Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Θολώνει τα νερά ο Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θολώνει τα νερά ο Ερντογάν

Ήταν άραγε μια ομολογία αδυναμίας του Ταγίπ Ερντογάν ή μήπως ακόμα ένας πολιτικός ελιγμός που φανερώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί και σκοπεύει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης την προσεχή Κυριακή; Μόνο τυχαία δεν ήταν πάντως η δήλωση Ερντογάν που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνασπισμού, αντί νέας προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές που είχε εξαγγείλει ο εθνικιστής εταίρος του εφόσον η σημερινή συμμαχία τους δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Κατά την προσφιλή τακτική του, ο Τούρκος Πρόεδρος θόλωσε τα νερά, καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα παραμένουν αν όχι αρνητικά, τουλάχιστον κατώτερα των προσδοκιών που είχε όταν αποφάσισε τις πρόωρες εκλογές.

Με τον στόχο της επανεκλογής του στην προεδρία από τον πρώτο γύρο να απομακρύνεται, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, ο Ταγίπ Ερντογάν έθιξε για πρωτη φορά το ζήτημα μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας σε συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης σε ραδιοφωνικό σταθμό - όχι στην τηλέοραση. "Αν είμαστε κάτω από τις 300 (έδρες), τότε ίσως αναζητήσουμε να σχηματίσουμε συνασπισμό" είπε ο Ερντογάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή η πιθανότητα είναι "πολύ, πολύ μικρή", ενώ απέφυγε να μιλήσει για τους δυνητικούς εταίρους του.

Πριν από ενάμιση μήνα, στις 4 Μαΐου, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το "νέο σύστημα" δεν θα επιτρέπει τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και ότι ο Πρόεδρος με την ομάδα του θα κυβερνούν τη χώρα για μία πενταετία. Μεσολάβησαν η κλιμάκωση της κρίσης των επιτοκίων και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για τον Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Με το βλέμα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συμμαχία του κυβερνώντος AKP με το MHP δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί απείλησε την περασμένη Δευτέρα με νέα προσφυγή στις κάλπες, επισείοντας ουσιαστικά τον φόβο της ακυβερνησίας. Με τη γραμμή αυτή διαφώνησε δημόσια ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκλείοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει επίσης τις αγορές. Με την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιχείρησε μεν να βάλει τέλος στη διγλωσία αυτή υπό το φως και των νέων αρνητικών δημοσκοπικών στοιχείων.

Η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Gezici δίνει στην κυβερνητική συμμαχία 48,9% (43,6% στο AKP και 5,3% στο MHP). Ακολουθούν οι κεμαλικοί του CHP με 26,7, ενώ το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπαίνει στη Βουλή με 12,1% παρά το κύμα των διώξεων. Οριακά εμφανίζεται να ξεπερνά το εκλογικό μέτρο και να μπαίνει στη Βουλή το Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ με 10.1% Η είσοδος στη Βουλή σημαίνει περίπου 60 έδρες για κάθε ένα από τα κόμματα. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα περιοριστεί δραστικά η δυνατότητα του Προέδρου της χώρας να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, εφόσον το κόμμα του και οι εθνικιστές σύμμαχοί του δεν θα έχουν πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 400 από τις 600 έδρες.

Για τον ίδιο τον Ερντογάν, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πτωτική τάση στο επίπεδο του 48%, που αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα οδηγήσει τον ίδιο και τη χώρα σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών σε δύο εβδομάδες, με πιθανότερο αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP, ο οποίος φτάνει το 29,1 με σημαντική διαφορά από την Ακσενέρ (11,4%) και τον φυλακισμένο προεδρικό υποψήφιο του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (10%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL