Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Άκαρπη εκστρατεία Σαλβίνι στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άκαρπη εκστρατεία Σαλβίνι στη Λιβύη

Δεύτερο ράπισμα μέσα σε δύο ημέρες για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, μετά την απόρριψη των δέκα σημείων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κόντε από τον Μακρόν, δέχθηκε χθες με το "όχι" της Λυβύης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αχμέντ Μαϊτέκ στον Ματέο Σαλβίνι. Η φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση στην Τρίπολη

Ανταπόκριση από τη Ρώμη. Του Αργύρη Παναγόπουλου

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την παρουσία καταυλισμών μεταναστών στη Λιβύη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τον λαό της Λιβύης ούτε από τους νόμους της χώρας” απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αχμέντ Μαϊτέκ στον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που δέχθηκε το δεύτερο ράπισμα μέσα σε δύο ημέρες για την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Το πρώτο ράπισμα το δέχθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τα δέκα σημεία που παρουσίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζοζέπε Κόντε, γραμμένα προφανώς από το χέρι του Σαλβίνι, απορρίφθηκαν χωρίς να συζητηθούν, κυρίως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πυροδοτώντας μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες. “Οι προτάσεις της Ιταλίας είναι αντι-Ε.Ε.” τόνισε ο Μακρόν κλείνοντας κάθε πόρτα στις ιταλικές προτάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ τόνισε με διπλωματικό τρόπο ότι... “θα τις μελετήσουμε”.

Πολιτικά υποκινούμενη κρίση και ... οφέλη

"Υπάρχει πολιτική κρίση επειδή οι λαϊκιστές στην Ευρώπη, τα μέλη των κυβερνήσεων συμμαχίας ή οι επικεφαλής κυβερνήσεων χρησιμοποιούν τη μετανάστευση για να κάνουν δύσκολη τη ζωή της Ε.Ε. επειδή μισούν την Ε.Ε." δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και τόνισε ότι "δεν μπορεί ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια του (στους μετανάστες)... να δίνει μαθήματα στη Γαλλία".

Η Λέγκα του Βορρά και η Κεντροδεξιά σάρωσαν στο δεύτερο γύρο των μερικών δημοτικών εκλογών της Κυριακής σε 75 δήμους κατακτώντας ιστορικά προπύργια της Αριστεράς εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, όπως την Πίζα, τη Σιένα και τη Μάσα. Η συμμετοχή υποχώρησε στο 47% με πτώση 13% από τον πρώτο γύρο, καθιστώντας σαφές ότι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος παρά τον κίνδυνο των ρατσιστών και λοιπών βαρβάρων.

“Όχι hotspot στη Λιβύη”, λέει η Τρίπολη

Ο Σαλβίνι συναντήθηκε χθες στην Τρίπολη με όλη την ηγεσία της χώρας ζητώντας τη δημιουργία hotspot στα νότια σύνορα της χώρας. “Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και της Λιβύης είναι κοινός στόχος και των δύο λαών και κυβερνήσεων. Όπως και το να σταματήσουμε τα πλοία των ΜΚΟ, που βοηθούν τη μεταφορά ανθρώπων, αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις” τόνισε ο Σαλβίνι.

Τελικά έφυγε με άδεια χέρια, γιατί είναι σαφές ότι η συμφωνία με τον πρόεδρο της “κυβέρνησης εθνικής ενότητας” Αλ Σεράζ για “την εκπαίδευση λιβυκών δυνάμεων στα νότια σύνορα της χώρας και προγράμματα για την ανάπτυξη” αποτελεί μια παταγώδη -προς το παρόν- αποτυχία του Σαλβίνι.

Ο Μουσολίνι πήγε στην Τρίπολη με το “Σπαθί του Ισλάμ” για να ενώσει τους μουσουλμάνους στο όνομα του Προφήτη εναντίον του αγγλικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού της εποχής. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο Σαλβίνι δεν έχει σχέση με τον “Ντούτσε”. Έφυγε με άδεια χέρια γιατί πήγε με άδεια χέρια, χωρίς να έχει κάτι να προσφέρει στους κυβερνώντες, τους πολέμαρχους και τις διάφορες μαφίες που βρίσκονται γύρω τους. Θα δούμε εάν θα μπορέσει να χρυσώσει το χάπι όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Ασχούρ θα επισκεφθεί τη Ρώμη. Η εναλλακτική λύση για τον Σαλβίνι θα είναι η δημιουργία hotspot στον... Νίγηρα.

Η ακτοφυλακή της Λιβύης φέρεται να διέσωσε 948 άτομα την Κυριακή, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, ο οποίος έκλεισε τα λιμάνια της Ιταλίας στο πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline και στο δανικής σημαίας εμπορικό πλοίο Alexander Maersk, που διέσωσαν συνολικά περίπου 300 πρόσφυγες. Μπροστά στην αδιαλλαξία του Σαλβίνι το Lifeline ζήτησε να ελλιμενιστεί στη Γαλλία ή την Ισπανία, μετά την άρνηση της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Δανία επικαλέστηκε το θαλάσσιο δίκαιο για την αποβίβαση των διασωθέντων προσφύγων σε ιταλικό λιμάνι. Ο δήμαρχος του Ποτσάλο της Σικελίας ζήτησε τη φιλοξενία των προσφύγων.

“Μεταναστευτικό α λα καρτ” προτείνουν Γερμανία και Γαλλία

Μετά την αποτυχία της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την Κυριακή για το μεταναστευτικό η Γαλλία και η Γερμανία προσανατολίζονται σε μια “συμφωνία α λα καρτ” με τις χώρες που θα συμφωνήσουν ένα κοινό πλαίσιο, αφήνοντας προς το παρόν εκτός αρκετούς από τους 28.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι “αποκλείστηκαν οι λύσεις που δεν είναι σύμφωνες με τις αξίες μας, όπως οι στρατηγικές επαναπροώθησης” καθιστώντας σαφές ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και το μποϊκοτάζ των χωρών του Βίσεγκραντ και πολύ περισσότερο στην πολιτική των κλειστών λιμανιών που εφαρμόζουν η Ιταλία και η Μάλτα, τις αποστάσεις που κρατά η Αυστρία και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ζέεχοφερ.

Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η σύνοδος κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες “δεν θα φέρει ακόμη μια συνολική λύση” στο μεταναστευτικό και ότι υπάρχει η ανάγκη “διμερών ή τριμερών συμφωνιών με αμοιβαίο συμφέρον”, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους για μια άμεση λύση για όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου και τη μετακίνησή τους εντός της Ε.Ε. από την παραμονή τους στην πρώτη χώρα εισόδου, τις αποκαλούμενες “δευτερογενείς μετακινήσεις”. Το Βέλγιο προτείνει στην πράξη τη δημιουργία hotspot στην... Τυνησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL