Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Άτυπη σύνοδος αύριο στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό / Απόπειρα γεφύρωσης του ρήγματος στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άτυπη σύνοδος αύριο στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό / Απόπειρα γεφύρωσης του ρήγματος στην Ευρώπη

Το Βερολίνο χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών από την αυριανή μίνι ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, ενώ η Ρώμη συνεχίζει την ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών με το Παρίσι και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τον ελλιμενισμό άλλων σκαφών MKO που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου.

Απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρομοίασε με λέπρα την άνοδο των εθνολαϊκιστών στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο για υποκρισία. Τα προσβλητικά λόγια του Μακρόν είναι εκτός τόπου και χρόνου, είπε ο Ντι Μάιο καταγγέλλοντας ότι "η πραγματική υποκρισία είναι εκείνη όσων απωθούν τους μετανάστες στα ιταλογαλλικά σύνορα και θέλουν να γίνουν και ηθικολόγοι".

Η Άνγκελα Μέρκελ θα προσέλθει στη σύνοδο "τραυματισμένη" από τη σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησής της και ενώ τέσσερις στους δέκα Γερμανούς της δείχνουν τον δρόμο της εξόδου από την καγκελαρία εξαιτίας της πολιτικής της στο μεταναστευτικό. Σε δημοσκόπηση του YouGov το 43% απάντησε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή της ενώ το 42% εκτίμησε ότι θα πρέπει να παραμείνει στην καγκελαρία.

Η Μέρκελ πιέζεται από το "αδελφό" δεξιό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, όπου ανήκει ο υπουργός της των Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος απαιτεί δραστικό περιορισμό της χορήγησης ασύλου και απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Στην ίδια δημοσκόπηση σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών (32%) πιστεύει ότι η αντιπαράθεση ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ 31% εκτιμά ότι ο συνασπισμός μπορεί να αντέξει έως τις επόμενες εκλογές το 2021.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε ότι στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών θα γίνει "μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη - μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο", ενώ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό ούτε κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Στην αυριανή σύνοδο αναμένεται πως θα πάρουν μέρος 16 χώρες: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Πάπας Φραγκίσκος: Δείξτε σύνεση

Καθώς η κρίση εξελίσσεται σε ευρωπαϊκή, με νέο αρνητικό πρωταγωνιστή την κυβέρνηση της Ρώμης, ο Πάπας Φραγκίσκος παρενέβη χαιρετίζοντας τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και της Ιταλίας, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να υποδέχονται τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο και την πείνα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "κάθε χώρα πρέπει να το κάνει με την αρετή της κυβέρνησης, που είναι η σύνεση. Να υποδέχεται τόσους πρόσφυγες όσους μπορεί να εντάξει στην κοινωνία προσφέροντάς τους εκπαίδευση και εργασία".

Ο Πάπας παρομοίασε τις φυλακές, στις οποίες οι δουλέμποροι κρατούν τους μετανάστες στη Λιβύη, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. "Η Αφρική δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο άλλης εκμετάλλευσης, αλλά προορισμός επενδύσεων, όπως σκέφτονται, με έξυπνο τρόπο τόσες ευρωπαϊκές χώρες" είπε ο Φραγκίσκος, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί άμεσα στα σχέδια για τη δημιουργία hotspots στις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου και στην υποσαχάρια Αφρική.

Ο Σαβιάνο καταγγέλλει τον Σαλβίνι

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στη σύγκρουσή του με τον ρατσισμό και τον ξενοφοβικό υπουργό Εσωτερικών δήλωσε ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος διαθέτει αστυνομική προστασία για τον κίνδυνο δολοφονίας του από τη μαφία. Μετά την έμμεση απειλή του Σαλβίνι ότι θα αποσύρει την ένοπλη φρουρά που προστατεύει τον συγγραφέα, ο Σαβιάνο επανήλθε κατηγορώντας τον αρχηγό της Λέγκας ότι τροφοδοτεί το μίσος.

"Τα χειρότερα ένστικτα κατευθύνονται σήμερα εναντίον μου και εναντίον των μεταναστών, αλλά αύριο θα είναι η σειρά όλου του υπόλοιπου κόσμου" δήλωσε ο Ναπολιτάνος συγγραφέας στην εφημερίδα "Corriere della Sera" σημειώνοντας ότι ο Σαλβίνι "είναι επικεφαλής ενός κόμματος που απαρτίζεται από κλέφτες, το οποίο, στο παρελθόν, υπεξαίρεσε σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ εκλογικών κρατικών χρηματοδοτήσεων". Αντί να πολεμήσει τη μαφία, ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να κλείσει το στόμα σε όποιον καταγγέλλει τη δράση της, πρόσθεσε.

Ο συγγραφέας του "Γόμορρα" ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο απευθύνεται στον Σαλβίνι: "Νομίζεις ότι θα με απειλήσεις ή θα με εκφοβίσεις, νομίζεις ότι είμαι ευτυχής να ζω με ένοπλη προστασία από τότε που είμαι 26 ετών; (...) Νομίζεις ότι μπορώ να σε φοβηθώ, μασκαρά; Φοβάμαι περισσότερο να ζω με αυτό τον τρόπο παρά να πεθάνω» είπε ο Ρομπέρτο Σαβιάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL