδυνου διαζυγίου αλλάζοντας εντυπωσιακά τον πολιτικό χάρτη σε ολόκληρη τη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL