Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Toυρκία: Μια ανάσα πριν από τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Toυρκία: Μια ανάσα πριν από τις εκλογές

Δύο μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν παραχώρησε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξης χθες αργά το βράδυ, αμέσως μετά την προσγείωσή του στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που αναμένεται να λειτουργήσει επίσημα στις 29 Οκτωβρίου. Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις πρώτες αποφάσεις του μετά την ενδεχόμενη νίκη του την ερχόμενη Κυριακή και σχολίασε επίσης την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να παγώσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία.

«Δεν σταματάει ο κόσμος εδώ. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα τέτοιο λάθος στον στρατηγικό εταίρο τους, την Τουρκία, θα χάσει η Αμερική» ανέφερε χαρακκτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε ειδικότερα για το ζήτημα των αμερικανικών F-35 που παραδόθηκαν τυπικά στην Τουρκία και άρχισαν με αυτά την εκπαίδευση τους στην Αμερική Τούρκοι πιλότοι, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι τελικά τα πράγματα θα γίνουν όπως επιθυμεί το Κογκρέσο και ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επικυρώσει την απόφαση αυτή. Πρόσθεσε όμως ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές επιλογές. «Θα βρούμε από αλλού» είπε «ή θα παράγουμε τα δικά μας»

Ο Tαγίπ Ερντογάν έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο νέο προεδρικό σύστημα και στο πώς φαντάζεται την διακυβέρνηση της Τουρκία την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Είπε μάλιστα ότι σχεδιάζει να μειώσει και άλλο τον αριθμό των υπουργείων από 26 που είναι τώρα σε 16.

Όπως δήλωσε πρόκειται να συμπτυχθούν τα έξι υπουργεία που έχουν αντικείμενο την οικονομία και έχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Θα δημιουργηθούν έτσι τρία σχετικά υπουργεία με στόχο μια πιο ευέλικτη οικονομία.

Μπαίνοντας στο τελευταίο 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Οι τάσεις που προκύπτουν για τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με την εξασφάλιση του πολυπόθητου 50% κινούνται στα περιθώρια του στατιστικού λάθους, που είναι περίπου 2%,

πηγή DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL