Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Μυστικό ραντεβού Κόντε - Μακρόν στις πύλες του Βατικανού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυστικό ραντεβού Κόντε - Μακρόν στις πύλες του Βατικανού

Στο Ποτσάλο της Σικελίας αποβιβάστηκαν πάντως χθες οι 113 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το εμπορικό πλοίο με σημαία της Δανίας Alexander Maersk, περιμένοντας επί τέσσερις ημέρες το πράσινο φως από τον Σαλβίνι στα ανοιχτά του λιμανιού. Φαίνεται πως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι διπλωματικές πιέσεις της Δανίας ανάγκασαν τον Σαλβίνι να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ. ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μια μυστική συνάντηση τη Δευτέρα το βράδυ στη Ρώμη, που κράτησε 90 λεπτά, ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζοζέπε Κόντε και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως αποτέλεσε το “εισιτήριο” για τους διασωθέντες πρόσφυγες του Lifeline για να αποβιβαστούν στη Μάλτα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Μάλτα συμφώνησε να δεχθεί τους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή ο Γάλλος Πρόεδρος συναντούσε τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Προς τι όμως η “μυστική διπλωματία” του Κόντε και του Μακρόν; Μήπως οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να αποφύγουν παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι; Τη μυστική συνάντηση αποκάλυψε η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας “La Repubblica”, υποστηρίζοντας πως πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Στο Ποτσάλο της Σικελίας αποβιβάστηκαν πάντως χθες οι 113 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το εμπορικό πλοίο με σημαία της Δανίας Alexander Maersk, περιμένοντας επί τέσσερις ημέρες το πράσινο φως από τον Σαλβίνι στα ανοιχτά του λιμανιού. Φαίνεται πως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι διπλωματικές πιέσεις της Δανίας ανάγκασαν τον Σαλβίνι να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Ο καπετάνιος του Alexander Maersk απομακρύνθηκε από τη θέση του και θα πρέπει να καταβάλει 200.000 ευρώ για την κάθε ημέρα παρέκκλισης του πλοίου από τον προορισμό του στην Τυνησία, προφανώς γιατί εκτίμησε ΠΩς η ζωή των 113 ναυαγών είχε μεγαλύτερη σημασία από την όποια καθυστέρηση.

Η Μάλτα θα δεχθεί το πλοίο Lifeline

Η Μάλτα για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα της για να υποδεχθεί το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline χάρΗ στις διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας και της Ισπανίας, με την προϋπόθεση οι 234 πρόσφυγες να διανεμηθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία, η Μάλτα, η Γαλλία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν τμήμα των προσφύγων αυτών, ενώ η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία εξετάζουν την περίπτωση.

Το μικρό σκάφος Lifeline συνέχιζε μέχρι χθες το απόγευμα να δίνει ανοιχτά της Μάλτας τη μάχη του με ταχύτητα μόλις 9 κόμβων, με κύματα τουλάχιστον ενός μέτρου και άνεμο που έφτανε τους 25 κόμβους, ενώ η Βαλέτα αρνήθηκε στο πλοίο Aquarius να ελλιμενιστεί για ανεφοδιασμό επιστρέφοντας από τη Βαλένθια, αν και δεν μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. “Δεν μας έδωσαν καμιά εξήγηση” κατήγγειλε η SOS Mediterranee για την απόφαση της Μάλτας να μην επιτρέψει τον ανεφοδιασμό του πλοίου και την αλλαγή του πληρώματος.

Πάπας σε Μακρόν: Οι κυβερνήσεις στο πλευρό των φτωχών

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έστειλαν από τη Ρώμη ένα μήνυμα στην Ευρώπη – φρούριο, με τον πρώτο αποδέκτη να βρίσκεται στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Βατικανό.

“Οι πολιτικοί πρέπει να σκέφτονται τους φτωχούς” υπογράμμισε ο Πάπας στον Μακρόν κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας τους, που κατέρριψε τα προηγούμενα ρεκόρ με τον Ομπάμα και τον Τραμπ. Στη συνάντηση επιχειρήθηκε επίσης να γεφυρωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της καθολικής Εκκλησίας και του πρώην Προέδρου Ολάντ με άξονα τον νόμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και την απόρριψη του Γάλλου πρέσβη στο Βατικανό για τους ίδιους λόγους.

Ο Πάπας και ο Μακρόν έχουν κοινούς στόχους, να σταματήσουν την άνοδο της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη, να στηρίξουν την υποδοχή των προσφύγων και να αναζητήσουν την ειρήνη στη Συρία, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και την υπεράσπιση της Συμφωνίας για το Κλίμα.

Από το Ρίμινι, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε ότι “η αλληλεγγύη βρίσκεται στο DNA των Ιταλών. Η Ιταλία δεν πρέπει να παραδοθεί στον φόβο”, επικροτώντας στην πράξη το περιεχόμενο της συνάντησης του Πάπα με τον Μακρόν.

“Ευγενικός κυριούλης, αλλά πίνει πολλή σαμπάνια” ήταν το ειρωνικό και απαξιωτικό σχόλιο του Σαλβίνι για την επίσκεψη Μακρόν.

Η Ιταλία στηρίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης

Την ίδια στιγμή, ο Τονινέλι, ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α, δεσμεύτηκε στον ομόλογό του από τη Λιβύη ότι η Ιταλία θα στηρίξει με εξοπλισμό, με νέα και γρήγορα σκάφη την ακτοφυλακή της Τρίπολης για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα παράλιά της.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι δεν θα σταματήσει να συνδράμει στη θάλασσα πρόσφυγες και ότι θα απαντά θετικά σε κάθε σήμα SOS. Με τον τρόπο αυτό, η Ρώμη προσπάθησε να καθησυχάσει τις διεθνείς και εσωτερικές ανησυχίες που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του Σαλβίνι ότι θα υποστήριζε την αποστολή εντολών στην ιταλική ακτοφυλακή να μην απαντά στις κλήσεις για επείγουσα βοήθεια από βάρκες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL